Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je reálný výrobní rozdíl mezi chipsety?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s různými čipsety třeba Intelu (H110, B150, B250, Z270) ze stejných sérií.
Přece dnes nějaký "čipset" musí být na výrobu tak levný, když se důležité věci jako paměťový řadič, grafika a PCIe Host Bridge přesunuly do CPU.
To Intel vážně vyrábí 5 různých die, že do jednoho dá 10 USB portů a druhého 14?
Nevyrobí se prostě jedno jádro, a pak se jen uměle nedeaktivují jednotlivé vnitřní komponenty, třeba laserem, firmwarem?
Podobně to asi bude u grafikcých čipů, kde se "zamknou" CUDA jádra atp. a hlavně u procesorů, kde reálný výrobní rozdíl mezi Celeronem/Pentiem/i3 je pozamykání klíčových funkcí a vypnutí částí cache, ale použijí stejné die.
Přijde mi to jako plýtvání přírodními zdroji - proč se prostě nevyrobí jeden plně odemčenej chipset, a na výrobci desky bude, co povolí v BIOSu, čím toho víc povolí, tím odvede více licenčních poplatků Intelu?
Na internetu toto nikdo nesrovnává - třeba počet tranzistorů a velikost jader v mm2 u čipsetů.

Předmět Autor Datum
Jeto příliš složité na nějaké jednoduché vysvětlování. Obecně a zkráceně : platí, všechny ty "krámy"…
M-Pol 18.11.2017 11:18
M-Pol
• Ano, jen bych chtel dodat, ze mezi zasadni rozdily patri také pocet [PCIe-LINEK], u CHPST Z270 ma… poslední
XoXoChanel 18.11.2017 11:36
XoXoChanel

Jeto příliš složité na nějaké jednoduché vysvětlování.
Obecně a zkráceně :
platí, všechny ty "krámy"/ procesory, paměti ........ při výrobě nemají stejnou kvalitu a tím pádem vznikne spousty ne stoprocentních, no a ty "zmetky", právě pro to aby se "neplýtvalo", tak se využijí/použijí s nějakým omezením/zamčením, napětím .....tak aby to bylo při použití stabilní = je lépe pro výrobce prodat vše byť se slevou, nežli třeba polovic výroby zahodit.

• Ano, jen bych chtel dodat, ze mezi zasadni rozdily patri také pocet [PCIe-LINEK], u CHPST Z270 ma kuprikladu okolo 24|PCIe 3.0, kde tento pocet je zasadni v nasledovném poctu portu, jako "USB, SATA, M.2 propustnost DMI" a podobne..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru