Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdieľanie v sieti

(upřesnění:
1. platí pro verzi xp professional sp2,
2. předpokládám že prosíťované pc jsou zároveň připojeny k netu přes jeden domácí router,
3. já už tu nějaká připojení mám, snad se mi zobrazují správná okna

s ms průvodcem jsi to kamsi nastavil a nejde se sítí hnout. já ty věci klikám skoro poslepu, proto se mi nevybaví co přesně děláš. čili až se objeví se průvodce vytvoření síťového připojení (nebo se dá spustit z ovl.panelů - doporučuju opravit nebo zrušit staré):
- ovládací panely - vlastnosti složky: zrušit zjednodušené sdílení (projeví se po restartu, bude stačit až po nastavení celé sítě)
ovládací panely - změnit/vytvořit nové připojení:
- typ připojení: připojit k internetu (v jiné verzi win tu možná bude síť pro domácnost)
- příprava: nastavit připojení ručně
- způsob připojení k internetu: pomocí širokopásmového připojení, vždy zapnuto = LAN
měla by se vytvořit ikona síťového připojení, ve vlastnostech bude: klient ms sítě, sdílení souborů a tiskáren, protokol tcp/ip. (protokol ipv6 a nejspíš ani qos nebudeš potřebovat, pokud jsou v seznamu vypni je.)
- výjimku pro sdílení souborů nastavit ve vlastnostech firewallu
- vlastnosti tcp/ip: zvolit si zda domácí router bude přidělovat adresy počítačům automaticky (DHCP režim), nebo budou mít pc pevné adresy.
DHCP se hodí pro wifi-router nebo když připojuju automaticky konfigurovatelné krámy do sítě (ip webkamery, síťové tiskárny).
teď je možné průvodce ukončit, restart pc ať se projeví všechny změny, zatím připojit síťový kabel ať se dynamická ip adresa může načíst z routeru. aktuální konfigurace se zjistí v příkazovém řádku pomocí <i>ipconfig -all</i>
pomocí programu z instalačního cd nebo zadáním ip adresy routeru (je v manuálu výrobce) do adresního řádku prohlížeče je možné se dostat do nastavení routeru a nastavit konkrétní adresy:
- dns adresy od providera a jeho gateway pro wan stranu routeru,
- případné klonování MAC adresy pc do routeru, pokud má provider připojení registrované na fyzickou adresu,
- nakonec výběr zda nechat na lan straně dynamické adresy od dhcp v routeru, nebo statické, tj. pevně nastavené na jednotlivých pc.
pro domluvu pc s dynamickými adresami budou windows potřebovat povolit i netbeui protokol.
myslím že pro pouhé 3 pc je lepší ruční nastavení adres pro lepší přehled. to znamená nastavit správné ip adresy, příslušné masky, a ip adresu routeru do vlastností tcp/ip jako to máš teď + dns podle hodnot od providera.

ověříš:
- že jde ping = povolené icmp na firewallu
- že jde na všech pc internet = je správně nastavený tcp/ip a hodnoty dns, v ie nezůstalo vyplněno připojení přes žádnou proxy
- že je ve vlastnostech složky zrušeno zjednodušené sdílení (pokud tam taková položka chybí, jde o xp home!)
- že znáš jméno a heslo účtu na vzdáleném pc, který má k disku/adresáři který chceš sdílet nastavena nějaké práva. pokud to není administrátorský účet, nemáš práva ke sdílenému celému disku c$, d$...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny