Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyber prepatovej ochrany

Ak máš dosť veľa času a trpezlivosti, prelúskaj toto:
http://elektrika.cz/data/clanky/prvni-elektronicka -kniska-o-ochrane-pred-bleskem

Okrajovo som sa zaoberal ochranou proti prepätiu (ako investor). V zásade ide o to, že sa začína stanovovaním rizík a potom ich riešením. Ak som dobre pochopil naozaj kompetentných ľudí, s ktorými som problematiku konzultoval, konečné riešenie prakticky neexistuje. Chápem to tak, že je to obdobné, ako s počítačovou bezpečnosťou, t.j. 100-percentná neexistuje a čím viac percent, tým drahšia (geometricky).

Okrem toho, ochrana proti prepätiu je veľmi komplexná problematika, ktorá sa nedá riešiť (opäť, ak som správne pochopil to, čo mi bolo vysvetľované) izolovane v zmysle "dám niečo do rozvádzača". V konkrétnom prípade sme napríklad riešili ochranu budovy pred zavlečením bleskového prúdu. Z môjho pohľadu do bolo veľmi komplikované, riešenie pozostávalo z množstva jednotlivých subriešení a veľký dôraz sa kládol na ochranu pred zavlečením prúdu indukciou. Mimochodom, pojem indukcie v tomto zmysle bol pre mňa absolútne neznámy a mal som tendenciu ho zľahčovať, však veď o nič nejde, veď aj zubná kefka sa dobíja indukčne... Keď som ako tak pochopil, o čo ide, hneď som zmenil názor...

Takže, akékoľvek lacné, jednoduché a operatívne ochrany sú síce lepšie ako nič, ale chránia len proti rizikám, resp. udalostiam, ktoré by asi nespôsobili vážnejšie škody ani bez týchto ochrán.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny