Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako "nainštalovať" PCMCIA kartu, ktorá nepotrebuje ovládač?

Na staršom notebooku nefungovala LAN prípojka, tak sme objednali ethernetovú kartu do PCMCIA slotu. Po vložení do notebooku si Windows sám našiel ovládač. Karta takto v notebooku bežala dosť dlhú dobu (asi 2 roky). Neskôr po čase bol notebook vymenený za nový a na starom sa prestal používať Internet a teda karta v ňom bola zbytočná a odložila sa. Nedávno som potreboval tento notebook opäť pripojiť na sieť. Tak som vložil kartu. Všetko fungovalo, iba občas písalo, že je odpojený kábel. Tak som s tým trochu šachoval, občas som kartu vybral, vložil naspäť a podobne. Zrazu mi vypísalo, že potrebuje nájsť ovládač a že mám zvoliť umiestnenie. Bez ovládača ju Windows nespoznal. Zaujímavé je však, že to Windows urobil len po vybratí a zasunutí, čiže bez akéhokoľvek mazania ovládača a podobne. Nech som určil umiestnenie ovládača akékoľvek, ovládač to nenašlo a karta je nepoužiteľná. Nepamätám sa, že by s ňou bolo dodávané nejaké CD. Ak áno, nikdy ho nebolo treba a teraz by sa asi ťažko hľadalo. Po vymazaní ovládača (otáznika v správcovi systému) som dal opäť vyhľadať nový hardware. Našlo, ale zas pýtalo ovládač. Skúsil som teda vyraziť aj ovládač PCMCIA. Nepomohlo. Windows stále pýta ovládač. Jedinú možnosť vidím v preinštalovaní systému. Problém je ale v obmedzených možnostiach zálohy, pretože sa nedá pripojiť na sieť (počítačovú) a tiež obsahuje len USB 1.1. Vie mi niekto poradiť, ako tam tú kartu spojazdniť? Viem, že to vždy chodilo bez ovládača a tiež to bežalo aj pred posledným vytiahnutím pred tým ako to začalo pýtať ten nezmyselný ovládač. Jedná sa o Windows XP SP2 CZ. Karta je myslím značky Realtek, ale to je zrejme nepodstatné. Presný typ karty neviem, nemám to teraz po ruke.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Teď je otázkou, zda notebook vyžaduje drivery ke slotu PCMCIA nebo k LAN kartě. V prvně uvedeném př… nový
Paullus 04.06.2008 14:06
Paullus
Píšem, že ovládače pýta ku karte. Možno to nebolo dosť jasné, takže doplním, že pri odstránení PCMCI… nový
msx. 04.06.2008 14:12
msx.
Ku kazdej PCI karte (CardBus je podobne ako PCI) existuje ovladac, a vzdy sa .inf kopiruje do inf ad… nový
MM.. 04.06.2008 15:46
MM..
Keď sa k tomu dostanem, tak sa k tejto téme vrátim. nový
msx. 04.06.2008 16:38
msx.
Takže opäť sa k tomu vraciam. Nové poznatky sú tieto: Preinštaloval som Windows na tom staršom note… nový
msx. 20.07.2008 14:35
msx.
PCI\VEN_10EC&DEV_8139&SUBSYS_813910EC&REV_10\5&2759 9333&0&0030F0 Toto mi píše nový notebook, v kto… nový
msx. 20.07.2008 14:39
msx.
Já bych vytáhl hdd strčil přes redukci do normálního pc a udělal tam adresář záloha do něj bych nahr… nový
MM_tank 20.07.2008 14:41
MM_tank
Asi som zabudol uviesť ešte jednu vec. Karta bola v starom notebooku ešte pred rokom a bez najmenšie… nový
msx. 20.07.2008 14:52
msx.
Trošku to zdvihnem. nový
msx. 21.07.2008 22:55
msx.
podla toho vendor ID a device ID tam bude asi realtek 8139 takze skus najprv http://www.realtek.com.… nový
MM.. 22.07.2008 11:49
MM..
Skúsim. Potom obnovím toto vlákno. Neviem čo ešte z tej karty napísať. Myslím, že všetko podstatné s… nový
msx. 23.07.2008 02:09
msx.
Jaj, ja som necital celu diskusiu. V prvom rade tu kartu zatial nevytahuj za jazdy, aby sa do toho n… nový
MM.. 23.07.2008 13:21
MM..
P.S. keby si hladal najnovsie ovladace tak samozrejme aj na strankach vyrobcu http://www.tp-link.com… nový
MM.. 23.07.2008 13:24
MM..
To som našiel aj ja a nepomohlo. Preto som chcel ovládače z diskety. Skúsim ešte tie Realtek. poslední
msx. 03.08.2008 13:36
msx.

Píšem, že ovládače pýta ku karte. Možno to nebolo dosť jasné, takže doplním, že pri odstránení PCMCIA ovládača sa slot PCMCIA nainštaloval a pracuje bezchybne. Po vložení karty do slotu vyžaduje ovládač, ktorý vlastne neexistuje. Vo \Windows\Inf som skúšal, to nepomohlo. Pokiaľ sa nemýlim bolo to tým, že do toho adresára sa dávajú len inf súbory, ktoré sa inštalujú. Lenže, ak prebieha bezobslužná inštalácia vo Windows, ak nie je potrebný ovládač, tak sa to tam zrejme nenakopíruje. Totiž v tom adresári nenašlo žiadny súbor, čo by mu vyhovoval. Zvyčajne som vďaka tomu adresáru dával dohromady staré Windows 98 na počítačoch ku ktorým nebolo CD k doske. Úspešnosť bola vždy 100 %. Teraz nula bodov.

Ku kazdej PCI karte (CardBus je podobne ako PCI) existuje ovladac, a vzdy sa .inf kopiruje do inf adresara. To ci je ovladac pritomny v instalacke Win (to je potom "bezobsluzne") je nepodstatne, nejaky ovladac ktoreho vendorID a deviceID suhlasi s kartou vzdy existovat musi.
a) skus najst ovladac ku tej karte na stranke vyrobcu tej karty, je nutne presne oznacenie karty (alebo sem to oznacenie napis).
b) vloz kartu a opis sem deviceID a vendor ID v spravcovi zariadeni - zariadenie - vlastnosti - posledna karta (ten dlhy PnP retazec tam)

P.S. a nezabudni ist na stranky vyrobcu notebooku a skusit preinstalovat ovladace ktore tam najdes napr. k chipsetu, PCMCIA/Cardbus slotu, atd.

P.S.2. realtek myslim vyraba len chipy a nie karty. Je dobre si poriadne pozriet ze od akeho vyrobcu je ta karta, je to na nej zvycajne napisane/nakreslene (napr. D-link apod).

Takže opäť sa k tomu vraciam. Nové poznatky sú tieto:

Preinštaloval som Windows na tom staršom notebooku. Karta sa odmieta nainštalovať. Dnes som sa rozhodol, že ešte skúsim celý proces s novonainštalovaným Windows a že doňho by som dal kartu a skúsil použiť disketový ovládač. Kartu mi našlo aj bez ovládača a nainštalovalo. Konečne bola použiteľná. Pripojil som sieťový kábel a stále písalo, že je odpojený. Tak som sa rozhodol, že kartu vyberiem a vložím znova do PCMCIA. Po vložení mi už kartu nenašlo a pýtalo ovládač. Tak som teda nastavil cestu k ovládaču Windows XP, systém ho odmietol prijať. Tak som skúšal všetky ostatné ovládače aj pre Win98, ME a podobne. Nezobralo ani jeden. Skúsil som teda pozrieť si obsah INF súboru z ovládača pre WinXP. Jedná sa o kartu TP-LINK CardBus TF-5239. Po vložení do nového notebooku je karta evidovaná ako Realtek RTL8139. Sorávne detekuje pripojenie kábla a funguje po nej aj Internet, takže je v 100 % poriadku. Ovládač, ktorý je na diskete nie je potrebné ani inštalovať, ale aj tak som si ho skontroloval. píše sa v ňom o spomenutej karte Realtek, ale na konci súboru, kde sú uvedené zoznamy inštalovaných zariadení je napísaný presný typ tejto karty tak ako je na nej uvedený, čiže TF-5239. Znamená to teda, že ovládač je správny, len systém ho odmieta prijať. Vedel by miniekto poradiť, ako ho tam dostať nasilu? &prípadne, čo s tým robiť?

Asi som zabudol uviesť ešte jednu vec. Karta bola v starom notebooku ešte pred rokom a bez najmenšieho problému fungovala. Po roku som ju opäť vložil do starého notebooku, že veď išla. Vôbec som nepočítal s nejakými komplikáciami. Bral som to tak, že vložím kartu a všetko pôjde ako po masle. Tú kartu mi síce zobralo, ale písala, že je odpojený sieťový kábel. Takl som ju vybral a vložil a začala pýtať už aj ovládač. No a dnes mi to urobilo to isté na novonainštalovanom čistom Windowse. Kartu nahodilo, ale odpojený kábel vraj. Vybral som, vložil a pýta ovládač. k notebooku ovládače nemám. Ale Windows ide aj bez nich. Všetko na notebooku detekuje a ovládače nepotrebuje. Tak to bolo aj pred asi dvoma rokmi, keď som preinštalovával na tom počítači Windows. Vtedy zobral Windows aj tú kartu a normálne išla. Teraz som urobil takú istú preinštaláciu, akurát sa Windows zachoval inak. Vtedy som preinštalovával Windows z iného dôvodu, karta v ňom vtedy šlapala, len bolo nutné preinštalovať načisto Windows a karta šlapala ďalej. Neviem z akého dôvodu som vtedy ten Windows preinštalovával, ale viem, že za tú kartu to určite nebolo.

Jaj, ja som necital celu diskusiu.
V prvom rade tu kartu zatial nevytahuj za jazdy, aby sa do toho neplietli problemy s hotplug.
A ak uz chces vytahovat a zastrkavat za jazdy tak po vytiahnuti pockaj aspon 15sekund. Hotplug nemusi fungovat korektne takze najprv to skusaj tak ze je karta strcena uz pred zapnutim PC.
Za dalsie ak mas novu cistu instalaciu WinXp, tak nech tam je SP2, a nainstalovat do NB ovladace chipsetu, resp. vsetky ovladace zo stranok vyrobcu toho notebooku.

Je v tom urcite realtek chip takze ak ti ten realtek ovladac nepojde alebo ak to blbne tak je asi karta alebo CardBus slot v haji. Ak ti pise ze nie je zapojeny kabel tak skontroluj a odpoj/zapoj len kabel, nie celu kartu, a over si ze mas spravny(krizeny/nekrizeny) a funkcny kabel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru