Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak opravit partismu

Dobrý den,

potřebuji poradit.

Nainstaloval jsem si program Partition magic. Mám v PC 2 disky. Na každém OS. Na tom disku co jsem nainstaloval Partition Magic jsem v tomto programu zmenil nazvy oddilu. A ted mi ten druhy disk nefunguje, konkretne nejde nabotovat systém. Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Zmena nazvu oddielu isto nema vplyv na bootovanie OS. Ak si ale zmenil pismeno tej particie tak to v…
shiro 20.12.2007 23:30
shiro
Ten disk se chová jako nenaformatovany, jak to mam vratit zpet.
ananan 21.12.2007 10:34
ananan
disk se chová jako nenaformatovany To znamená co? Zkusils nabootovat z nějaké záchranné diskety/CD…
karel 21.12.2007 10:39
karel
Soubory jsou zachovány, ale nemuzu se k nim dostat, kdyz na ten disk v tento pocitac kliknu, tak mi…
ananan 21.12.2007 11:35
ananan
nic neobnovuj, vyhoď ten disk z tvého pc, připoj ho jako druhý přes usb redukci nebo jako sekundární…
lední brtník 21.12.2007 14:27
lední brtník
V bootovani podle me neni problém, to umím vyřešit, boot manažerem, či nastavenim v biosu. V Partiti… poslední
ananan 21.12.2007 19:36
ananan

Zmena nazvu oddielu isto nema vplyv na bootovanie OS. Ak si ale zmenil pismeno tej particie tak to vrat nazad a partition magic odinstaluj. Ludom ako ty ocividne do ruk nepatri, kedze vobec nevies co robis a este sa cudujes ze ti po tvojom diletantskom zasahu nejde bootovat...bud rad ze si neprisiel o data.

Soubory jsou zachovány, ale nemuzu se k nim dostat, kdyz na ten disk v tento pocitac kliknu, tak mi to napise ze neni naformatovany a jestli ho chci naformatovat, pise 0 bajtu, ale ted ho projizdim nejakym programem na obnovu dat a a najde ty soubory, ale ja bych chtel obnovit nebo opravit oddil, os.

nic neobnovuj, vyhoď ten disk z tvého pc, připoj ho jako druhý přes usb redukci nebo jako sekundární do jiného pc a podívej se zda na něm jsou všechna data. pravděpodobně je potíž jen s tvým master boot sectorem - dá se nejspíš obnovit z instalačního média windows, příkaz fixmbr

jinak nemohu než souhlasit hned s prvním kolegou. pokud instaluješ program, který dělá věci kterým nerozumíš, a nedokážeš to dát po sobě do pořádku, bude chyba mezi klávesnicí a židlí.

osobně nevidím žádný důvod instalovat jakékoli "partišnovací" programy na disk. jsou to činnosti které člověk potřebuje jen párkrát za život disku, zásadně tyto úpravy provádím z bootovacího média.

co to znamená "konkretne nejde nabotovat systém"
píše to nějakou konkrétní chybu? edit: aha, disk nejde ani přečíst
kromě přejmenování disků - nezkoušel jsi jim pqmagicem i nově přiřazovat písmena?

pokud jsi měl dva disky, a nepoužíval jsi:?: pro volbu systému přepínání v biosu, pak jsi musel využít nějaký boot manažer. ten pro volbu více systémů funguje tak, že bios nasměruje start na nějaký disk,
- na něm se z zaváděcí části disku (master-boot-record) spouští boot manager třetích stran nebo linuxu,
- nebo pro windows obsahuje jen tabulku rozdělení disku s označením, který oddíl je active=bootovací (byl ty takový problém napsat verze win?)

windows podle záznamu v bootsektoru hledají své bootovací soubory: ntldr, ntdetect.com, (c:\)boot.ini - zkontroluj jeho korektní obsah.

pqmagic ti řekne který disk/oddíl je označený jako bootovací, jaký má souborový systém (pokud se vyšší mocí nezměnil na nealokovaný, případně místo spuštění nahlásí jen číslo chyby.
bohužel pqm prý taky obsahuje nějakou parodii na boot manažer - doufám že jsi ho nezkoušel použít. jestliže ti nějak fungovalo bootování 2 systémů, s nějakou viditelností jejich disků / danou pořadím instalace, a ty bys do toho poštval boot manager který viditelnost disků (a tím pádem písmena jednotek) změní podle sebe, pak zaručeně jeden z těch systémů nenabootuješ.

a rada nakonec: při přejmenovávání názvů disků se vyhni malým písmenům, tuším u pqmagicu jsem se setkal s tím, že windows ten název nevzaly. příště to přejmenovávej jen pod windows (tento počítač - ve vlastnostech disku).

edit: dokud nenapíšeš jakou jsi vlastně volil metodu výběru disků pro bootování, a co všechno jsi v pqm zkoušel, nejde odhadnout co mohl pqmagic způsobit a nemá moc cenu něco radit dál.
s programy pro obnovu disku zatím opatrně.

a rada do budoucna zadarmo: už nikdy nenechávej jediný společný oddíl pro windows a data. když přijdeš o windows a neumíš je obnovit (nebo za to nestojí), zformátuješ systémový oddíl, a nedotčená data ti zůstanou.

V bootovani podle me neni problém, to umím vyřešit, boot manažerem, či nastavenim v biosu. V Partition magic s timto diskem nic nenadelam, proste mi to ukazuje nenaformátovaný oddíl, ale jenom jako jeden, přitom jsem ho měl rozděleny na 3 oddily. Povedlo se mi dat do poradku 2 a 3 jednim programem na obnovu oddilu ale ten první nejvetší nejde obnovi program ho nevidi. Jinak jsem uz z toho prvniho oddilu vysosnul nejaky data, ale trva to, konkretne jsem pouzil file scavenger 3. Budu se dále snažit to vyřešit. Děkuji za rady. S programem jsem byl spokojeny dlouhou dobu , než jsem se v něm začal více šťorat, ano máte pravdu, moje chyba. Plyne z toho pro mě ponaučení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru