Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konečně pochopitelné vysvětlení hypoteční krize

Dva britští komikové, „The Long Johns“, si vzali na mušku současnou krizi na finančních trzích a ve své geniální parodii srozumitelně vysvětlují, jak vznikla tato krize, proč se ceny akcií pohybují tak rychle nahoru a dolů a co je to morální hazard. Videa jsou s českými titulky a rozhodně stojí za shlédnutí.

http://www.pina.cz/2008/02/02/konecne-pochopitelne- vysvetleni-hypotecni-krize/

Jak cituji nahoře, jsou tam titulky. Vážně to stojí za to.

Pavel

Předmět Autor Datum
Pekne provedene :-) pridam velmi souvisejici dokument http://video.google.com/videoplay?docid=-52351…
JR_Ewing 15.05.2008 18:33
JR_Ewing
Samozrejme ze to zna, je to uplne jednoduche. Problemy su uplne jednoduche: a) nejake hovado poskytn… poslední
MM.. 15.05.2008 19:08
MM..

Samozrejme ze to zna, je to uplne jednoduche. Problemy su uplne jednoduche:
a) nejake hovado poskytne uver niekomu kto ho nema sancu splacat (nezamestnana socka), za ucelom inkasovania provizie.
b) ocenenie zaruky za uver (dom) je problem, cena nehnutelnosti nie je pevne dana, moze stupat ale aj sa totalne prepadnut ak zrazu je vela domov na predaj a nikto ich nechce (to sa stalo teraz kedze vsetky banky zrazu zacali predavat tie domy "v zalohe").
Takyto uver ale nebude drzat ten kto ho poskytol, ptz nie je debil, ale pokusi sa ho predat inym bankam, ale nie ako "toto su uvery nezamestnanym sockam" :-) ale samozrejme ako "lukrativny balicek s vysokymi vynosmi" :) Kedze v inych bankach sedia nejake totalne tupe hovada, tak tie balicky s vidinou vysokych urokov nakupia, napr. ako kopa nemeckych bank, a potom sa cuduju ze prisli o miliardy kedze od nejakej americkej socky nedostanu zaplatene ziadne uroky a uz vobec nie tu pozicanu sumu (mimochodom u podaktorych nemeckych bank tie straty (miliardy eur) samozrejme zatiahnu danovy poplatnici kedze su to "landesbank", ako inac, a tie hovada "tiezekonomovia" co mali tie banky kontrolovat sa tvaria ze sak oni nic, skade to oni mali vediet ze to je rizikove, a zaplatia si stotisicove odmeny za "dobre vykonanu pracu" 3-[ a ani ich nenapadne odstupit). A vobec ich netrapi ze hlavna uloha "landesbank" mala byt podpora (uvery) pre domacich podnikatelov (v tom bundeslande) a nie nakup nejakych americkych hovadin.
Inac slusny ekonomovia varovali uz davno ze to su moc rizikove baliky ale co narobis ked v bankach robi stale dostatok hovadodebilov, ktori to nakupia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru