Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kde se vidíte za 5 let?

Toto sú také otázky, že odpovede na ne ti pracovné miesto nezaručia, ale môžu ťa oň pripraviť. Sú to síce otrepané otázky, ale môžeš ich dostať aj tam, kde sa ti bude dobre pracovať, takže nebolo by fér kvôli tomu odpísať celú firmu.

Otázka "kde sa vidíte o 5 rokov" je v IT svete trochu úsmevná, pretože 5 rokov vydržať pracovať v jednej firme je skôr výnimka ako pravidlo. Netreba byť ale zato arogantný a povedať, že "na Vašom mieste" (ktorý IT-čkár sa chce vypracovať na HR pozíciu?), alebo že "niekde úplne inde" (nikto nechce zamestnať človeka, o ktorom vie, že mu odíde). Správna odpoveď je, že sa vidíš pracovať na zaujímavých IT projektoch/produktoch (podľa toho, či firma robí projekty alebo produkty), kde bude mať tvoj názor váhu a tvoji kolegovia sa budú môcť na teba obrátiť, keď budú potrebovať s niečím pomôcť (lebo v tom budeš odborník). Skrátka ich musíš presvedčiť o tom, že máš záujem byť dobrý v tom, na čo ťa tam berú.

Otázky o najlepších vlastnostiach existujú asi len kvôli tomu, aby sa ťa mohli spýtať na tie najhoršie. Takže tu sa len nejako pochváliš, ako sa dá na teba spoľahnúť a ako veciam rozumieš. Samozrejme nesmie to vyznieť tak, že sa považuješ za poloboha a všetci naokolo sú len lumíci.

Otázky o najhorších vlastnostiach je dobré nasmerovať tak, aby si zvýraznil veci, ktoré od tej firmy očakávaš. Napr. povieš, že nerád pracuješ cez víkendy/nadčasy, prípadne že nie si príliš komunikatívny (ak sa chceš vyhnúť kontaktu so zákazníkmi), alebo nerád cestuješ (ak nechceš chodiť na služobné cesty), a podobne. HR človek potom môže k tej téme povedať viac a na základe toho budeš vedieť, či tam vôbec chceš ísť pracovať.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny