Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to možné?

Zdravim.
Mám cd od jedné hry, na kterém je odloupnutý kousek vrstvy, kde jsou vypálena data. Už jsem ani nedoufal že cd bude použitelné, přesto jsem hru nainstaloval naprosto bez problému a hra frčí...
Otázka tedy je, jakto že hře nechybí data, které cd nemělo? Je zaplněno až po okraj a díra je uprostřed, takže určitě to muselo o něco přijít... Nechápu. Nicméně můžu být spokojený, že jsem to vůbec rozjel.

http://img257.imageshack.us/my.php?image=dsc00187kr 3.jpg

Předmět Autor Datum
třeba se to kousne až budeš v posledním levelu :)
sobol 05.05.2008 10:34
sobol
no potěš... :-D
Niko Bellic 05.05.2008 10:35
Niko Bellic
to je na 99% soubor Help takze se nic nedeje :-D:-D
Alfonz.SPO 05.05.2008 10:53
Alfonz.SPO
Ne je to toulec se šípy, takže bude muset používat pouze kopí a halapartnu. V případě luku by měl je…
Kráťa 05.05.2008 11:02
Kráťa
hlavně že to nebyl adresář kde je umístěn crack :-D
sobol 05.05.2008 11:12
sobol
CD může obsahovat např. audiostopy, které se přehrávají při hraní (takto to měl například Interstate…
Moas 05.05.2008 11:13
Moas
Mohly tam být directy nebo acrobat reader, který nebylo třeba instalovat...
L-Core 05.05.2008 13:00
L-Core
Pravda, na tohle jsem nevzpomněl. Tak se to možná přece jen neprojeví :)
Moas 05.05.2008 17:24
Moas
sa to sekne akurat ked konecne na 10-krat porazi bossa, samozrejme autosave bude pred nim :)
Michal 05.05.2008 12:46
Michal
No vidis, a nam na skole rikali, ze CD diky opravnym kodum vydrzi diru do prumeru az 3mm. Jsem rad,…
gd 05.05.2008 17:56
gd
Datove CD obsahuje samoopravne kody (kvoli eliminaci chyb na skrabancoch), tych opravnych informacii…
MM.. 05.05.2008 18:45
MM..
S timto nemuzu souhlasit.""U AudioCD je naopak bezne ze 2x zgrabujes tu istu skladbu a mas dva subor…
kmiki 06.05.2008 00:01
kmiki
Tak si grabni nejake AudioCD viackrat a porovnaj si to podla obsahu (totalcommander) a uvidis. Ci s… poslední
MM.. 06.05.2008 00:42
MM..

CD může obsahovat např. audiostopy, které se přehrávají při hraní (takto to měl například Interstate '82 a další) nebo např. videa, která se přehrávají z média v průběhu hraní. Neboj, ono se to projeví. :-)

Datove CD obsahuje samoopravne kody (kvoli eliminaci chyb na skrabancoch), tych opravnych informacii je tam dost vela. AudioCD obsahuje samoopravnych kodov menej takze u audioCD by to bol vacsi problem, ale aj u audioCD si na vacsich skrabancoch mechanika data "domysla" specialnym sposobom aby tam nebol rusivy zvuk takze ani tam by to nemusel byt az tak velky problem. U datoveho CD sa nedaju data "domyslat" preto je na nom tolko redundantnych informacii. Ak si vezmes skutocnu kapacitu CD ("80min 700MB") = 80*60*2*2*44100 = ca. 807MB, a dat je tam len 700MB a teda dalsich dodatocnych samoopravnych kodov (datove CD oproti audioCD) je ca 100MB, t.j. ca. 15%, co je dost.
U datovej stopy som raz zamaloval ciernou fixou aj kus siroky asi 1.5cm (mal som urcity dovod preco som chcel tu stopu znefunkcnit :) a este tu datovu stopu furt mechanika precitala, som na to cumel jak puk.

P.S. inac uz aj audioCD obsahuje dost vela opravnych kodov, datove CD ich ma ale este viac, ako som pisal. Ak ta to zaujima do detailov tak
Cd-rom
http://en.wikipedia.org/wiki/Reed-Solomon_error_cor rection
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-Interleaved_Reed -Solomon_Coding (specialne pre audio-CD)

este P.S.2.: u datoveho CD je velmi pravdepodobne ze vyhlasi error ak nevie spravne precitat nejaky subor (je velmi malo pravdepodobne ze by si z datoveho CD vycital nespravne data, kvoli tej masivnej kontrole dat, myslim ze sa mi to este vzivote nestalo, ked je CD poskodene tak ze nie je mozne subor precitat tak spravidla to hlasi error). Takze mozes byt kludny.
U AudioCD je naopak bezne ze 2x zgrabujes tu istu skladbu a mas dva subory s odlisnymi datami (par bytov moze byt odlisnych), ani nemusi byt audioCD moc poskrabane, kvoli tomu domyslaniu o ktorom som pisal, ale spravidla to nie je pocut.

S timto nemuzu souhlasit.""U AudioCD je naopak bezne ze 2x zgrabujes tu istu skladbu a mas dva subory s odlisnymi datami (par bytov moze byt odlisnych), ani nemusi byt audioCD moc poskrabane, kvoli tomu domyslaniu o ktorom som pisal, ale spravidla to nie je pocut.""

K zadnemu domysleni,ani oprave nemuze dojit pri grabovani ,protoze stahujes RAW data
a ty skrabance se tam objevi jako praskani.A protoze jsem takova data opravoval,
vim o cem mluvim. (COOLEDIT 2000,NERO WAV EDITOR,a dalsi )

Tak si grabni nejake AudioCD viackrat a porovnaj si to podla obsahu (totalcommander) a uvidis. Ci s tym suhlasis je mi uplne fuk, je to tak ako pisem, nielen ze to mas napisane na tych linkoch ale prakticky to vidim takmer pri kazdom grabovani originalu (legalna zaloha samozrejme) Nemyslim EAC v default nastaveni kde uz samotne EAC grabuje kazdy kusok 10x a vybera ktore data sa vyskytli najviackrat, ale normalne si nastav v menu kdesi v nastaveniach burst copy ak mas EAC, nagrabuj si to viackrat a porovnaj si skladby totalcommanderom (podla obsahu) a uvidis.

Ak mas praskanie tak to bolo bud a) palene CD a blbo vypalene (uz s praskanim kvoli buffer underrunu apod) alebo b) si to blbo graboval, alebo mas nahouby mechaniku. A nastav si burst copy potom ti nemoze nic praskat. Praskanie pri beznom (burst) prehravani je prakticky nemozne, ak tam to praskanie nie je uz vypalene :) (resp. len pri velmi velkych skrabancoch mam na mysli centimetrove ryhy apod).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru