Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problémy se SATA disky + "hýbání" s režimem Enhanced/Compatible

V PC jsou dva stejné (500GB) SATA disky, zapojené do slotů 2 a 5 (z šesti na základní desce).

Původně nainstalovány XP na primátní/aktivní particii disku 0, velikost 25GB, NTFS. Následně na prvním disku vytvořen logický oddíl a na něm 3 logické disky D,E,F (D FAT32, E a F NTFS).

Vše toto se dělo v režimu SATA enhanced.

Následně se mi ale nedařilo rozumně spustit bootovatelný Acronis True Image a proto jsem přepnul na compatible režim SATA, viz http://pc.poradna.net/question/view/153823-acronis- true-image-nenajde-pevne-disky

Udělal jsem v ATI zálohu céčka (vč. MBR). Pak spustil instalaci Vista, na disk E. Po instalaci a restartech jsem asi cosi zdrbal při instalaci ovladačů chipsetu (mělo dojít ke dvěma restartům, po každé instalované "komponentě" a já po první na to zapomněl a nainstaloval ovladače grafiky :-/) Ve Vistách se pak "u hodin" objevovaly upozornění na chyby a nutnosti spustit chkdsk na disku s Vistama. Což jsem provedl, několikrát, opravovalo se spousta chyb (lítalo to po obrazovce jako divé...), ale výsledek byl nulový: pořád žádost na další chkdsk.

OK, obnovil jsem XP na céčku ze zálohy ATI (aby zmizel dualboot), a zformátoval E (kde byla Vista). Ve správci disků v XP se mi ale přehodilo pořadí disků, jako první je teď prázdný disk, který byl předtím jako druhý. Písmena jednotek jsou OK. Nechal jsem tedy znova z bootovacího ATI CD obnovit i MBR (původně "prvního" disku z XP), ale je to furt stejné...

Když ale opět přepnu do Enhanced režimu, pořadí disku se v XP (Správce disků) obrátí, jak má být!

K tomu mám tři podotázky:
1. Vadí to něčemu?
2. Dá se to nějak změnit?
Někde jsem se dočetl, že při compatible režimu SATA je možné namapovat jen 4 zařízení; nemůže být problém, že je mám ve slotech (dle BIOSu i fyzicky) 2 a 5?
3. Nebo můžu s těmi SATA kabely libolovně manipulovat a píchnout je jinam (pochopitelně bych chtěl, aby funkčnost XP a viditelnost obou disků zůstala zachována)?
4. Napadá mě ještě jedna možnost: XP provozovat v Enhanced režimu (jak byly nainstalovány). V enhanced nainstalovat i Visty (IMHO by to neměl být problém) a taky v něm provozovat. A do compatible přepnout pouze v případě, že by se dělala obnova nějaké systémové particie ze sítě nebo USB (protože síťové disky ani USB současná bootovací verze ATI na mém chipsetu (P35) neumí rozeznat...

Díky všem za trpělivost při čtení a rady, hlavně by mě zajímal bod 4. Píšu to hodně podrobně, moc tomu nerozumím... první zkušenost se SATA.

Doplňující informace: v PC je PATA DVD-ROM mechanika, disketová mechanika není (byla, ale je vadná - odzkoušeno i v druhém PC). BIOS poslední. Další info z BIOSu v tom výše uvedeném threadu.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny