Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehřívání South Bridge?

Zdravím všechny.
Moje sestava: MB Intel DG33BU, procesor Core2 4300, paměti 2x 1024MB Dual Channel,1 Sata disk 150 GB, 1 IDE disk 250 GB, grafika GeForce 8600 GT s ohromným pasivním chladičem, zvukovka SB Live 5.1, Win XP Pro

A co mi to dělá a co už jsem udělal.

Nové pc původně bylo bez ventilátorů kromě CPU a zdroje. Nefungovalo, grafika se přehřívala. Vyřešeno instalací ventilátoru na její chladič. Poté se začalo pc čas od času restartovat samovolně. Zkoušel jsem různé programy na sledování teploty, ale všechny zobrazené teploty vypadaly OK. Zhoršovalo se to a docházelo k restartům každou půlhodinu, celý den, ale další den třeba vůbec nic, všechno šlo normálně. Napadlo mě podívat se do BIOSU a tam jsem objevil teploty součástí, které mi to v XP neukazovalo. Už přesně nevím, jestli to byla položka ICH nebo MCH temperature, která dosahovala 96 °C. Předpokládám, že tyto položky jsou teploty chipsetu. Zejména ten spodní byl opravdu vařicí. Řešeno nákupem 2 ventilátorů do skříně in a out a odebral jsem ventilátor z grafiky. Dnes, pár dní po montáži ventilátorů to dělá zase. Vymyslel jsem teorii, že to způsobuje stahování(torrent) přes USB modem, když naplno přijímám i odesílám, což by mělo zatěžovat south bridge. Mému staviteli pc se to ale nezdá, prý to je pomalá komunikace,aby to tak hřálo. Dnes už jsem měl 4 restarty, z toho jeden po vypnutí stahování. Teplota z BIOSU ukazuje:

CPU Die/Package Temperature 37
MB 36
ICH Temp. 63
MCH Temp 66

Před samotným restartem se roztočí rychleji nějaký větrák a pár vteřin točí jako dˇas, možná na CPU, nevím, nebyl jsem schopen to identifikovat. Otázka je, co teď. Mám dát další větrák a namířit ho na dolní můstek? Nebo to dělá úplně něco jiného?

Za rady předem děkuji.

S pozdravem Lubo

Předmět Autor Datum
southbridge je "ICH", northbridge je "MCH". Ak mas vysoku teplotu northbridge ("MCH") tak pridaj vet…
MM.. 25.10.2007 19:05
MM..
Vyfukovací větrák vzadu mám, tam už to těžko zlepším. Mám i přední nasávací, mělo by to tam proudit…
Lubo 25.10.2007 20:03
Lubo
Mnohokrát děkuji, problém vyřešen úplnou demontáží tunelu k CPU! Díky:-D:beer:
Lubo 01.11.2007 21:15
Lubo
Ok :-) Tunel k CPU moze sposobit to, ze studeny vzduch ide len k CPU a v kejse sa vyskytuje potom zn… poslední
MM.. 01.11.2007 23:42
MM..

southbridge je "ICH", northbridge je "MCH".
Ak mas vysoku teplotu northbridge ("MCH") tak pridaj vetrak na northbridge (chladic na nom urcite mas) alebo vyries lepsie chladenie skrine (dodatocny vetrak do zadu do skrine, vyfukovaci). Ak mas nejaky tunel pre CPU tak to vyhod.

Southbridge (ICH) zvycajne netreba chladit, nedeje sa v nom moc veci ktore by ho mohli prehriat, ale ak myslis ze sa prehrieva tak nejaky pasiv nanho drbnut mozes (ak na nom uz je pasiv tak aj nejaky vetrak mozes skusit nasmerovat nanho). lepsie ale urobis ak das do skrine dozadu dodatocny vetrak.

P.S. este ak by si nevedel kde je NB a SB, northbridge je zvycajne blizko pri CPU, southbridge je dalej od CPU, kdesi pri PCIe/PCI slotoch.

Vyfukovací větrák vzadu mám, tam už to těžko zlepším. Mám i přední nasávací, mělo by to tam proudit dobře. Přehřívá se tedy Southbridge - dole - ten byl jako kamna, ruku jsem na něm neudržel. Tunel k cpu mám a úplně natěsno, to mě překvapuje, že říkáš vyhodit, zkusím hned.:beer:

Ok :-)
Tunel k CPU moze sposobit to, ze studeny vzduch ide len k CPU a v kejse sa vyskytuje potom znacna cast tepleho vzduchu ktory presiel okolo CPU. To moze robit problem ostatnym komponentom. Dlasi problem moze byt to, ze znacna cast vzduchu prudi len medzi tunelom a zdrojom, a zvysok skrine je vysoka pec. Preto som pisal vyhodit. Ja osobne nemam rad ani tlacny vetrak vpredu, ale ten tam mozes nechat nemal by robit problem.
Ak by bol este v buducnosti nejaky problem s prehrievanim tak mozes skusit potom na ten chladic chipsetu nejako nasmerovat nejaky vetrak...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru