Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vymena disku v RAID 5

já jsem uváděl příklad. Pochopil jsem, že to chceš řešit SW cestou, a tam R5 je IMHO velmi špatná volba. Takže ti zbývá jen R1 a jeho deriváty. U R1 jsou jedna data vždy na dvou discích, tj. pokud rozšiřuješ, musíš přidávat vždy po dvou stejných discích (ale neplatí, že když máš R10 ze 4 disků, tak že jedna data jsou uložena na všech 4). Tudíž z tvého popisu "/var" mám pocit, že jsi toto ne zcela dobře pochopil.
Zjednodušeně si to představ tak, že z hlediska OS je pole jeden fyzický disk. Tj. že to někde "na pozadí" rozkopíruje na disky dva tě už zajímat nemusí. A tedy pokud ke stávajícímu poli přidáš další pole, je to stejné, jako bys do normálního PC přidal další disk - prostě místo na /dev/hda bude /var situován na nějakém oddíle disku /dev/hdb (a teď to celé transponuj na md zařízení a jsi doma ;-) )

R5 opravdu funguje na principu, který jsi popsal skoro přesně. Nicméně k tomu potřebuješ výkonnou HW kartu, aby to mělo nějaký smysl. BTW, u R5 jsou data uložena jen 1x, ale na ostatních discích ještě existuje tzv. paritní informace, pomocí které lze ztracená data dopočítat zpět.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny