Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autorská práva vs.obrázky z filmů na webových stránkách

Dobrý den, řeším dilema ohledně webu který chci založit. Od mala jsem fanda filmu a rád bych vytvořil stránky o určitém žánru,kde by se psaly i stručné recenze o filmech. Mé jádro pudla je v tom,že nevím jak to mám udělat - vlastní screen z filmu a doplnit ho daným posterem snímku - přiložit k recenzi aniž bych porušil autorská práva. Musím kontaktovat studia,distributory a pod.? A pokud bych měl něco udělat jiného,tak jaký by to měl být krok? Web by byl nekomerční ... i když jeden do budoucna nikdy neví (ale plánuji třeba dávat odkazy ke koupi filmu atd.). Jak to dělají jiní... např. CSFD a mnoho jiných. Děkuji moc všem za odpověďi,již delší dobu na toto téma na internetu tápu a budu rád za jakoukoliv pomoc.

Předmět Autor Datum
Neviem ci to nebolo novelizovane ale vsimni si §31 odsek b) http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-…
MM.. 11.07.2017 16:04
MM..
Zveřejněním snímku z filmu, navíc film bude "identifikován" (režie, "výrobce" atd) podle mě ničí aut…
L-Core 11.07.2017 17:01
L-Core
Ved to je rovno napisane v tom zakone, odsek 1 pismeno b)
MM.. 11.07.2017 17:18
MM..
... původně jsem zamýšlel zřídit hosting u Wedos-u ... informoval jsem se dopředu ,ale odpověděli mi…
web76 12.07.2017 09:19
web76
Ono je to ale bezne ze tam das obrazky z plagatu alebo obalu dvd/bd, nevidimn dovod cpat na web neja…
MM.. 12.07.2017 10:02
MM..
Môže použiť aj vlastné obrázky a autorský zákon tým neporuší. V zákone sa nikde nerozlišuje, či bol…
los 12.07.2017 10:19
los
uz si niekde videl ze niekto cpe na web vlastne obrazky z filmu? CSFD. poslední
Redmarx N 12.07.2017 11:31
Redmarx N
Díky moc za odpověďi,byl jsem dlouze do rána v zaměstnání a nemohl jsem reagovat. Nu já myslím že to…
web76 12.07.2017 07:58
web76
A myslis, ze CSFD nejak resi autorska prava? Nehlede na to ze k filmum se normalne zverejnuji volne…
Redmarx N 12.07.2017 09:32
Redmarx N
pokial robíš recenzie a snímky/screenshoty budú slúžiť výlučne len k ilustračným účelom recenzie,jed…
audax 12.07.2017 10:38
audax

Neviem ci to nebolo novelizovane ale vsimni si §31 odsek b)
http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-121-2000-s b-autorsky-zakon/uplne/

Citace

(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo

a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,

b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,

c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;

vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

tymto prispevkom robim defakto to same, uvideol som zdroj a oznacil som citat, z ineho webu. (aj ked teda zakon neni autorsky chraneny :D ale text webu ako taky je)

Zveřejněním snímku z filmu, navíc film bude "identifikován" (režie, "výrobce" atd) podle mě ničí autorská práva neporušuješ.

Pokud bys chtěl opravdu fundovanou odpověď, poslal bych ti odkaz na experta na AZ, který by ti snad? odpověděl. Pokud bys tu měl registraci, poslal bych ti to jako soukromou zprávu v tady na poradna.net, dávat to sem veřejně nebudu.

... původně jsem zamýšlel zřídit hosting u Wedos-u ... informoval jsem se dopředu ,ale odpověděli mi toto : "Tímto se můžete dotknout autorských práv, pokud nepoužijete oficiálně uvolněné obrázky." Takže u nich asi bohužel :-/ tak nevím.

Ono je to ale bezne ze tam das obrazky z plagatu alebo obalu dvd/bd, nevidimn dovod cpat na web nejake vlastne obrazky. uz si niekde videl ze niekto cpe na web vlastne obrazky z filmu?
Ma to byt

v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem

je ten tvoj obrazok vyzadovany tym ucelom?

A myslis, ze CSFD nejak resi autorska prava?

Nehlede na to ze k filmum se normalne zverejnuji volne pouzitelne trailery.

Jak jiz tu je napsano, tohle jsou vynatky a citace ze zakona je jasna, nic neporusis.

pokial robíš recenzie a snímky/screenshoty budú slúžiť výlučne len k ilustračným účelom recenzie,jednoznačne splňuješ body b+c z časti tu už citovaného autorského zákona,kde je takéto použitie povolené,neporušíš tým autorské práva....................autorské práva by si porušil,pokial by si napr. zo screenshotov vytváral pozadia na plochu a tie poskytoval iným osobám bez potrebných súhlasov,licencií,tlačil to bez nejakých dokladovatelných súhlasov a licencií na tričká,rámoval to a predával ako obrázky na stenu,tvoril z toho plagáty a tie predával alebo poskytoval iným bez dokladovatelných súhlasov,licencií od vlastníkov autorských práv,vyrábal postavičky,odznaky s postavičikami z filmov a iné "propagačné" predmety a predával/poskytoval iným bez dokladovatelných povolení,licencií,súhlasov majitelov autorských práv etc...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru