Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako navrhnut pocitacovu siet?

Potrebujem vediet aky hardware by som potreboval na zostavenie pocitacovej siete s 110 desktopovych pocitacov a 70 laptopov a pripojenim k internetu. Staci vseobecne, netreba podrobne vlastnosti hardwaru. Chcel by som sa drzat tohto modelu siete(podrebujem hlavne pocty, napr. kolko switchov atd.): http://i.dell.com/images/global/topics/network_lear ning_center/network_learning_illustration.gif. Je tento typ vyhovujuci pre taky pocet pocitacov? Potrebujem to uvies do jednej prace do skoly. Dakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jo neco takovyho, ale urcite ne 10/100 ale komplet Gigovy. Kabelaz kat. 6. Akorat nevim, jestli ty D…
Redmarx N 23.02.2008 23:35
Redmarx N
Sorry za hlupu otazku ale router bude stacit jeden alebo aky pocet by bol optimalny pre 180 pocitaco…
Alex 24.02.2008 00:09
Alex
Switche se pro "normální" použití dělají max. 48 portové. Dneska bych takto velkou síť stavěl na gi…
touchwood 24.02.2008 09:24
touchwood
Ja bych to s tim 10G zase neprehanel. Pokud se jedna o 110 kancelarskych krys, pak 1G pater naprosto… poslední
JR_Ewing 10.03.2008 12:55
JR_Ewing

Jo neco takovyho, ale urcite ne 10/100 ale komplet Gigovy. Kabelaz kat. 6. Akorat nevim, jestli ty Dellovský switche maji nejakou diagnostiku, teda krome blikajicich diod na switchi. To je pak o financich, Cisca s pokrocilou diagnostikou stoji vic. No a k internetu to pripojis pres nejakej router + firewall, bud krabicka nebo PC s linuxem a odpovidajicim softem.

Sorry za hlupu otazku ale router bude stacit jeden alebo aky pocet by bol optimalny pre 180 pocitacov? A ku tym switchom keby som vybral 48 portove, tak na pripojenie vsetkych pocitacov by som ich potreboval minimalne 3, (180:48)spravne? Nezalezi na diagnostike ani podobnych veciach, len mi staci vediet vo vseobecnosti co je potrebne na takuto siet pocitacov. Diky

Switche se pro "normální" použití dělají max. 48 portové.

Dneska bych takto velkou síť stavěl na gigabitu s 10G collapsed backbone (nebo podle rozmístění počítačů (a logicky i switchů) s 10G backbone).

Bezdrát se standardně nepoužívá, jeho využití se omezuje na konfereční a prezentační místnosti. Pokud ho do návrhu zahrneš, měl bys rovněž pouvažovat nad jeho managementem, zabezpečením (RADIUS server) a roamingem.

Obecně budeš potřebovat switche (podle počtu požadovaných portů), konektivitu na backbone (tzn. nějaké 10GBIC moduly), backbone 10G switch, router(y) s odpovídajícím počtem WAN portů (podle toho, do jaké míry chceš mít zálohovánu konektivitu do netu), firewall(y) (opět - zda bude síť rozdělena na DMZ a vnitřní), osobně bych v takto relativně velké síti nasadil nějaké IPS/IDS.

Ja bych to s tim 10G zase neprehanel. Pokud se jedna o 110 kancelarskych krys, pak 1G pater naprosto staci. Souhlasim ze chybi spousta informaci k navrhu.

Jaka je konektivita do internetu

Jaky je predpokladany trafik do internetu ( tyhle dve veci spolu souvisi, jestli bude router dostatecne dimenzovany a jestli wifi radeji nedat na samostatne zarizeni ).

Jaky je sitovy raz prace utivatelu ( jestli jsou to grafici, kteri pracuji s GB dat ulozenymi na serverech nebo ucetni, co si sem tam stahnou nejaky ten textovy dokument ze serveru ).

Predpokladany rozvoj provozu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru