Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem word

ahoj, neviete náhodou, ze keď napisem nieco vo worde a chcem,aby ten text mal tolko znakov v texte, co mam dat,mam vistu a office 07,dik

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Může mi, prosím, někdo objasnit, proč se ještě v roce 2007 na školách vyžaduje pevný počet znaků na…
oldsoft 11.11.2007 19:10
oldsoft
dobra blbost ze,ved pises tak jak pises a potom upravis a zarovnas a este davat si pozor kolko znako…
dzeno 11.11.2007 19:27
dzeno
oni na tebe vytáhli starý strojopisný předpis, ale psací stroje používaly neproporciální písmo = vše… poslední
lední brtník 12.11.2007 00:57
lední brtník

oni na tebe vytáhli starý strojopisný předpis, ale psací stroje používaly neproporciální písmo = všechny znaky stejně široké. u fontů ve windows tomu vzhledu odpovídá písmo např. courier new. jenže od psacích strojů doba pokročila - teda nevím jak na vaší škole a co vás v informatice učí - dálnopisné terminály?
knihy, časopisy, texty na pc se už léta (u těch knih stovky let) sázejí kulturním proporciálním písmem; znaky nemají stejnou šířku a tím počet znaků na řádek. různý typ fontů má při stejné výšce různou hustotu písma, což může vylepšovat čitelnost nebo estetický dojem. častěji se spíš předepisuje velikost základního písma (10-12px).
ale samozřejmě si jde napsat řádek průměrně širokým písmenem nnnn... a orientačně zjistit kolik "n" se mi opravdu vešlo.
navíc by si měli určit i řádkování, obvyklé "1" je třeba příliš husté pro čtení z papíru z větší dálky nebo právě pro dlouhé řádky přes celou A4.
ani font se nevolí úplně libovolně: pro dlouhé řádky spíš patkové písmo, při větším řádkování když ten text / tabulka / nadpis sám vede, radši modernější a estetičtější bezpatkové.
pozn.: taky se třeba volí širší levý okraj (kvůli místu na proděrování do šanonu)

případně vám to zadali jako test inteligence: jak si s tím poradíte, a zda svou volbu dokážete zdůvodnit. anebo to tak zadávají už 50 let ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru