Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno KiCAD

Ahoj místo softwaru pro návrh PCB Eagle 4.11 jsem se rozhodl používat KiCAD a to hlavně pro to, že tam jsou i knihovny pro elektronky a desku je možno otáčet (ne jako v Eaglu, kde se to musí vyexportovat a zobrazit ve zdlouhavém PovRay. Mám ale jeden problém. Už mám schéma nakresleno, ale nevím, jak to udělat, abych to mohl dát na desku, kde bych rozložil součástky a routoval. Díky moc.

Předmět Autor Datum
Aha. Takže žádný vyvolený, který pracuje s KiCADem tu není. No nic.
marekdrtic 03.11.2007 10:50
marekdrtic
To mi neříkej, že ten soft nemá nápovědu...
MaSo 03.11.2007 10:50
MaSo
Aha, ty hledáš vyvolené. To jsi ale zapnul špatný přístroj. http://kicad.sourceforge.net/wiki/index…
karel 03.11.2007 10:59
karel
Díky moc:beer:
marekdrtic 03.11.2007 11:44
marekdrtic
pokud jsi zvykly na Eagle, tak neni duvod prechazet - knihovny pro elektronky si prece klidne muzes…
Moas unregistered 03.11.2007 21:37
Moas unregistered
Třeba ty knihovny pro elektronky jsou, ale hledat se mně to nechce. http://www.cadsoft.de/cgi-bin/do…
karel 03.11.2007 21:45
karel
DÍKY MOC!!! Takže problém s elektronkama vyřešen je to tam DÍKES EŠTĚ JEDNOU!:beer::beer::beer:
marekdrtic 04.11.2007 13:20
marekdrtic
Tak sláva. U drtičů to bude hnusně hrát, ale hezky svítit. :-D Ještě si pořiď tohle: http://www.retr…
karel 04.11.2007 13:50
karel
cad6.htm k eagle nabízeli i knihovnu součástek gme, nebo ji kdysi prodávali i zvlášť. ale elektronko…
lední brtník 04.11.2007 14:07
lední brtník
Sam sem pouzival eagle nekolik let a nedal na nej dopustit. Hlavne jsem si zvykl na tu ergonomii ovl…
Bubuss 19.01.2008 21:34
Bubuss
A pak jsem objevil kicad. Ovladani podobne jako v ORCADu, kolecko mysi zoomuje jako v eaglu, je to f…
Bubuss 19.01.2008 21:34
Bubuss
jako bývalý uživatel orcadu (poměrně tupý systém) jsem poslední léta ve firmě dělal v cenově podobné… poslední
lední brtník 20.01.2008 01:10
lední brtník

pokud jsi zvykly na Eagle, tak neni duvod prechazet - knihovny pro elektronky si prece klidne muzes dodelat sam, Eagle to umi. Je to IMHO rychlejsi, nez se ucit novy CAD.
Moc nechapu "otaceni desky" - rotace o 90 stupnu Eagle zvladne s prehledem a posledni verze by snad mela umet i libovolne uhly? To si ale nejsem jisty. Tak jako tak nevidim prinos v desce otocene o jiny nez 90 stupnovy uhel.

P.S.: ty se tech elektronek nehodlas vzdat, co? :-)

Sam sem pouzival eagle nekolik let a nedal na nej dopustit. Hlavne jsem si zvykl na tu ergonomii ovladani, ktera mi prisla neprekonana. Posledni dobou jsem ale nucen vytvaret specificke a nekdy i vetsi tistaky podle urcitych kriterii a na to uz freewarova verze eagle nestaci. Predne mi na nem vadi omezeni rozmeru na polovinu eurokarty coz na doma jiste pro vetsinu aplkaci dostacuje ale na vetsi projekty je to nepouzitelne. Navic crackla verze se chovala naprosto nahodne a po vytvoreni celkem slozite desky a jejimu naslednemu ulozeni uz nesla otevrit. Pouziti legalizeru bylo jen slabou naplasti toho ze se to alespon podarilo dat do vyroby ale pro dalsi zpracovani prip. update je to nepouzitelne. Takze jsem se zacal poohlizet po jinem programu. Asi nejlepsi soft v tomto smeru je Formica nastupce popularniho Ferdy mravence. Omezeni na 400 vyvodu ve free verzi je dost limitujicim faktorem, takze ani tento jinak skvely cesky program pokud jsem nechtel vyhazovat penize neobstal. Mezitim jsem chvili zkousel ORCAD a musim rict ze to je uz asi absolutni spicka ktera je patricne slozita a rovnez patricne draha. Na tento program normalni smrtelnik jen tezko dosahne a tak jsem se jim prilis dlouho nezabyval. Kazdopadne jsem za tu chvili zvykl na jeho ovladani a musim rict ze kombinace klavesnice a mysi je vynikajici. Chybelo mi tam jen moznost zoomovani na kolecku mysi, ulpscripty a prikazova radka jako byla v eagle. Rozhodne mi uz ale po teto zkusenosti ovladani eaglu neprislo tak skvele a uzasne.

A pak jsem objevil kicad. Ovladani podobne jako v ORCADu, kolecko mysi zoomuje jako v eaglu, je to free bez nejakeho omezeni umi to 16 vrstev a dalsich 16 technologickych, ma to 3D nahledy vyuzivajici wings3d (opet free) neni to tak slozite jako orcad a nema to nektere veci jako eagle ale kazdopadne to je v pohode pouzitelne i na vetsi projekty a desky. Generuje to jak postscript tak i gerber data. Knihoven to nema tolik co eagle ale neni problem si vytvorit vlastni. Funguje ve win i v linuxu. Uz jsem v tom udelal spoustu tistaku a v nicem jinem je uz ani delat nebudu. Pokud se s tim programem jednou szijete a zvyknete si na jeho zpusob ovladani, nebude uz potrebovat prechazet na jiny PCB system.

jako bývalý uživatel orcadu (poměrně tupý systém) jsem poslední léta ve firmě dělal v cenově podobném padsu - jen ať víš jak vypadá špička (zdaleka ne absolutní, tou je řádově dražší mentor). ale orcad je proti padsu spíš něco jako pazourek.
domácí uživatelé používají to za co jsou ochotni platit, a to u e-cad softu dost zužuje výběr.
místo hledání freewarových atrap bych se zkusil držet něčeho na co jsu zvyklý, absurdní patice (třeba elektronek) snad dokáže nakreslit každý systém.
nikdy jsem nezkoušel, ale českou podporu i free verzi má třeba lsd2000

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru