Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ztráta obrazu na monitoru

Ahojte, včera mi při normálním běhu počítače vypadl obraz, monitor přebliknul do černa, po 5 min čekání jestli se něco bude dít jsem PC resnul. Po resetu PC se objevili barevné vertikální čáry, PC bootoval dál, poznal jsem to podle čtení harddisku, akorát později přeblikl (zase do stejného obrazu s čarami)při načítání windows a později ještě při zobrazení přihlašovacího okna, ale stále se stejnými pruhy a barvami. Napadlo mě, že by to mohlo být GPU, vyměnil jsem jí za druhou, s ní jsem se dostal v malém rozlišení zobrazení do win, všude po celém monitoru se zobrazili pixely v čarách, např. při pohybu myši se pod kurzorem zobrazovali další barevné pixely. Pokusil jsem se přepnout rozlišení do standartního 1024x768, povedlo se, ale při změně obnovovací frekvence z 60Hz na 80Hz se obraz opět přepl do černé obrazovky, monitor stále běžel, skončilo to zase u černé obrazovky. Potom jsem se nemohl dostat ani k přihlašovacímu oknu, zase se obraz přepnul do černé. Zkusil jsem v nouzovém režimu-vše fungovalo jak má jen zase ty barevné pixely všude. Teď jinak než ve VGA modu nemohu obsluhovat pc. S tímto mě už max naštval můj postarší dědeček počítač... Díky moc za všechny užitečné rady !

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Najprv daj do BIOSu defaulty. Skus aj otestovat RAM ale to asi RAMkou nebude. To je bud grafika, zak…
MM.. 25.04.2008 17:05
MM..
Přesně tak MM, máme podobné myšlenky, ač jsem v biosu neměnil nic na tomto PC dám to do defaults. Za…
CooLeR 25.04.2008 17:08
CooLeR
Neviem ale v textmode zobrazuje pismena samotna grafika, takze ak je grafika OK tak to nemoze robit…
MM.. 25.04.2008 17:10
MM..
Tak bohužel BartPe jsem nerozchodil, nemůže mi z nějakých záhadných důvodů najít instalační soubory… poslední
CooLeR 25.04.2008 21:36
CooLeR

Najprv daj do BIOSu defaulty. Skus aj otestovat RAM ale to asi RAMkou nebude. To je bud grafika, zakl.doska alebo moze byt aj zdroj alebo CPU ale je to nepravdepodobne to by padalo uplne, ak si skusil uz dve grafiky tak asi fakt zakl.doska (nieco je asi so slotom pre grafiku alebo s northbridgom). Je to ale dost divne.
Monitor ak je CRT nepredpokladam ze to robi, tak ako to popisujes je to skor "digitalna" zavada (LCD monitor by to mohol robit, CRT ale IMHO nie tak ako to popisujes).

Neviem ale v textmode zobrazuje pismena samotna grafika, takze ak je grafika OK tak to nemoze robit v textovom mode vadne pixely, len vadne cele pismena, pravdepodobnost vady je ale nizsia u 80x25 bytoch (textmod, BIOS) ako u 1024x768x3 bytoch (graficky mod, Win), pri prenose tych dat cez zbernice.
Dalsia vec je este ovladac grafiky - ten sa loaduje az s windows takze skus tam nejaky live Win (BartPE) alebo live linux (knoppix apod) aby si vylucil problem poskodenych ovladacov ktore mas teraz vo Win.

P.S. inac neprehrieval sa ti predtym northbridge? Neparil si zrovna hru apod? mozes skusit test prstom ci nie je moc horuci chladic northbridge, ale teraz uz chladit nepomoze ked je uz kaputt :-)

Tak bohužel BartPe jsem nerozchodil, nemůže mi z nějakých záhadných důvodů najít instalační soubory win. Live cd linuxu jsem taky zkoušel, ale nemám natolik rychlé připojení k netu, 700 MB bych stahoval přes 4 hodiny... Vyzkoušel jsem povyhazovat přebytečné věci-tv kartu, 1xRAM, 1xHDD, bohužel beze změny. Northbridge neni horký, teplo je cítit, ale neni to nic závratné. Před výpadkem obrazu, jsem brouzdal právě na netu, žádné hw ani softwarové změny se předtím nedělali, vypadlo to v min. zatížení IE.. Je to opravdu zvláštní závada a bojim se nefunkčnosti mé zákl. desky :.(

PS: mám dualboot dvou XPček a i v tom druhém to dělá...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru