Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PowerLine

Zdravím pánové,
prosím Vás chtěl bych se zeptat jak to přesně funguje s PowerLine. Už jsem tu četl předchozí příspěvky, ale nenašel jsem odpověď na mou otázku. Jedná se mi přesně o to, že když bydlím v bytě a je do bytu navedena jedna fáze tak mohu PowerLine použít na jakémkoliv zásuvkovém obvodu (tím myslím na různých jističích např. připojím ho u routeru na chodbě to je jeden jistič a druhý bude v ložnici a to je druhý okruh neboli jistič) a bude to fungovat? Nebo je potřeba vždy zapojení jen na jednom okruhu(jističi)? A jen pro zajímavost jak je to u rodinných domů? tam se přece 3fáze používají tak maximálně na bojler,sporák atd. to znamená, že zásuvky v domě budou opět na jedné fázi, ale různých jističích a tím pádem funkčnost stejná jak v bytě? Nebo je lepší mrknout do plánu? Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
panelák: zásuvkový okruh by měl být jen jeden. teddy i když bude jističů víc, jsou až za elektroměre…
lední brtník 23.09.2017 08:38
lední brtník
V tom přízemí na fázi myslíš taky do zásuvky? Ok a když teda ukáže napětí není to stejná fáze a fung…
JakubCZ 23.09.2017 09:03
JakubCZ
To se nedá dopředu s jistotou určit. Mám to nasazené na v několika lokalitách, mimo jiné i v baráku,…
jirka44 23.09.2017 09:11
jirka44
takže jsi asi koupil a vyzkoušel, že? Já vím, že ve starších el. rozvodech často bývá takový bordel.… poslední
JakubCZ 23.09.2017 09:49
JakubCZ

panelák: zásuvkový okruh by měl být jen jeden. teddy i když bude jističů víc, jsou až za elektroměrem, signál se proto přenese.

u rodinných baráků je jinak, tam jsou obvykle patra na různé fázi.
zjistíš to jednoduše voltmetrem (rozsah 1000V): jeden měřicí hrot dáš do fáze v přízemí, druhou rukou dáš druhý hrot do zásuvky v patře. když bude mezi nimi napětí, není to stejná fáze.

V tom přízemí na fázi myslíš taky do zásuvky? Ok a když teda ukáže napětí není to stejná fáze a fungovat to nebude (v tomto případě asi použít WiFi extender, že?) a když neukáže nic fungovat to bude a mohu použít PowerLine. Jinak když si budu hrát na saxanu a jednou rukou dám hrot do zásuvky v přízemí a druhou rukou do zásuvky v patře, tak budu muset použít kabel na prodloužení k voltmertu. To s tou saxanou ber s úsměvem. A děkuji ti za radu.

To se nedá dopředu s jistotou určit. Mám to nasazené na v několika lokalitách, mimo jiné i v baráku, kde je v patře nová elektrika a v přízemí předválečná a nikdo pořádně neví, která fáze je kam zapojená. A světe div se, ono to funguje, a to tak že velmi dobře.

takže jsi asi koupil a vyzkoušel, že? Já vím, že ve starších el. rozvodech často bývá takový bordel. Takže jedině asi vyzkoušet. Já to bral z pohledu, aby to člověk nekoupil tak zjistí , že to nejede a je to k ničemu. Proto bych to dle rady vyzkoušel voltmetrem. Každopádně Vám pánové všem děkuji za odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru