Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co je megatexturing

Četl jsem jeden článek o nástupci Doom 3 a tam jsem taky našel, že vyvinuli převratný herní engine, že prý celý svět "pokrývají 20GB textury"::)). Mohli byste mi toto říct jednodušeji, nějak jsem to nepochopil:-/.

Předmět Autor Datum
V guglu treba hledat "megatexture". Mrte odkazu...
mif 14.08.2007 11:28
mif
takže jestli jsem to pochopil místo mnoha maličkých textur se použije jedna hodně velká
marekdrtic 14.08.2007 11:32
marekdrtic
Cituji: "• MEGAtechnologie V souvislosti s ETQW je často skloňovaným pojmem jistá technologie, kter…
mif 14.08.2007 11:36
mif
No konečně vím co to je. Díky. poslední
marekdrtic 14.08.2007 11:43
marekdrtic

Cituji:

"• MEGAtechnologie
V souvislosti s ETQW je často skloňovaným pojmem jistá technologie, kterou John Carmack vymyslel právě pro tento projekt. Technologie, díky které původně pro interiéry navržený Doom 3 engine umožní vykreslit rozsáhlé prostory ve fantastické detailní grafice a s úctyhodným dohledem. Tenhle zázrak se nazývá MegaTexture a, byť dost klišovitě, nemůžu neříct, že na něj jsou autoři po právu hrdí.

V zásadě to funguje celkem „primitivně“. Vytvoří se maximálně pár velkých (i několikagigabajtových) textur s až 1024 megapixely, těmi se jednoduše potáhne cílová krajina, avšak grafická karta bude mít ve výsledku co dělat jen s daty o velikosti 8 MB. Celý proces je o mnoho snazší než normálně, konečná kvalita je samozřejmě stejná a zaručí, že se žádné výraznější prvky (kopce, domy) nebudou opakovat. Sebevzdálenější objekty jsou dokonale ostré a výrazné, narozdíl od takového Oblivionu nebo Gothic 3, kde byly v dálce pouze máznuté textury. MegaTexture se postará i o takové věci, jako adekvátní zvuk znějící při chůzi či jízdě na asfaltu, písku, štěrku nebo ledu a odlišné jízdní vlastnosti na různých typech půdy."

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru