Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Formátování disku v dosu

není to problém pro nás, ale jak vidíš je to problém pro běžného tazatele, jinak by nepsal že to nefunguje.

závad je víc:
starší servicepacky nt/w2000 (možná i xp bez sp) skutečně nedokázaly bootovat z libovolně velkého oddílu - to je ostatně zde popisovaný případ.

"dosový" fdisk má jasná omezení: dosový fdisk umí pouze 2gb fat16 oddíly, win98 verze končí s fat32 na 64gb, pro větší oddíly musíš mít opravenou verzi z win me. jestli si pamatuješ jak funguje fdisk, není to jen tak že předrozdělí disk na oddíly, ale zároveň tím že ne/zapínáš podporu velkých disků, fdisk ti zapíše do boot sektoru typ souborového systému - a po něm spuštěný "dosový" format ho už nedovede změnit! nevím sice jestli se stejně tupě chová instalátor z win2000, ale protože ms s oblibou chyby ve funkčnosti táhne přes několik verzí svých produktů, je to důvod proč už dnes neriskovat použití fdisku, a buď vytvoření systémového oddílu nechat na samotném instalátoru w2000, nebo mít vždy po ruce osvědčený nástroj třetí strany, se kterým v případě potřeby uděláš i resize oddílu bez ztráty dat.

v tomto smyslu jsem čekal že bude pochopen dovětek "i kdyby se to tvářilo že to jde" - ale asi bylo moje očekávání příliš optimistické.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny