Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows se sám nepředvídatelně restartuje

Zdravím,

posledních několik týdnů se potýkám s asi nejdivnějším problémem, který jsem kdy měl. Popravdě jsem v životě nic takového neviděl, ani Googlení mi nepomohlo, a to jsem byl zatím schopný opravit všechno. Na pomoc už mi přišel i kamarád, co dělá síťařinu a vyzná se v počítačích o něco více než já, a ten s tím také nehnul. Snad někdo tady pomůže :)

Celý problém vlastně spočívá v tom, že se mi Windows samovolně restartuje. Nejdivnější mi na tom ovšem připadá fakt, že (a má to za tu dobu dostatečně odkoukáno) čím déle nechám počítač vypnutý, tím déle vydrží zapnutý. Za běžného provozu vydrží pár hodin (při vypnutém PC cca na den) až třeba celý den (při vypnutí na několik dní). Jakmile najedu nějakou zátěž, tak Win padá v podstatě okamžitě. Restartuje se, naskočí zpátky do stavu po zapnutí, spustím nějaký program a restartuje se znovu. Takto se pak zacyklí a už se po restartu ani nestíhá celkově načíst, při čemž dochází k další restartu. PC pak musím nechat "vychladnout" nepoužíváním, a opět dostávám pár hodin fungování.

Příčinu jsem se snažil hledat už v čem jsem měl možnost, servisu bych se rád vyhnul, protože moc dobře vím, jak většina z nich pracuje. A za reinstall Windowsu nepotřebuju platit servisákovi. Rád bych to proto vyzkoušel ještě touto cestou a problém vyřešil případně sám.

První co mne logicky napadlo byl Chk dsk obou disků co mám, jak HDD, tak systémového SSD. Ani jeden z nich nehlásil chybu. Projížděl jsem přes emergency kit windowsy, ty mi taky nehlásili žádný problém. Přesto jsem pro jistotu zkusil WIndows přeinstalovat, což problém nijak nevyřešilo. Zkoušel jsem vyměnit RAM, koupil jsem úplně nové, zapojil a opět bez výsledku (RAM jsme později vrátil). Už dlouho jsem chtěl vyměnit svůj obyčejný boxový chladič na CPU, takže jsem koupil kvalitní Noctua chladič a nasadil včetně nové pasty. Podle senzorů jsou tepltoy CPU i GPU v naprostém pořádku, nijak to nevyskakuje nad bezpečné hodnoty ani při najetí na zátěž. Koukal jsem zároveň do bendy a nevšiml jsem si žádných problémů, nebo viditelných mechanických poškození hardwere. Vše na první pohled běží tak jak má, ve stavu, v jakém bez problému PC fungovalo.
Jelikož jsem svoje možnosti v rámci mých znalostí prozatím vyčerpal, obracím se na poradnu a doufám, že by někoho znalejšího mohla napadnout ještě nějaká možná příčina mého problému, kterou bych snad zvládl vlastnoručně opravit. Pořád totiž netuším, zda jde o problém hardwerový nebo softwerový…
Omlouvám se za délku textu a předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

Specifikace:
OS: Windows 10
CPU: Intel Core i5 -4690K Haswell @3.5 GHz (Quad Core)
GPU: GeForce GTX 780 3GB
RAM: 8GB DDR3 2133 CL11
Motherboard: ASUS Maximus Ranger VII
Power: Seasonic SSP-650RT 650W

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny