Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyber prepatovej ochrany

u APC je vypinac umistenej na nule, takze vypnutim neprerusujete fazi ale nulu. A znate to dojde k problemu do site vlitne vetsi prepeti
proti apc mám jiné výhrady, než údajný vypínač na nule. ale předpokládám že rozpínání nuly místo fáze je nejen proti našim, ale i proti evropským normám, tak bych se divil kdyby se tu takové šmejdy dovážely, a co si prodávají v americe nebo v číně je mi jedno. v usa nebo třeba v rusku co vím mají izolovanou soustavu, a tam je fak jedno který drát vypínají.
naopak u levných ups od apc mi vadí chybějící vf filtry proti rušení po síti, právě aby srazili náklady na cenu číňanů jsou jejich ups ošizené a chovají se podle toho (řada smart-ups jako takzvané samovyrážeče pojistek).
a protože neznám jejich hranici "ještě ošizené výrobky" / "už pořádné zboží", a dokud se nepodívám na štítek původu (jde přece jen o vf/přepěťové ochrany), je bezpečnější se jim prostě vyhnout.

jinak pokud nejde o blbě zapojený spotřebič, který má sám nulák spojený s kostrou (to se v naší nulované síti nesmí používat), pak by nemělo vadit ani když místo fáze rozpojím nulák. jenže právě proto že na uživatele nebo výhodný dovoz z asie není spoleh, musí v naší soustavě vypínač odpojovat fázi.

přesto při jednom odpojeném pólu spotřebič "plave" jen na jednom potenciálu, a je celkem jedno jestli v té chvíli přijde nějaké přepětí - neděje se nic. jde o stejný případ jako když elektrikář opravuje něco na vedení vn pod napětím - je v té chvíli na jeho potenciálu a neřeší že má proti zemi nebo stožáru 22kV.

ale ups na doma považuju za blbost. chápal bych to jedině u někoho kde se prací na pc intenzívně živí, že si nemůže dovolit ani žádné ohrožení svých dat a maká i za bouřky nad svým barákem - v tom případě by ale nesměl být připojen k apc smart ups (ono bohatě stačí když čez pro efekt několikrát rychle po sobě vypne a zapne proud).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny