Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spotřeba počítače

Dobrý den chci se zeptat kolik přibližně stojí provoz počítače na 1 hodinu s 300W zdrojem pokuď budou potřeba ostatní komponenty klidně je dopíšu
Změna kategorie, původně: PC sestavy (karel)

Předmět Autor Datum
Zhruba stejně jako s 2kW zdrojem. Pořiď si wattmetr a měř, záleží hodně i na tarifu.
karel 26.10.2017 15:22
karel
Změř nebo odhadni skutečnou spotřebu - v zátěži bude asi značně vyšší, než "v klidu". Odhadni průměr…
dsa 26.10.2017 17:24
dsa
Bez wattmetru se můžete jenom domnívat. Existuje možnost měření příkonu se stopkama a elektroměrem,…
ml1 26.10.2017 17:38
ml1
Tak podle hodně hrubého odhadu a rezervě ve zdroji bude spotřeba PC tak 100-200W podle zátěže a komp… poslední
Karel04 27.10.2017 09:42
Karel04

Změř nebo odhadni skutečnou spotřebu - v zátěži bude asi značně vyšší, než "v klidu". Odhadni průměr ve W (nebo to změř třeba ve Wh za celý průměrný den a poděl hodinama). Tu průměrnou spotřebu převeď na kW a znásob svým tarifem ...

Bez wattmetru se můžete jenom domnívat. Existuje možnost měření příkonu se stopkama a elektroměrem, ale asi je v dnešní době nereálné vše kromě počítače vypnout, tak se měřil podomácku výkon v dávných dobách (měříte čas otočení kolečka nebo záblesku ledky a to pak přes známé (na elektroměru napsané) konstanty přepočítáte na výkon). To si spíš pořiďte zástrčkový wattmetr, stojí pár korun (od 300) a ukazuje poměrně věrohodně, alespoň ty kusy, co jsem zkoušel ověřovat. A pak je to už jenom matematika. Waty v součinu s hodinami Vám dají watthodiny a v součinu s Vaším tarifem potom koruny.
Maximalistický odad by se dal udělat započítáním těch 300W, ale pokud tam nemáte nějaké výkonné komponenty (stoh disků, čtyři grafárny, přetaktovaný procesor) bohatě se vejdete do 100W. Rozpis komponent by asi neměl smysl, možná procesor, počet disků a grafika, ale i tak by to bylo jako věštění z křišťálové koule.

Tak podle hodně hrubého odhadu a rezervě ve zdroji bude spotřeba PC tak 100-200W podle zátěže a komponent.Tj.cca 0,50-1 Kč/hodinu.
Půjč nebo kup si někde ten wattmetr,zapni to přes něj na pár dní a tam to ukáže přímo spotřebu,u některých přístrojů při zadání ceny elektřiny i celkovou cenu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru