Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reseni zalohovani a archivace (mensi firma)

Ahoj,
chtel jsem pozadat o rady/zkusenosti pri hledani reseni firemniho zalohovani a archivace. Jsem mala firma o 12 lidech, nicmene pracujeme s rel. velkymi objemy dat (druz.snimky). Doposavad se to resilo vicemene zivelne - zalohoval si kazdy sam, archiv dat je veden na DVD. Oslovili jsme nekolik firem s pozadavky na reseni:

1. zalohovani dvou serveru HP ProLiant DL380 G4
- na jednom bezi Oracle + spec. SW pro ukladani prostorovych dat (cca 2TB dat)
- na druhem bezi DMS (500 GB dat)
(OS: RedHat Linux 4 ES)

2. zalohovani pracovnich stanic (cca 15 ks, W-2000, W-XP)

3. reseni archivu druz.dat + dokoncenych projektu (hledame alternativu DVD, existuje-li), nyni radove desitky TB dat

Add1:
- bylo nam nabidnuto reseni (v tomto se nabidky z dvou oslovenych firem shodovaly) "disk-to-disk-to-tape". Tzn. prikoupit jeste jeden server, na kterem bude dochazet k "priprave" dat pro zalohovani na pasky (jednalo by se pravdepodobne o Tandberg Storage Loader - tedy LTO 3 paska se zasobnikem na 8 pasek).

Zde mam nekolik pochybnosti:
- je opravdu treba dalsi "meziserver"? Nemohla by byt paskova mechanika napojena primo na server, na nemz jsou data, ktera chceme zalohovat?
- jako sw nam byly doporuceny napr. HP Data Prot Start PK Linux, ktery i s podporou vyjde na cca 100 000,- Kc. Je potreba mit takto drahy sw, neexistuji nejake levnejsi (treba opensource) alternativy?

Add2:
- nakonec tihnu k reseni, ze kazda pracovni stanice dostane externi disk, a kazdy uzivatel bude zodpovedny za sva data a jak si je bude zalohovat. Sice se nabizi varianta mit nejake centralni uloziste dat, cimz by se pak administrace zalohovani znacne usnadnila, ale protoze potrebujeme pracovat s velkymi objemy dat na lokale, prijde mi varianta zalohovani na externi disk vhodnejsi.

Add3:
- toto se bude do znacne miry odvijet od reseni zalohovani - pokud by se porizovala paskova mechanika, tak by se asi cely archiv prevadel na pasky.
Nicmene je zde jeste technologie Blue-Ray, o ktere vsak nevim, jestli je pro dane ucely vhodna. Co jsem se docetl, tak oproti pasce by mela nektere vyhody (rychlejsi pristup k datum oproti sekvencnimu na pasce, nizsi cena medii, trvanlivost?)
Existuje jeste jina alternativa (hw) pro zalohu/archivaci velkych objemu (radove desitky TB), krome vyse uvedenych?
Mate zkusenosti se zalohovanim na pasky pripadne Blue-ray?

Je mi jasny, ze je to problematika trochu sirsiho zaberu, a protoze to celkove reseni bude za (pro nas) nemalou castku, rad bych, aby se to neuspechalo, preci jen bychom byli radi, aby to chvili vydrzelo, na druhou stranu zase nechceme porizovat zbytecne naddimenzovane reseni, ktere nevyuzijeme.

Predem diky za vase reakce, zkusenosti, rady, na co si dat pozor, co vzit v potaz apod. Pokud nejaka informace chybi, doplnim.
M.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V tomhle pripade je nejvetsi problem s objemem dat. Zalezi take na tom, jestli chcete mit zalohu v p… poslední
JR_Ewing 02.04.2008 10:42
JR_Ewing

V tomhle pripade je nejvetsi problem s objemem dat. Zalezi take na tom, jestli chcete mit zalohu v podobe vsech dat, nebo take moznost vratit zalohovana data "o par dni zpet". Proste se rekne:"chceme tenhle soubor, ale z minuleho patku". V takovem pripade jsou velmi vhodne inkrementalni zalohy na pasky. Pri takovem objemu dat ovsem dlouhodobe zalohy na pasky opravdu nemaji smysl, i pri koupi robota, ktery si pasky meni sam, bylo by jich neskutecne mnozstvi. Tohle by se melo podle meho nazoru resit dvema vzajemne replokovanymi diskovymi poli, ktera budou umistena v ruznych lokalitach. Jak rikam, ten objem dat pro zalohovani je opravdu enormni.
Nic podrobnejsiho me loajalita k zamestnavateli nedovoluje napsat, protoze nase firma take mimo jine dela zalohovaci reseni ;-) a blizsi informace uz vyzaduji i blizsi informace z vasi strany a pripadny navrh usity vam na miru by byl pripadne predmetem obchodniho jednani ]:)

JR

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru