Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1.to nebyla kritika 2.nektere odpovedi nejsou zrovna tolerantni k zacatecnikum 3.byla to otazka na…
bkl 28.10.2007 19:33
bkl
2.nektere odpovedi nejsou zrovna tolerantni k zacatecnikum Ale tohle prece vubec neni o zacatecnici…
mif 28.10.2007 20:19
mif
v podstate se da souhlasit,nekteri tazatele maji se slusnosti potize,ale neni to duvod oplacet stejn…
bkl 28.10.2007 20:30
bkl
Stale nechapes. Poradna tady JE od toho, aby radila neznalym. Od neznalych se ovsem ocekava, ze budo…
mif 28.10.2007 20:37
mif
chapu,ale nekdy to opravdu tak neni, a ted otazka,nadpis tohoto topicu byl srozumitelny? presto ed…
bkl 28.10.2007 20:41
bkl
Mas to v kategorii "pokec", kde jsou trosku jine pozadavky na srozumitelnost.
mif 28.10.2007 20:45
mif
Přesně tak, samo to, že se tazatel dostal do kategorie Pokec je jistou zkouškou ;-) nový
josephino 29.10.2007 07:23
josephino
Když člověka stresuje nějaký problém, může působit jako otrava či blbec, i když není. Není třeba veř…
JM 28.10.2007 21:29
JM
JM - další férovej názor. Pár takových znám, a jsou mezi nima lidi, kteří rozeberou, a dají zpátky d…
gambáč 28.10.2007 21:41
gambáč
já třeba začínal v době, kdy v Čechách nebylo "mazáků", veškerá dokumentace byla cizojazyčná (anglic… nový
touchwood 29.10.2007 07:05
touchwood
viz muj prispevek http://pc.poradna.net/question/view/156487-analogie -pc-a-auto nový
JR_Ewing 29.10.2007 09:37
JR_Ewing
ad prostřední odstavec: V takovým případě je většinou pitomost řešit problém přes poradnu. Pro tazat…
Pavel 28.10.2007 21:42
Pavel
ad poslední (mluvím za sebe): Nesnáším dotaz/nedotaz typu: "ahoj neco my tu nejede a kamosovy to jed… nový
anarchist 29.10.2007 00:55
anarchist
Nezbývá než souhlasit. A kdo není schopen reakce na úrovni, ať nereaguje a přejde k dotazu dalšímu.… nový
anarchist 29.10.2007 00:50
anarchist
Já vim co s tim je .... ... je to rozbitý ... :-D nový
Bimbo 29.10.2007 17:23
Bimbo
a ja s dovolenim dodam,jsem rad ze tato debata probehla,tato poradna je dobra diky vam,tolerantnim l… nový
bkl 29.10.2007 20:24
bkl
Amen. poslední
Dale Cooper 29.10.2007 23:22
Dale Cooper

2.nektere odpovedi nejsou zrovna tolerantni k zacatecnikum

Ale tohle prece vubec neni o zacatecnicich ci jakkoliv vyspelych machrech! Pokud se nekdo neumi vyzvejknout a spravne specifikovat problem, bude i nadale (mnohdy treba sarkasticky) dokopavan k presne (aspon trosku!) definici. Ma-li s tim respondent problem, ma sanci prejit na jinou poradnu, na ktere nemaji radci "koule v opravne" a vyprodukuji relevantni odpoved i na mentalni zvratek. Treba jim tam ani nebude vadit, kdyz se tazatel rozcili a zacne nadavat, nebot neobdrzel na svou otazku (s logickou a lingvistickou stavbou zvici mentalne retardovaneho jedince) skvelou odpoved hned v prvni instanci. A dotazu, jejichz uroven straslivosti nemuze ignorovat ani stoik, je tu prehrsel.

v podstate se da souhlasit,nekteri tazatele maji se slusnosti potize,ale neni to duvod oplacet stejnym zpusobem ,sarkasmus muze byt chapan i jako arogance. Prave proto ze se tady lide snazi bezplatne a ve svem volnu pomahat by melo platit ze jsou nad veci a schopni prehlidnout neznalost.

Stale nechapes. Poradna tady JE od toho, aby radila neznalym. Od neznalych se ovsem ocekava, ze budou mit aspon tolik soudnosti, aby svuj dotaz pouze MALINKO specifikovali. Jestli je to nad jejich mentalni sily, budou k tomu dokopavani. Nikdo tu nejebe lidi za to, ze nevedi co je ta ktera soucast HW, ale za to, ze napisi "pomooooooooc, nejede to!!!!!". Chapes?

Když člověka stresuje nějaký problém, může působit jako otrava či blbec, i když není. Není třeba veřejně ponižovat někoho, kdo se v dobré víře třeba jen zmýlil. Úplný začátečník třeba ani neví, jak prohledávat archivy, že něco jako FAQ vůbec existuje, a kde.
[http:/stare.cz/otazky]

Úplní začátečníci skutečně existují. Znám takové lidi, co používají počítač někdy i léta a nevědí prostě nic. Tady se to zapne, skype naskočí samo támhle dole a pro novinky na idnesu tajdle tady to modré E, a to jim stačí. Jenže jednoho dne najednou něco nejede. Nikdy se nezabývali tím, jak "to" funguje. Budou mít potíže s uvedením relevantních informací, protože netuší co je relevantní, a i kdyby, nevědí jak to zjistit.

Proč by první odpověď na zmatený dotaz nemohl být link na "než položíte dotaz" s poznámkou "přečtěte si to a zkuste dotaz přeformulovat", místo "jseš blbec a křišťálová koule" etc.

// edit
A ještě něco, když už opravdu musí být nějaká posměšná odpověď, stačila by jedna. Jenže se jich nahromadí spousta a je docela otravné procházet všechny ty... řekněme řeči, jestli se tam někde náhodou nedošlo až k odpovědi na původní dotaz.

JM - další férovej názor. Pár takových znám, a jsou mezi nima lidi, kteří rozeberou, a dají zpátky dohromady, a do provozu auto, videorekorder, a dokonce si dovedou postavit špičkový PC (!), ale mají ty samý problémy, které tady popisuješ.
A "starý", dnes špičkový, a šikovný mazáci, kteří tady radí, by si měli kolikrát honem rychle vzpomenout, jak začínali. Týhle poradně by to jenom prospělo.

já třeba začínal v době, kdy v Čechách nebylo "mazáků", veškerá dokumentace byla cizojazyčná (anglicky, německy), nebyl internet, modemy 2400Bd byly poslední výkřik techniky...

V dnešní situaci, kdy každý má inet (a na něm tolik informací), na každém rožku se dá najít PC shop a "mazáky" by se skoro dala dláždit náměstí, je pozice "nováčka" úplně jiná a řádově jednoduchá. A to už nemluvím o tom, že třeba takový OS "mluví" rodnou řečí, je naprogramován "blbuvzdorně" atd., atp.

A jak už jsem psal - každý umí něco, nikdo není schopen naučit se vše, a tudíž rada "odnes to někomu, kdo tomu rozumí" je třeba naprosto relevantním řešením, nikoliv nějakou arogancí. Bohužel dnes, jako dříve v případě oprav TV, kdy "každý správný chlap" uměl opravit TV, platí zcela nesmyslné "každý správný chlap" umí opravit PC.

Další příklad: když se mi rozbije auto, nebudu prudit po autodiskusích a požadovat řešení, ale odvezu jej do servisu, i když spoustu malých závad (výměna žárovky, stěračů apod.) dokážu vyřešit sám...

ad prostřední odstavec: V takovým případě je většinou pitomost řešit problém přes poradnu. Pro tazatele je lepší, když k němu znalec přijde domů.

ad poslední (mluvím za sebe): Nesnáším dotaz/nedotaz typu:
"ahoj neco my tu nejede a kamosovy to jede stejna verze poradte plis".

To pak duševně zvracím.

Pavel

ad poslední (mluvím za sebe): Nesnáším dotaz/nedotaz typu:
"ahoj neco my tu nejede a kamosovy to jede stejna verze poradte plis".

To pak duševně zvracím.

Ano, s tím souhlasím - i mně to dokáže hnout žlučí. Otázkou ale je, zda je třeba na takový dotaz vůbec reagovat. Podle mě podrážděná reakce nadělá více škody než užitku. A v rádcích, kteří mají potřebu reagovat na všechny takové příspěvky, pak jen zbytečně bují podrážděnost, až se pomalu přestávají kontrolovat. Typický příklad (sado)masochismu.

Nezbývá než souhlasit. A kdo není schopen reakce na úrovni, ať nereaguje a přejde k dotazu dalšímu. Není třeba za každou cenu reagovat na všechno. Vemte si třeba JaFiho. Zde musím souhlasit s kolegou Paullusem, od toho nevidíte příspěvek, který by se dal označit za arogantní, jak je rok dlouhý. Není možné si myslet, že jsme schopni si tazatele nějak vychovat - valná většina těch, okolo kterých se to točí, jsou náhodní návštěvníci poradny. Takže arogantní příspěvky mají jen jediný účel - aby si jejich autor ulevil. Pokud má tu potřebu, odkážu ho na konkurenční poradnu - ta je k tomu jak dělaná. :) Vskutku netřeba ji napodobovat!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru