Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tisk ve skutečné velikosti

Dobrý den prosím poradte....potřeboval bych vytisknout naskenovaný dokument vyřízl jsem si určitou část a potřeboval bych to vytisknout ve skutečné velikosti..v zoneru jsem si už i zmenil tiskové rozměry na požadovan ale vždy se to potom vytiskne jak chce...vetšinou přes celou stranku nebo 3-4 vetší....tisk provadím tak že dam na otevřeném obrázku tisk ....nebo jen na jeho ikone tisk....nebo přímo v zoneru dám tisk.ale vždy se to vytiskne stejně.....poradte prosím...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
když vidím dotaz provázený stádem vykřičníků, cítím jen neskutečný hnus. no ale když už tu jsi... j… poslední
lední brtník 25.04.2008 21:56
lední brtník

když vidím dotaz provázený stádem vykřičníků, cítím jen neskutečný hnus. no ale když už tu jsi...

je tu malý problém: neuvedls v jakém rozlišení jsi dokument skenoval - a hlavně do jakého formátu.
kromě svých vykřičníků ses ani neuráčil napsat, jaký program od zoneru používáš (dělá sw pro bitmapovou i vektorovou grafiku). ale pokud ho tu někdo nedostal nainstalovaný oem k pc, pravděpodobně ho znát nebude.

bitmapové prohlížeče/editory (paint shop pro, irfan view, xnview, modul pictview ve správci souborů, ...): všechny mi známé sw umí nastavovat velikost obrázku na tiskárně. zároveň je nutno počítat s tím, že počet pixelů naskenovaného obrázku je už daný, posílá se to na tiskárnu s nějakým rozlišením, a případné nevhodné zvětšení se bude chovat jako digitální zoom - s jeho nectnostmi.
pokud vypadá náhled tisku příliš malý, neodpovídající velikosti obrázku, je možné že program má drobné potíže s přepočtem správné velikosti, protože příliš prožívá hodnotu dpi pro předvolenou tiskárnu. přesto se dá ruční změnou hodnot v nastavení/náhledu tisku dosáhnout stejně kvalitní tisk jako u ostatních programů.

vektorové univerzální editory (corel draw, zoner callisto, ms visio, ms powerpoint): umí zacházet s bitmapou, "zvětšení" naimportované grafiky u nich dosáhneš tažením myši.

úplně jiný soft: pokud má přesto uživatel-blonďák potíž s nastavením správné velikosti, řeší to většinou tím že obrázek vloží do nějakého "office" dokumentu (word, powerpoint, ...), úpravu rozměru provede tažením myši, a vytiskne. jde o nejhorší neoptimalizovaný způsob, často datově náročný, ale funguje to taky.

formáty: výše popsané platí pro normální scan, jehož výsledkem je bitmapa (.tif, .gif, .png, .bmp, .jpg)
- přitom formát .jpg je vhodný jen pro scanování fotek, ale nikdy ne pro scan textu.
- bmp je nekomprimovaný (velký) soubor, hodí se jen pro import do nějakého editoru který neumí třeba .tif, nebo po redukci barevné hloubky je ideální pro vložení do dokumentů office, protože ty neumí zmenšovat datovou velikost obrázků s 16mil. barev, a taky mívají svérázné představy o zacházení s barevnou paletou obrázku.
- pro text je ideální scan do stupňů šedi (256 odstínů), s bezztrátovou komprimací (gif, tif), rozlišení pro běžnou velikost písma stačí 100dpi. pokud je písmo hodně drobné/vlasově tenké, zvýšit rozlišení na 150-200dpi. scan textu s rozlišením přes 300dpi nemá žádný smysl.
pro černobílý text je 256 odstínů šedi výhodné i pro další úpravy v grafickém editoru - soubor není příliš velký a práce je rychlá, je k dispozici rezerva pro kvalitní přechody bílá-černá při zoomu nebo při tisku. malý datový soubor se taky bez problémů archivuje, přeposílá, zobrazuje na webu.

- do poznámky o formátech patří jedna instantní zrůdnost = skenování do .pdf. tak s tímto svinstvem nejde dále dělat nic, nejen že je to škoda práce, ale takový paskvil by měl být trestným činem. opět jde o "řešení" pro blonďáky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru