Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Integrovaná vs dedikovaná GK

Zdravím,
dostal jsem notebook, který má 2 grafické karty - integrovanou intel hd 520 a dedikovanou amd radeon r5 m330. plný očekávání jsem zkoušel jaký bude rozdíl při hraní her a byl jsem velice překvapen. integrovaná hd 520 má u všech her o třetinu až polovinu více fps, než dedikovaná amd. (!) dělal jsem i zátěžové testy (performance test, user benchmark) a tam integrovaná grafika taky jasně vyhrála. jen mě zajímá, proč tam výrobce notebooku cpe tu amd radeon, když je horší, než dedikovaná grafika v procesoru. že by jen obchodní tah? aby se notebook mohl pyšnit dvěma GK. každopádně dedikovanou amd radeon jsem ve správci napájení zakázal a funguju na integrované intel hd 520. ale nas***o mě to, nechápu proč tam ta grafika amd vůbec je. může mi to někdo vysvětlit? díky

Předmět Autor Datum
- Kupoval jsi snad herni notebook ? - V urcitych pripadech graficky chip AMD muze byt vykonejsi jak… nový
XoXoChanel 12.10.2017 14:04
XoXoChanel
Na otázku: ... proč tam výrobce notebooku cpe tu amd radeon, ... ... sis odpověděl sám: ... že by… nový
Machr55 12.10.2017 14:13
Machr55
Ok třeba přijdu na něco, v čem je radeon lepší. ale pochybuju o tom. někde psali, že ty GK jsou výko… nový
ovonel 12.10.2017 14:21
ovonel
ono taky záleží na tom, JAK je ta dedikovaná grafika ořezaná. Běžně se místo GDDR5 dává DDR3 apod.… nový
touchwood 12.10.2017 16:06
touchwood
proč tam ta grafika amd vůbec je víc to žere, víc to hřeje, dřív to odejde, co víc si může výrobce… nový
jirka44 12.10.2017 15:54
jirka44
Keď sa to vezme - AMD Radeon R5 M330 je low-end grafická karta - teda nič moc. Hlavnú prácu stále ro… nový
yYy 12.10.2017 18:49
yYy
Aha, to je pro mě novinka. Takže když nechám všechno nastavení napájení a grafik defaultní, tak hra… nový
ovonel 12.10.2017 21:49
ovonel
Podla benchmarkov tu https://technical.city/en/video/HD-Graphics-520-vs-Radeon-R5-M330 je M330 vykon… poslední
MM.. 12.10.2017 23:40
MM..

- Kupoval jsi snad herni notebook ?
- V urcitych pripadech graficky chip AMD muze byt vykonejsi jak iGP Intel, tak jako podporora urcitych codeku, jestli "Intel HD 520" o proti "AMD R3" podporuje také ["DirectX 12, Mantle, OpenGL 4.3, OpenCL 1.2, Vulkan, TrueHD, DDMA, Multy-Monitor"] ti z hlavy nereknu.

Ok třeba přijdu na něco, v čem je radeon lepší. ale pochybuju o tom. někde psali, že ty GK jsou výkonově srovnatelné, ale mě teda z bench testů ale i z her vychází integrovaná hd 520 skoro dvakrát tak výkonnější. člověk by jim na tu reklamu s dedikovanou GK skoro skočil...::)

Keď sa to vezme - AMD Radeon R5 M330 je low-end grafická karta - teda nič moc. Hlavnú prácu stále robí integrovaná Intel a dedikovaná AMD v tomto prípade (a div sa svete aj u ostatných takýchto dvojgrafikových strojov) nastupuje ako 3D akcelerátor - takže NEPRACUJE samostatne, len pomáha a dopočítava ďalšie dáta od integrovanej grafiky.

To, že píšu o dvoch grafikách - to je len reklama na zvýšenie záujmu o výrobok, ale prakticky tá druhá grafika sama nepracuje.

Aha, to je pro mě novinka. Takže když nechám všechno nastavení napájení a grafik defaultní, tak hra běží přes integrovanou GK, ale ta dedikovaná taky něco dělá? Díval jsem se ve správci AMD a když jede hra přes integrovanou GK, tak tak na AMD není žádná aktivita. Každopádně jsem si v tom udělal jasno, AMD grafika je tam s prominutím na ho*no.

EDIT: Něco jsem si o tom četl a ty grafiky dokážou současně spolupracovat pouze v případě, že jsou obě od AMD. V tomto případě teda ne. :-/

Podla benchmarkov tu
https://technical.city/en/video/HD-Graphics-520-vs-Radeon-R5-M330
je M330 vykonnejsia, takze bud nemas nainstalene ovladace (kto tam instaloval co a preco?) alebo to nevies spravne prepnut alebo spravne otestovat (mas testovat 3D (herne) benchmarky, ptz na to tam ta AMD je. V 2D sa to prepne na intel aby to tolko nezralo).
Navyse je vyhoda dedikovanej AMD grafiky ta, ze ma vlastnu RAM a nebrzdi ju pomala systemova RAM.
Ked zapnes hru mala by ist na AMD, nastavuje sa to aj kdesi v ovladacoch ze pre ktore aplikacie sa to ma zapnut na AMD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru