Předmět Autor Datum
http://pc.poradna.net/question/view/129422-problemy -s-velkostou-hdd-pri-instalacii-winxp 201906-hd-…
karel 04.03.2008 19:21
karel
oblíbená stránka, radící o "48bit lba omezení" už desítky let, zřejmě předčasně zmizela z očí. strej…
lední brtník 04.03.2008 20:49
lední brtník
S tímto jsem bojoval nedávno,hdd Seageate 320 GB SATA,nainstaloval jsem,aplikoval EnableLBA,Win 2000…
miroslav 04.03.2008 22:29
miroslav
- w2000 potřebují nejmíň servicepack3 pro podporu biglba, máš? koneckonců sp4 je nutný pro instalaci…
lední brtník 05.03.2008 03:00
lední brtník
Brtníčku,dík za reakci,deska je GA-K8NE,instalačka byla se SP2,SP4 doinstalován.Disketu s ovladači j…
miroslav 05.03.2008 21:09
miroslav
brum brum, proč jsem asi psal pojmenovat oddíly brum brum, abych viděl kam instaluju nebo co ruším,… poslední
lední brtník 05.03.2008 23:38
lední brtník
ale musis mit alespon WXP s SP1:!:
gd 05.03.2008 09:42
gd

oblíbená stránka, radící o "48bit lba omezení" už desítky let, zřejmě předčasně zmizela z očí. strejda má ale i cache:

# Start a registry editor (e.g., regedit.exe). In Windows, click on Start->Run, enter "regedit".
# Navigate to the HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters registry subkey.
# From the Edit menu, select New, DWORD Value.
# Enter the name EnableBigLba, then press Enter.
# Double-click the new value, set it to 1, then click OK.
# Close the registry editor.
# Restart the machine for the change to take effect.

S tímto jsem bojoval nedávno,hdd Seageate 320 GB SATA,nainstaloval jsem,aplikoval EnableLBA,Win 2000,zbytek rozdělil a přiřadil ve win.Pak jsem laboroval se zprovozněním DVD-RAM a výsledek byl ztráta mechanik.Řešil jsem to opětnou přeinstalací.Disk byl rozdělen na C,D,E,všechny oddíly naformátovány na NTFS.Nevím proč,zda BIOS větší disk nesprávně detekuje (jsem spíše BFU),ale na instalaci se mi nabídly tyto oddíly.Mám velmi pomalé připojení,tak ani nemohu sdílet foto,tak to opíši
Disk 131068 MB, 0, ID=0, sběrnice=0 (na atapi)
Místo bez oddílů 81921MB
Místo bez oddílů 183731Mb
-- Neznámý 888389MB
C: OS/2 Boot Manager 831117MB
Místo bez oddílů 1MB
Nezformátovaný či poškozený 443163MB
Místo bez oddílů 6MB
Nikam nešlo nic nainstalovat,respektive jsem se v tom nevyznal,tak jsem postupně oddíly odebral a to i půvdní D a E,kde jsem měl již přetahány nějaká data ze starého disku.
Nakonec jsem to nějak nainstaloval,vadou na kráse je velký systémový oddíl,80 GB,probíralo se i zde změna velikosti oddílů,ale to asi s žádným free softwarem nesvedu.
Může mi někdo vysvětlit,proč to při instalaci ukazuje takové zmatky,očekával jsem výběr z C,D,nebo E
Jinak vše funguje i to prokleté DVD-RAM

- w2000 potřebují nejmíň servicepack3 pro podporu biglba, máš? koneckonců sp4 je nutný pro instalaci mega-kritických záplat, čili předpokládám žes ho doinstaloval. (zapnutí biglba v registrech viz výš)
- bios podle stáří může mít nějaké omezení, do jaké geometrie (velikosti disku) je schopný se s ním domluvit. ale pokud už ta deska umí sata, tu bych problém neviděl.
- má bios rozumnou podporu sata jako "native ide", takže není potřeba k instalaci podstrkávat disketu se sata ovladačem řadiče?
- měl jsi ve windows doinstalované ovladače chipsetu pro řadič disku?
- před (i po) instalaci windows jde nějakým "ultimate boot cd" připravit rozdělení disku a přerovnat velikost oddílů, lépe se to samozřejmě dělá bez dat. a zásadně - všechny disky si pojmenovat! nesmyslné oddíly jdou před instalací windows smazat. (mnohem toporněji jde připravit oddíl vybrané velikosti pro instalaci windows i jejich instalátorem, ale pokud můžu vyhýbám se mu.)
- pokud jsi měl rozumně rychlý i původní menší disk než sis pořídil ten sata, mohl být znovu načisto nainstalovaný systém na něm, a nový disk mohl sloužit pro data (na nový rychlejší disk bych pak přesunul aspoň swap soubor).

Brtníčku,dík za reakci,deska je GA-K8NE,instalačka byla se SP2,SP4 doinstalován.Disketu s ovladači jsem nemusel podstrkávat.Po té první úspěšné instalaci byly všechny disky ve správě disků vidět,v pořádku a naformátované.Při opětovné instalaci se objevily ty nesmyslné oddíly.Udělal jsem jednu chybu,při prvotní instalaci jsem měl připojen pouze SATA disk,teprve po instalaci připojil původní PATA.Při druhé instalaci jsem ten PATA neodpojil,a při rušení těch oddílu ho vlastně také zrušil.Instalačka nevidí jak jsou jednotky označené.Ve Windows byly doinstalovány drivery z originál CD dodaného k desce.

Dnes jsem přeinstalovával jiné PC ještě s BX440 chipsetem a PATA diskem,tam to proběhlo bez problémů,byla jednoznačně vidět jednotka C a D.

brum brum, proč jsem asi psal pojmenovat oddíly brum brum, abych viděl kam instaluju nebo co ruším, neasi, brum brum

co znamená opětovná instalace? vše smazáno? smazán jen oddíl se systémem? a víš který jsi mazal když jsi je neměl pojmenované? (pře-instalátor samozřejmě volume disku vidí - kdyby tam nějaký byl.) čím jsi oddíl mazal že se najednou objevily oddíly nesmyslných velikostí, jejichž formát ani xp instalátor nedokázal určit? víš vůbec aspoň souvislých 10 minut, co jsi vlastně dělal, nebo jen hádáš?
a na nastavení biglba se už radši ani neptám.

když připojíš pata disk, pak záleží na preferencích tvého biosu, jak ho bude tvůj řadič číslovat. v c:\boot.ini bývá takový nějaký bootovací záznam:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDO WS
parametr rdisk(0) určuje pořadí disku, jak ho čísluje řadič. sata disk přitom může ale nemusí být jako první. pokud se stane že vsunutý/odebraný pata disk změní pořadí disků, máš zase problém.

za poslední informaci, že win xp lze nainstalovat také na starý chipset, který ještě neumí sata disky, fak dík. to je po 6 letech existence xp a nějakých 100 miliónech instalací vskutku zásadní objev.

já předchozí odpověď psal jako reakci na to, že ses ptal co s tím je a kde se to vzalo. teď akorát vím, že bych ti do ruky nesvěřil žádný disk, ale z tvých reakcí stejně nechápu jestli ti to teda na novém sata disku funguje (ať už přidáváš/odebíráš starý pata), kolik máš na sata vlastně oddílů a jestli už je máš pod kontrolou (máš čím změnit původní nevhodnou velikost bez ztráty dat), případně jaký je celý obsah tvého boot.ini.

pokud se domníváš že jsi vše vyřešil, a jen nejsi správně pochopen, nemá cenu dál pokračovat, zatleskám a škoda dalšího klofání do klávesnice. pokud nějaký problém zůstává, tak současný stav konečně popiš a vyhni se dojetí nad bx440.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru