Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojenie 2 diskov s 2 OS

předpokládám že na obou discích mají být xp

ještě, co by šlo první zkontrolovat: nabootovat z nějakého partition manageru, který zná sata disky (čili dosový fdisk asi ne, ale záleží na vstřícnosti biosu), a zkontrolovat že je na sata disku nastaven první oddíl jako active = bootovací. taky v biosu že je bootování přednastaveno na sata.

není špatné, když jsou na obou discích bootovací soubory \boot.ini, \ntldr, \ntdetect.com - ony správně musí být jen na tom oddílu, ze kterého se bootuje, ale na tom druhém jsou jako záloha* nebo pro případ že první disk vyjmeš*

neda sa to spravit tak, aby som na tom disku nemal ziadne subory?
pokud ti pořád zůstal v biosu přednastavený bootovací disk pata, který je teď smazaný ale má z minula "naformátovaný" master boot record, pak se bios pokouší bootovat z něj, mbr ho přitom odkáže na první partition kde však nemůže najít smazaný soubor ntldr a ty další, proto chybová hláška. to samé pokud sice jako bootuješ ze sata, ale on používal společné soubory z pata disku.

*) v seznamu bootovatelných systémů v boot.ini u tebe bude nakonec něco jako:
...
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro - PATA" ...
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro - SATA" ...

přitom rdisk(číslo) je pořadí disků na kabelech, případně jak si je bios seřadí a windows při instalaci to vezmou.

pokud sis ty soubory spolu s prvním diskem smazal, nepomůže ani nejspíš příkaz fixboot z konzole zotavení. seber ten disk, přidej ho někomu jako druhý disk do pc se stejným servicepackem, zkopíruj si ty soubory od něj. pak zkus zase nabootovat, jestli rozjedeš aspoň sata disk.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny