Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Okleštěný BIOS na notebooku

Zdravím, mám tento problém : notebook - šasi Compal EL80) - Chipset-Intel 945PM, CPU INTEL Core 2 Duo T5600, paměti-1024MB 667Mhz, pevný disk-Fujitsu 120GB 5400ot.,8MB, SATA, GK-GF 7600, BIOS Phoenix 114B.
V BIOSu je dostupných minimálně položek - nelze volit módy HD (AHCI, ATA, SATA), žádný Power Management - takhle okleštěný BIOS jsem ještě neviděl. Nainstalil jsem WXP SP2 (NTFS) a ve správci zařízení vidím SATA řadič - Intel 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller-27C4. Pokud se podívám na soubory ovladače, najdu tam atapi.sys, pciide.sys, pcidex.sys. Pokud aktualizuju ovladač na SATA driver (iaahci, iastor a další), tak po restartu padnu logicky do modré obrazovky, protože v BIOSu je defaultně nastaven HD na ATA a nejde změnit. Mám tyto dotazy :
1) Existuje klávesová zkratka na vyvolání více položek v BIOSu ? (Něco jako Gigabyte-Ctrl+F1)
2) Je řešením nahrát jiný BIOS?-případně který ?
3) Dá se provádět kromě upgrade BIOSu i downgrade?
4) Nechat to být, SATA driver mi nic podstatného nepřinese?

Se čtením disku jsem celkem spokojen, ale všiml jsem si, že když dám povel k hibernaci, tak to zapisuje 4x pomaleji, než stolní PC při stejné 1 GB paměti. Chápu, že HD má jen 5400 ot., ale přesto se to jeví velmi pomalé.

Předmět Autor Datum
Na co chces volit rezimy radice disku, kdyz tam nic jineho nez tam je pripojit nemuzes? Co chces vli…
Jan Fiala 13.10.2007 18:06
Jan Fiala
Souhlasím, že nastavený kompaktibilní režim s ATA je spíše výhoda (hlavně pro instalaci). Jen se mě…
zeppelin 13.10.2007 18:23
zeppelin
Otestovat to mozes napr. cez HDtune. Ale necuduj sa pomalosti, v pripade 5400rpm diskov je to utrpen…
shiro 13.10.2007 18:30
shiro
Teď sem viděl dost notebooků s osekaným biosem kde nešlo přepnout režim disku. Většinou levný acery…
MM_tank 13.10.2007 18:38
MM_tank
Díky všem za rady, nebudu to tedy dál řešit. zeppelin poslední
zeppelin 14.10.2007 08:37
zeppelin

Na co chces volit rezimy radice disku, kdyz tam nic jineho nez tam je pripojit nemuzes?
Co chces vlit na power managementu, kdyz si vsechno ridi operacni system?
Soubory ktere uvadis jsou standardni obecne ovladace pro disky, ktere najdes v systemu vzdy.

Obecne maji notebooky vzdy oklestenejsi BIOS ve srovnani s velkymi pocitaci, BIOS se vetsinou tvori pro konkretniho vyrobce a konfiguraci notebooku, takze tam ani neni treba mit takova nastavovani jako u normalni desky, kdy vyrobce dopredu nevi, co vse am bude pripojenoo.
Upgrade BIOSu je u notebooku je horsi nez u klasicke desky - pokud to zkazis, mas smulu a vyjde te to hodne draho. Novy BIOS rzsah veci neresi.

Osobne bych to nechal byt, to, ze je radic nastaven do kompatibilniho rezimu s ATA ti ulehci instalaci. Na vykonu se to neprojevi, nove ATA i SATA maji prenozovou rychlost nekolikrat prevysujici rychlosti dnesnich disku.

Souhlasím, že nastavený kompaktibilní režim s ATA je spíše výhoda (hlavně pro instalaci). Jen se mě nějak nelíbí zápis na HD. Domnívám se, že zápis na disk se nejlépe testuje na čistý HD. Existují testy na zápis na HD přímo z Windows?
zeppelin

Teď sem viděl dost notebooků s osekaným biosem kde nešlo přepnout režim disku. Většinou levný acery a byli přeplý do ahci režimu čili chtěli při instalaci ovladač přes F6 a disketovkou což šlo řešit jen integrací ovladače na cd přes nlite (usb disketovka nepomohla). Takže buď rád.

Přepnout ten režim za chodu win nahráním ovladače pokud vím nejde.

4)zkoušel sem měřit rozdíl mezi kompatibilním režimem a ahci režimem u ICH9R a překvapení se nekonalo +- pár jednotek procent. Čěkal sem že se uplatní NCQ a další featury a nic. Takže bych neřešil...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru