Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vista + xp + rozbity boot manazer

Ano je to asi kvoli EFI. Podla mna sa to ani neujme, ako kopa inych nezmyslov, uz to je definovane roky a zatial je viacmenej ticho nikto velky do toho moc nechce ist.

Microsoft si myslí něco jinýho. Možná ví víc než my (masové nasazení EFI v x86 systémech), možná počítá s rozmachem Apple strojů, kdo ví.

"MBR is generally used by x86 and x64 desktop systems, while EFI is used by Itanium-based systems (though desktop PCs are likely to ship with EFI support in the near future)." -- Mark Russinovich

Vsetko ostatne co pises by sa dalo riesit sposobom kompatibilnym so "schemou" bootmanager v MBR a OS v bootsektore particie. Ale kedze MS tuto "schemu" uspesne ignoroval vo vsetkych verziach Win uz odkedy existuje, tak to je uplne jedno, aj tak je kazda verzia Win s nicim inym nekompatibilna.

P.S. a nehovor mi ze by sa podpora EFI nedala urobit spetne komaptibilne (ze ak by na PC nebol EFI "BIOS" tak aby to respektovalo aspon zakladne veci ktore boli urobene v minulosti).
Ano nie je to krok vzad, je to krok dopr* (do dalsej nekompatibility nicoho s nicim)

Každá verze win loaderu je zpětně kompatibilní (jinak bych si nemohl nabootovat do XP:-)) a ti co používají *NIX systémy zase nepoužívají Windows (nebo je virtualizují) tak je jim to jedno. Neříkám že by to s tou "schemou" nebylo lepší, ale rozhodně bych nevolil tak ostrá slova.

Kdyby MS záměrně potlačoval kompatibilitu, vykašlal by se na Application Compatibility Toolkit, virtualizaci registrů a filesystému, Windows on Windows subsystému, POSIX susbsystému....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny