Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Teplota grafické karty

Dobrý den. Mám dotaz a prosbu o nějaké řešení. Nejdříve sestava: WinXP Home SP2, graf. karta: Saphire ATI Radeon X1950 PRO 512 MB GDDR3 pro AGP slot. Inst. ovladače v. ATI Catalyst 07.12. Nyní několik dotazů a prosba o řešení: 1.) je normální u této GK v klidu teplota (dle ukazatele v ovladačích catalyst control center) 70-71 st. C a při zátěži (hra Zaklínač) 91-92 st. C? 2.)Tuto verzi ovladačů mám několik dnů a nepozoroval jsem předtím takové zvýšení teploty - může toto zvýšení způsobovat nová verze ovladačů (předtím v. 7.7)? 3.) Dá se na tuto konkrétní GK sehnat lepší chlazení? Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Ano, je to možné, že různé verze ovladačů mohou teplotu GPU interpretovat různě. Ta hodnota je dost…
host 04.01.2008 21:24
host
Děkuji za rady, víceméně můžu svůj dotaz považovat za zodpovězený, ale mám bohužel smíšené pocity. A…
Ivan 05.01.2008 18:05
Ivan
Děkuju za zpětnou reakci a přeju hodně zdaru. Pokud tedy považuješ dotaz za zodpovězený, klikni pro…
host 05.01.2008 18:40
host
I když už nikdo další nereagoval na můj dotaz, myslím že ho až nyní můžu označit za vyřešený: Na trh… poslední
Ivan 18.01.2008 12:26
Ivan

Ano, je to možné, že různé verze ovladačů mohou teplotu GPU interpretovat různě. Ta hodnota je dost vysoká, je skutečně teplota taková? Otestuj dotykem ruky - pozor,ať se nespálíš! Jak máš řešeno chlazení case? V tom může být zakopaná sobaka, možná teplý vzduch nemá kam proudit, třeba by pomohl nějaký ventilátor 12cm vyfukující vzduch z case ven...

A na závěr nějaké počteníčko: 23205

S původním (originálním) chladičem se teplota jádra (zobrazovaná v ovládací aplikaci Catalyst Control Center) dostane v zátěži klidně nad 70 °C.

Děkuji za rady, víceméně můžu svůj dotaz považovat za zodpovězený, ale mám bohužel smíšené pocity. A to hlavně z toho "povídání". Tak jak jsem zajásal nad větráčkem a hned hledal o jaký se jedná, tak má radost zmizela po dalším čtení o sehnání doplňující "součástky". Na to odvahu nemám, nejenom instalace, nu což... Taktéž jsem si až později všiml na pravé straně hlavní stránky "povídání" o ovladačích a zejména v. 7.12 pro ,nejenom mou, GK ATI Radeon X1950 PRO AGP. Takže začnu tím, že přeinstaluji ovladače na v 7.7 a pak si pohraji s tuningem v bedně, dle mých schopností a možností. Ale i tak děkuji za odpověď myslím, že byla dost důkladná a přesná.

I když už nikdo další nereagoval na můj dotaz, myslím že ho až nyní můžu označit za vyřešený: Na trhu se objevil výrobek: DUORB Thermaltake P/N: CL-G0102, cena cca 950,- Kč (dle dodavatele). Jedná se o chladič mimo jiné i na mou GK ATI Radeon X1950 PRO 512 MB pro AGP slot. Doporučuji všemi deseti. Já jsem měl zprvu obavu, když jsem jej objednával, protože se uvádí, že je kompatibilní jak pro vyjmenované GK od N-Vidie tak vyjmenované od ATI Radeon. Ale skutečnost je fantastická. Nejdelší dobu na celé instalaci za původní orig. chladič snad byla jen manipulace při vyndávaní a zpět umístění GK zpátky do slotu... Celé jsem zvládl za cca 15 minut. A výsledek: nyní v klidu cca 43-44 st. C. Opět jsem provedl stejný test jak uvádím v úvodu - teplota NEŠLA nad 70 st. C !!! No a ještě závěrem, jelikož mám doma 2 PC se stejnou kartou, u druhédo PC jsem ještě koupil "malinký" hliníkový chladič s větráčkem, myslím prům. cca 3 cm (cena myslím cca 45,- Kč) jsem laik, kdo tomuto hoví, určitě ví o čem mluvím, tento jsem nalepil zvrchu na GK v místě procesoru, pánové podržte se zde teplota šla v klidu na 33-34 st. C, prováděli jsem zátěž GK vším možným a nemožným, teplota nešla nad 45 st. C !!! Tedy opakuji: DOPORUČUJI všem, kdo má problém s chlazením hlavně u této GK ATI RADEON X1950 PRO 512 MB, AGP slot a také kdo si rád hraje s přetaktováním. Toť vsjo.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru