Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava systémových souborů Windows 10 na počítači s Windows 7

Zdravím,

dnes se mi na počítači s Windows 10 nainstalovala komulativní aktualizace 1709. Poté se systém začal neustále vnucovat s restartováním počítače. Po nějaké době jsem ho tedy restartoval. Restart (a dokončení aktualizace) proběhlo v pořádku, bohužel se mi ale nespustilo napájení klávesnice a myši (zřídka se to stává, asi chyba v ovladačích), tak mi nezbývalo nic jiného něž počítač znovu restartovat, tentokrát ale natvrdo, protože jsem ho neměl jak ovládat.

Po tomto restartu se najednou spustila diagnostika systému, jednoduše řečeno, Windows 10 vůbec nenaběhne, jen "troubleshoot menu".

Abych to shrnul, zkusil jsem úplně všechno. A to včetně automatické opravy v upřesnění, bootování do safe modu (nefunguje), dále také příkazy sfc /scannow, bootrec /FixMBR, bootrec /Fixboot, bootrec /RebuildBCD, chkdsk. Nic nepomohlo.

Asi dvě hodiny jsem se také snažil nabootovat instalační médium jak z USB, tak i DVD. V BIOSu Award (2010) jsem zkoušel úplně vše (dát USB nejvyšší prioritu a First Boot na USB, případně CDROM). To samé jsem zkoušel i přes Boot Menu, zde jsem vyzkoušel USB-HDD, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM a i samotné CDROM. Vím, že problém s bootováním USB/DVD není problém OS, ale třeba budete vědět, jak na to.

Po všech těchto zdlouhavým pokusech mi došla trpělivost, z počítače jsem vytáhl HDD a zapojil ho do PC s Windows 7, abych si zálohoval data. Během zálohování mě napadlo, zda by bylo možné nějakým způsobem opravit systémové soubory Windows 10 na počítači s Windows 7? Například příkaz sfc /snanow, ale aby to bylo schopné opravit soubory jiného systému, nebo pak nějaký stáhnutelný nástroj.

Předem Vám děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Pokud jsi měl Windows 10 i s licenčním key,tak ze stránek MS :https://www.microsoft.com/cs-cz/softwa… nový
kozakl 16.12.2017 18:17
kozakl
To jsem po všech pokusech o opravu stávajícího systému měl také v plánu, ale jak jsem již zmínil, ne… nový
Tex 16.12.2017 18:33
Tex
No a opravdu jsi vypálil bootovatelné DVD a opravdu jsi zmáčknul libovolnou klávesu v době, kdy tam… nový
kacikac 16.12.2017 18:39
kacikac
Popravdě, teď jsem si uvědomil, že při vytváření DVD jsem v průzkumníku ten ISO soubor jen na disk p… nový
Tex 16.12.2017 18:58
Tex
Byla to hloupá chyba, ale problém byl opravdu ve vypálení souborů na DVD. Jak jsem již psal, omylem… nový
Tex 17.12.2017 11:57
Tex
Netuším. Podle mě sfc /scannow na offline myslím aplikovat nejde (kdysi jsem to myslím zkoušel a neš… nový
kacikac 16.12.2017 18:20
kacikac
DISM jsem zkoušel také (na počítači s Windows 10), ale skončilo to nějakou chybou (myslím, že "soubo… nový
Tex 16.12.2017 18:47
Tex
Na druhom HW (PC) sa s hdd na ktorom je systém s W10 sa mašina nabútuje z USB/DVD Windows? V tom pr… nový
Nuda 16.12.2017 19:17
Nuda
Bútovačka z ISO W10 má tieto opravy pošahaných MBR a BCD ošetrené v modrom okne ak spustíš repair.… poslední
blue5 17.12.2017 12:35
blue5

To jsem po všech pokusech o opravu stávajícího systému měl také v plánu, ale jak jsem již zmínil, nemohu vůbec nabootovat nic jiného než HDD. Dokonce jsem se vrátil i do pravěku, tedy, vypálil jsem instalačku na DVD, ale i přesto, že jako první jsem zvolil bootování z CDROM mechaniky, tak při startu se sice napíše "Booting from CD/DVD:", ale to se po chvilce přeskočí a naběhne to z HDD, takže se nikam nedostanu.
Teď jsem ještě spustil chkdsk disku s Windows 10 na PC s Windows 7 a čekám na dokončení, poté to zkusím nabootovat znovu v původním PC. Pokud to nepůjde, zbývá mi jako jediná možnost se z "troubleshoot menu" vrátit přes tovární nastavení do Windows 7 (původní systém před upgradem na 10) a poté znovu nainstalovat Windows 10.

Popravdě, teď jsem si uvědomil, že při vytváření DVD jsem v průzkumníku ten ISO soubor jen na disk přetáhl, s vědomím, že se to vypálí (nějak jsem nad tím nepřemýšlel). Neuvědomil jsem si ale, že jsem tam pravděpodobně jen vypálil nebootovatelný ISO soubor. Nyní tedy vypaluji bitovou kopii systému na nové DVD a pokusím se to nabootovat.

Netuším. Podle mě sfc /scannow na offline myslím aplikovat nejde (kdysi jsem to myslím zkoušel a nešlo mi to). Co myslím ale jde, tak provést RestoreHealth pomocí dism (toho z win 10), ale to možná budeš muset odchytnout tu instalačku do image a pak moutnout a po restore health zas aplikovat tam kde byla, což je takové dost komplikované, možná to ale pude i bez toho, fakt nevím, to si pozjišťuj :-)

DISM jsem zkoušel také (na počítači s Windows 10), ale skončilo to nějakou chybou (myslím, že "soubory nebyly nalezeny" nebo tak nějak). Tak jsem se tomu už nevěnoval.
Možná ho ale používám špatně. DISM ten image vytváří, stahuje nebo provádí něco s již staženým imagem? Moc toho o něm nevím.

Na druhom HW (PC) sa s hdd na ktorom je systém s W10 sa mašina nabútuje z USB/DVD Windows?

V tom prípade skus cestou Diskpart.exe, po nabútovaní z flešky, nastaviť systémový oddiel hdd s OS W10, ako "active".

Listovanie (príkazy) v diskpart.exe si vygúgli.

-----
Bútovačka z ISO W10 má tieto opravy pošahaných MBR a BCD ošetrené v modrom okne ak spustíš repair.

Bútovačka z ISO W10 má tieto opravy pošahaných MBR a BCD ošetrené v modrom okne ak spustíš repair.

Mrkvosoft to ma pri Win10 osetrene asi tak, ze spusti repair, za par minut oznami ze repair sa nepodaril a potom doporuci skusit restart alebo podobnu kravinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru