Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak/cim zabezpecit W Vistu (pred spyware, viri apod)

šlo o jeho dřívější dotaz, ve kterém si zcela neznalá uživatelka vícekrát zavirovala /znestabilnila windows, přestože vista je vícenásobně chráněna - jenže uac jí někdo musel vypnout, protože to není defaultní stav.

určitě nebudu tvrdit že režim uac musí být vždy zapnut, ale vypadá to že tuto vlastnost ms naprogramoval právě kvůli popisované slečně.

boeing:
umožnit někomu zničit si windows (běžný účet měl admošská práva, uac vypnuto), vzít to jakože na spravení a pak se chodit ptát co teda s tím - no určitě ne podle vzoru "jak na počítač": nespoléhat na zázračné antiviry a čističe registrů, ale místo toho chce léčit příčinu - to samé třeba viz host níže.

edit: a sakra, teď jsem zabloudil do toho starého dotazu - a je to ztráta času. absolutní nepochopení je ještě hodně tolerantní označení.
tak ještě naposled a pomalu:
- na pc musí být vytvořené účty dvou uživatelů: administrator, a omezený účet pro tu slečnu.
- všechny účty mají mít heslo, přesto jde nastavit automatické přihlašování jako "slečna", třeba pomocí tweakui.
- po úplné instalaci windows pokud to jde (neznám firewall visty) - zakázat uživateli administrátor přístup na internet (browser, mail, icq, skype)
- admošovi nastav hnusné (rudé) výstražné pozadí, ať do jeho účtu slečna raději neleze
- pokud si chceš mírně zjednodušit život, adresáři \program files můžeš nastavit práva pro zápis i pro slečnu.
- vysvětli jí když bude chtít cokoli zbytečného ještě nainstalovat, jak si spustí ten setup s právy administrátora (spustit jako...). je to drobná buzerace, ale bude to spouštět vědomě, a nikdo příčetný neinstaluje denně nový soft.
- uac nech na pokoji = zapnutý
- pokud je uživatelka spíše nepoučitelná a nesvéprávná, doinstaluj jí tam funkční antivir a antispyware podle svého gusta (čili žádný cracklý nod)
- pro jistotu použij svůj oblíbený "ghostovací" nástroj, a vytvoř jí kompletní zálohu do image souboru na d:/dvd pro případ, kdyby se zas něco "samo" porouchalo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny