Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zapojení kabelů v monitoru Samsung syncmaster 2043bw

Pokušel jsem se opravit tento monitor, přesněji dát nové kondenzátory. To se mně sice podařilo, ale ztratil jsem papír kde bylo nakreslené zapojení konektorů. Trvalo to hodně dlouho než jsem dostal ty kondenzátory. Nebylo to tak těžké dát vše dohromady s jedinou vyjimkou. Vlevo jsou dva dvojkabely zdola a dva shora. Modře a ružově označené. Tedy dvě možnosti jak to dát špatně. Našel jsem montáž a demontáž podobných monitorů, kde to bylo i trochu vidět. Jenže dvě různá zapojení. Na této adrese kabely.jpg je vidět o co se jedná.
Na boku desky jsou pod tím zapojením (ne úplně přesně) dvě červené tečky. Nejsem si jistý jestli se to týká zpojení nebo ne.
Mám dvě otázky -
Netušíte někdo jak to patří, druhá - jestli to dám špatně je možné to napravit, nebo to monitor poškodí?

Chápu, že se jedná jen o monitor za pár stovek, ale skoro to mám hotovy..
Změna kategorie, původně: Hardware (karel)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem to nakonec zapojil podle toho jak byly vedeny kabely, aby se nekřížily (vnější dolů vnitřní…
David4 08.08.2017 10:57
David4
Je tam iny problem - poskodeny samotny LCD panel, poskodeny lcd controller, alebo mas len dako blbo…
poihu 08.08.2017 20:05
poihu
Já velmi děkuji, je vidět že tomu rozumíte i na teoretické úrovni. Ten kabel LVDS jsem zkoušel zapoj… nový
David4 10.08.2017 11:32
David4
Nezůstal někde pod stolem zapomenutý ten stínící kus plechu? nový
karel 10.08.2017 11:42
karel
Boli farby uplne blbo alebo vsetko ok a do toho len dodatocne zelene bodky? (BTW. inac kukam na tu… nový
MM.. 10.08.2017 11:36
MM..
... alebo tam je ten plochy kabel obojstranny? nový
MM.. 10.08.2017 11:44
MM..
Jake si tam dal kondenzatory a namisto jakych? ESR mali jake, povodne a nove? Neni to jedno a nejake… nový
MM.. 10.08.2017 11:41
MM..
- kondenzátory jsou úplně stejné - proto jsem na ně čekal půl roku. Mohl jsem to blbě připájet, nech… nový
David4 12.08.2017 08:26
David4
Proboha, na jaké kondenzátory jsi čekal půl roku? V těch monitorech nejčastěji odchází kondenzátory… poslední
karel 12.08.2017 11:19
karel
Tak jsem rozchodil, ani netuším kde přesně je problém, vím jen že to bude něco dotykovýho. Dřív se t… nový
David4 12.08.2017 11:11
David4

Tak jsem to nakonec zapojil podle toho jak byly vedeny kabely, aby se nekřížily (vnější dolů vnitřní nahoru) nahoře a dole modry uvnitř červeny. Napřed jsem myslel, že je to úplně špatny - po zapojení zelené zrnění místo černé. Docela překvapení když jsem zapnul počítač dostal jsem se do biosu - docela normální barvy jen nahoře u toho nadpisu cestoval zelený pruh zprava doleva nebo naopak. Dál jsem to raději nezkoušel.
Teď nevím, mám to zkusit zapojit jak je to na tom videu od Karla a na mým odkazu - červeny nahoru a pod ně modry. Nebo je tam úplně jiný problém?

Je tam iny problem - poskodeny samotny LCD panel, poskodeny lcd controller, alebo mas len dako blbo zapojeny LVDS kabel, skontroluj mozno tam mas blby kontakt. Tie kalble vedu len k CCFL trubicam a mam za to ze je jedno ako ich zapojis, na kazdom pare vodicov je vzdy jedna ccfl trubica.

Já velmi děkuji, je vidět že tomu rozumíte i na teoretické úrovni. Ten kabel LVDS jsem zkoušel zapojit několikrát a pokaždý jsem byl přesvědčen, že to jinak nejde. Můžu te konektor zkusit postříkat nějakým sprejem kterej jsem dostal od elektrikářů, ale moc si od toho neslibuju.
Začínám mít pocit, že to může být poškozením toho lcd. Příliš dlouho ležel na zemi. Viditelně poškozen ale není. Důležitá je informace o těch 4 kabelech k ccfl trubicím, zkusil jsem přehazovat zapojení - celkem 4 kombinace a je to stejné.
Ještě jednou děkuji.

Boli farby uplne blbo alebo vsetko ok a do toho len dodatocne zelene bodky?

(BTW. inac kukam na tu fotku z dotazu jak puk a fakt nechapem jak sa to tam da zapojit blbo. Plochy kabel ma kontakty len na jednej strane a vidiet to ocami na konektore ze jak ma byt strceny, tiez tam su spravidla kontakty len na 1 strane. A tie kable podsvietenia na boku su snad jasne. A obsah obrazu od nich nijak nezavisi)

Jake si tam dal kondenzatory a namisto jakych? ESR mali jake, povodne a nove? Neni to jedno a nejake bodky moze robit aj elektronika, ak ma blbe kondenzatory. Teoreticky. Alebo ak je nieco posahane. Prakticky ale by to nemalo byt moc citlive na take veci. Este skus iny kabel a aj VGA ak ma, a aj iny vstup.

- kondenzátory jsou úplně stejné - proto jsem na ně čekal půl roku. Mohl jsem to blbě připájet, nechám si to zkontrolovat
- jsou to ty 4 kabely vlevo - červený - modrý a červený - modrý , ale jak psal poihu prohození červeného a modrého by nemělo vadit
- s tou zelenou jsem to nenapsal nejlíp - v podstatě se dá říct, že na začátku místo černé (šedé) se objeví zelená (trochu zrnnící). V biosu to je v celku dobré, zkusil jsem se dostat do windows dlouho zelená pak to napsalo adjusting, ale dál pokračovat mně strach nedovolil, určitě se na to ještě podívám.

Tak jsem rozchodil, ani netuším kde přesně je problém, vím jen že to bude něco dotykovýho. Dřív se tam občas na začátku objevil černá, nejprve jsem si myslel, že to nejde vůbec, dnes jsem zjistil, že jsem příliš netrpělivý, že ten Linux dlouho nabíhá. Když jsem hejbal s monitorem zelená se občas střídala s černou - já tomu říkám dotykový problém. Zkusil jsem obalit tan plochý kabel izolepou a to nepomohlo, ale když jsem vsunul trochu igelitu pod ten kabel a tu desku ke který je připevněn to už byla jiná.
Děkuju všem za pomoc, už jsem to málem vzdal. I když je to jen hloupost, ten pocit že jsem to dokázal (samozřejmě s vaší pomocí)je skvělý. Ještě jednou a v této věci patrně už naposled všem děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru