Předmět Autor Datum
Tak takové neexistují.
jezekhifi 30.12.2017 09:39
jezekhifi
Proc ne? Na Muzikeru maji spoustu bezdratovych sluchatek. Treba jsem koukal na nejaka AKG za cca 40…
RedMaX 30.12.2017 10:42
RedMaX
Tuším, že bezdrátový přenos přes bluetooth není až tak jednoduchý, zvuk se dekóduje, pak se znovu kó…
Potkan007 30.12.2017 11:11
Potkan007
zvuk se dekóduje, pak se znovu kóduje pro přenos přes bluetooth a ve sluchátkách se opět dekóduje. T…
RedMaX 30.12.2017 12:11
RedMaX
A to já tvrdím, že není pravda, něco si o tom přečti. Přes bluetooth se do sluchátek neposílá původn…
Potkan007 30.12.2017 12:26
Potkan007
Netusil jsem, skutecne Bluetooth dosud pouziva zastarale drsne ztratove encodovani zvuku. Takze omyl…
RedMaX 30.12.2017 12:42
RedMaX
Já vycházel z ceny Koss porta pro. Za 600Kč (50 dolaru) nic lepšího fakt není.
jezekhifi 30.12.2017 15:01
jezekhifi
treba je (mysleno drataky) jen o nich nevime. ;-) sice teda jak Potkan vysvetlil, minimalne blutoot…
RedMaX 30.12.2017 15:17
RedMaX
Já četl spoustu testu na bezdrát sluchátka, a vždy zněla první věta "že tyhle nejsou na hifi použite…
jezekhifi 30.12.2017 15:23
jezekhifi
Jak sem Potkan napsal, tak jsem to chvili studoval a v letosnim roce vysel novy enkoder pro blutooth…
RedMaX 30.12.2017 15:28
RedMaX
Zdravím, za jakou cenu si ty sluchátka představuješ. Koss porta pro jsou v průměru za 1200Kč, takže…
Johab 02.01.2018 14:41
Johab
Ani ne devět kil. https://www.czc.cz/koss-porta-pro-modra/23536/produkt
Prasak 02.01.2018 19:01
Prasak
Aha, já jsem to napsal jenom do googlu a vyhodilo mi to ceny kolem 1200Kč. Ale uvidíme jestli se ozv… poslední
Johab 03.01.2018 14:23
Johab

Proc ne?

Na Muzikeru maji spoustu bezdratovych sluchatek. Treba jsem koukal na nejaka AKG za cca 4000Kc a nerikej mi, ze to nema stejnou kvalitu zvuku?

Vzdyt cim se lisi bezdratova sluchatka od dratovych. Prenos je digitalni bezdratovy, je treba zajisiti dokonalou cestu pro prenos (primou viditelnost), aby nenastalo ruseni a pauza, coz se mi u Blutooth nekdy stava (mam smejdy za tisicovku). Dal musi byt ve sluchatkach velmi kvalitni DA prevodnik, take je to otazka ceny. Potom neni duvod, aby to bylo horsi nez analogove drataky, kde je prevodnik umisten v zarizeni.

Tuším, že bezdrátový přenos přes bluetooth není až tak jednoduchý, zvuk se dekóduje, pak se znovu kóduje pro přenos přes bluetooth a ve sluchátkách se opět dekóduje. To znamená pokles kvality.
Dnešní Porty Pro jsou zvukově na úrovni "za ty prachy neurazí, ale nenadchnou". Měl jsem tu čest si je vyzkoušet a jsou dávno překonaná, v podobné cenové relaci se dá koupit řada kousků s lepším zvukem, lepším zpracováním. Kossy žijí ze své historie - přece by neprodávali špatný výrobek několik desítek let.

zvuk se dekóduje, pak se znovu kóduje pro přenos přes bluetooth a ve sluchátkách se opět dekóduje. To znamená pokles kvality.

Nikoliv jedna se o digitalni prenos a neztratove kodovani, neni tam zadny pokles kvality. Je to v podstate jednoduche, pokud je ve sluchatkach spickova elektronika, musi byt zvuk na urovni analogovych sluchatek a nevidim duvod proc by to vyrobce nemohl spickovou elektronikou osadit snad mimo spuntu, kam se to jednoduse nevejde. To co je u analogovych sluchatek integrovano do zarizeni, je u digitalnich (jedno jestli drat nebo bezdrat) integrovano do sluchatek. Z toho plyne jedinny problem digitalu a tim je cena, u bezdratu je cena jeste navysena kvalitni antenu a dekodovaci cip. Proto napriklad analogova sluchatka za 300 maji stejnou cenu jako bezdrat za za 2 tisice a ty za tisic zase jako bezdrat za 4 tisice atd.

A to já tvrdím, že není pravda, něco si o tom přečti. Přes bluetooth se do sluchátek neposílá původní audio soubor tak, jak leží na disku, nebo nějaké bezztrátové kódování, to by byla ideální situace bez ztrát. Používají se různé kodeky pro přenos, samozřejmě ztrátové, některé horší, poslední dobou lepší. Takže mám pravdu v tom, že vezme ztrátový soubor, který znovu ztrátově zkomprimuje a teprve výsledek posílá vzduchem. Na lepších telefonech s chipsety od Qualcommu jsou prý jakési kodeky AptX a AptX HD, které prý dosahují kvalit minimálně 320kbps MP3, i přesto píší dodatek:

However, there is still an element of loss and transfer conversion, which means that AptX is still best served when used in conjunction with lossless FLAC and CD PWM files.

Nehledě na to, že ten lepší kodek musí podporovat obě strany.

What’s the situation with Bluetooth audio?

Netusil jsem, skutecne Bluetooth dosud pouziva zastarale drsne ztratove encodovani zvuku. Takze omyl z me strany, bluetooth bude vzdy podstatne horsi nez dratove at uz analogove nebo digitalni. Dekuji za vysvetleni. Koukal jsem, ze skutecne bezztratove to umi radiova sluchatka, ty zase nebudou k mobilnim zarizenim, ale spis k domacimu poslechu (zakladnova stanice).

treba je (mysleno drataky) jen o nich nevime. ;-)

sice teda jak Potkan vysvetlil, minimalne blutooth bezdrat je vzdy horsi, ale i tak plati, ze bezdrat respektive digital (usb sluchatka) musi byt vzdy drazsi, protoze musi obsahovat prevodnik, ktery u klasickeho analogu (Jack) neni a o ten to musi byt levnejsi. A prevodnik muze byt klidne polovina ceny sluchatek.

Jak sem Potkan napsal, tak jsem to chvili studoval a v letosnim roce vysel novy enkoder pro blutooth, ktery by mel byt sice zase ztratovy, ale uz by to melo byt dobre pouzitelne, ovsem asi bude otazka i na kvalitu signalu protoze je tam sirsi tok dat a samozrejme musi to podporovat jak zarizeni, tak sluchatka, takze v praxi tak za nekolik let.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru