Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako odpovedat?

Nasiel som jeden starsi clanok, a ked uz tu poucujete ludi ako sa pytat, mozno by neskodilo si aj precitat ako odpovedat. Mnohí tu maju vacsie ako ego.

Jak odpovídat k užitku tazatele

Buďte přátelští. Když člověka stresuje nějaký problém, může působit jako otrava či blbec, i když není.

První nepravosti vyřiďte soukromě. Není třeba veřejně ponižovat někoho, kdo se v dobré víře třeba jen zmýlil. Úplný začátečník třeba ani neví, jak prohledávat archivy, že něco jako FAQ vůbec existuje, a kde.

Pokud si nejste jisti, řekněte to! Špatná, přitom odborně znějící rada, je horší než žádná. Nenavádějte nikoho na pochybné cesty jen proto, že chcete vypadat jako expert. Buďte poctiví; buďte dobrým příkladem tazateli i ostatním.

Nemůžete-li pomoci, nerušte. Nedělejte si legraci z něčeho, co může uživateli úplně rozhodit systém – nějaký ubožák se tím třeba bude řídit.

Klaďte doplňující otázky, chtějte detaily. Budete-li to dělat dobře, tazatel se něco naučí – a vy také. Zformulujte špatnou otázku dobře. Všichni jsme bývali začátečníci.

Odpovědět líné kůži RTFM je jistě v pořádku; odkaz na dokumentaci (třeba jen na Googlovský dotaz) je lepší.

Pokud už odpovídáte, poraďte správný postup. Nenavrhujte mazané triky, jak problém obejít, když někdo používá špatný postup. Navrhněte čisté řešení a správné nástroje. Přeformulujte otázku.

Pomozte ostatním poučit se. Narazíte-li na dobrou otázku, pouvažujte nad tím, jak by se dala současná dokumentace vylepšit, aby se nikdo nemusel ptát znovu. Pošlete takovou opravu správci dokumentace.

Pokud vás odpověď stála jisté úsilí a zkoumání, ukažte, jak jste toho dosáhli. Netvařte se, že jste odpověď vytáhli z klobouku. Zodpovědět otázku je jako nakrmit hladového – ukázat cestu vedoucí k odpovědi je jako naučit hladového hospodařit

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten citovaný text je z roku asi 2004. Neplatilo to ani tehdy, ani nikdy potom. Jsou to jenom takové…
IQ37 16.10.2017 13:49
IQ37
Proč idiotovi nenapsať aspoň link na blázninec?
Mlocik97 16.10.2017 14:02
Mlocik97
A jak mu to pomůže?
IQ37 16.10.2017 21:20
IQ37
zvýši se mu IQ z 37 na 38. :));-)]:) E: (ber to sarkasticky)
Mlocik97 16.10.2017 21:52
Mlocik97
A kde je ten link? poslední
IQ37 17.10.2017 00:20
IQ37

Ten citovaný text je z roku asi 2004. Neplatilo to ani tehdy, ani nikdy potom. Jsou to jenom takové rádobylíbivé alibistické řečičky, aby bylo zaplácnuté prázdné místo ve stránce. Nejrychleji se dneska domluvíš, když pošleš idiota rovnou do prdele. Bez odkazů na nějaký vyhledávač nebo web. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru