Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Počítačové sítě: pár nejasností ke státnicím...:-/

ad 1)

CSMA/CD: nemusí jít o sběrnicovou topologii (tam byl jen poprvé -logicky- použit), spíše jde o to, že tento komunikační kanál není primárně nijak řízen, ale jedná se o to, že všichni komunikující (jednotlivé adresy) čekají, až bude ticho, a pak se pokusí o komunikaci, přičemž pokud se náhodou potkají, oba se odmlčí na náhodně dlouhé intervaly a poté se pokusí (pokud je pásmo volné) opětovně o komunikaci.

TOKEN PASS: taky v zásadě správně, ale jedná se v principu o předávání "peška" (tokenu), daná stanice pak může komunikovat s kýmkoliv. Obecně se používala v sítích token-ring - což byla kruhová topologie a fyzicky data opravdu šla přes všechny hostitele (konektor byl takový zajímavý, "sebezkratující", když nebyl PC připojen, ale v konečném důskledku šla data přímo na cílový PC, nikoliv až k němu doputoval pešek)

ad 2)
Nevím o tom, že by byl rozdíl v délkách pro UTP/STP/FTP kabely. U všech 1000Base-T připojení je max. délka 100m, nezávisle na kabeláži, zde je jen požadavek na Cat5e a vyšší (přičemž u Cat6 a Cat7 je daleko větší frekvenční rezerva pro případ problémů. U Cat5e je to dost na hraně a je třeba u delších vzdáleností kvalitních pasivních prvků). Samotné stínění má jen jeden důvod - odolnost vůči vnějšímu rušení. Tj. v místech s větším rušením je vhodné nasadit jeden z výše zmíněných stíněných kabelů.

ad 3)
Pokud to vezmeme hodně z obecného hlediska:
opakovač - ok (opakovač je degradovaný most)
směrovač - ok
Switch (přepínač) - to není tak jednoduché. Dneska existují jak L2, tak L3 switche (L3 switch je defacto multiportový router s extrémně vysokým výkonem), typicky např. mé oblíbené Cisco Catalyst vyšších řad. Levnější a obyčejné switche pak samozřejmě fungují standardně na spojové (linkové) vrstvě
most (bridge) - ok. Další aplikací je tzv. vzdálený most (tj. např. tzv. mediakonvertory - např. ethernet - optika - ethernet)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny