Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozují výpadky proudu HDD?

Ahoj,
může se stát, že se HDD fyzicky poškodí nebo nebude kompletně čitelný, pokud v "nevhodnou dobu" vypadne proud?
Nemyslím samozřejmě při speciálních diskových operacích (partitioning, úprava MBR atd.), ale při normálních situacích (stahování z Netu, kopírování souborů atd.) Je mi jasné, že soubory, se kterými se zrovna pracovalo, mohou být nečitelné, ale je to jen chyba integrity dat, nebo se může objevit na disku i fyzická chyba (Bad sector)?

Konkrétně se mi jedná o před cca rokem kupovaný disk Samsung 160GB, 2x partition, NTFS, Windows XP SP2. Pokud vím, tak nové disky by měly být proti mechanickému poškození při výpadku proudu imunní (stihnou zaparkovat hlavičky), ale co hovoří praxe?

Počítač je totiž zrovna připojen k síti, na jejíž trase někde probíhá rekonstrukce a tak jsou časté krátkodobé výpadky třeba 2 - 3x denně.

Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
obecně platí: disk bez problémů snese "hard-vypnutí" (snad až na nějaké prehistorické MFM/RLL kusy).…
touchwood 22.07.2007 10:20
touchwood
Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí To je nezmysel. Disk sa "pr… poslední
MM.. 23.07.2007 13:13
MM..

obecně platí: disk bez problémů snese "hard-vypnutí" (snad až na nějaké prehistorické MFM/RLL kusy).

Nicméně: každý on/off cyklus "ubírá" disku na životnosti. Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí, tudíž pokud se disk často vypíná a zapíná (včetně tzv. powersave režimu), dochází k jeho nadměrnému opotřebovávání a snižování životnosti. Celé se to pak může projevit tím, že po nějakém vypnutí už disk nenajede.

Typicky se disky odebírají do křemíkového nebe takto:

- mrtvo jak Duchcov (ani se neroztočí)
- klepání hlaviček (dělají často WDčka)
- disk se roztoči, ale nepřihlásí
- disk se roztočí, přihlásí, ale má poškozenou 0. stopu
- disk má zaplněnou relokační tabulku a začne hlásit vadné sektory
- disku se spekly hlavičky (to si pamatuju ze stanic SGI.. jó to byly časy.. :-))

Každý model disku je projektován na určitý (celem vysoký) počet zapnutí

To je nezmysel. Disk sa "projektuje" tak aby suciastky neboli pretazene a aby fungoval. Zapnutie nepretazuje ziadnu cast disku nevidim dovod na to aby znizoval zivotnost. Ja neviem ci tato fama vznikla kvoli vlaknovym ziarovkam (kde v studenom stave ma odpor vlakna zlomok odporu rozzhaveneho vlakna tak sa posere vzdy pri zapnuti), ale disk nie je ziarovka. A nech mi niekto nehovori o nejakych "nabijacich prudoch" pri zapnuti. Ten predsa vsetky suciastky preziju nedestruktivne, v impulznych zdrojoch nastavaju take javy 50tisic krat za sekundu a tie suciastky to vydrzia roky.

P.S. disku vadi: a) prehrievanie b) mechanike pohyby (narazy/vibracie) ak je zapnuty c) mechanicke opotrebovanie d) nekvalitna vyroba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru