Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dostupnost grafických karet

Vše záleží na situaci kolem kryptoměn, především Etherea, které se hlavně těží na grafických kartách (Bitcoin se na nich netěží vůbec).
Včera cena ETH kulminovala až u $1400, přičemž ještě před 2 měsíci stálo $400 a před 3 $300. To spustilo novou kryptohorečku a obnovil se tak nedostatek grafik z přelomu jara a léta. Tehdy vystoupalo ETH z $10 až na $300-400 a následně až do prosince stagnovalo.

Bohužel, v tuto chvíli je nedostatek ještě horší než v červnu, kdy byly dostupné alespoň GTX 1080 skoro normálně, 1080Ti úplně normálně a 1060 3GB realtivně normálně.
Dneska koukám, že je vše od RX570 a GTX 1060 nahoru 100% vyprodané, ani 1080Ti (které už jsou na těžení dost drahé) nejsou k dispozici, ani na TS Bohemia, ani na CZ, ani na Alze...

Pokud teď bude ETH korigovat zpět na cca. $1000, nebo nejlépe ještě o něco níže a udrží se tam delší dobu, tak těžaři zase přestanou nakupovat a v horizontu 2-3 měsíců by mohla být v obchodech opět docela normální nabídka, jako v říjnu a listopadu, než se spustila nová horečka. Při tomto scénáři by mohly být třeba během února první kusy skladem a vyřizování předobjednávek v horizontu nějakého toho týdne.

Nějaký krach ceny, řekněmes zpět na $300-400, nebo ještě níže, by naopak spustil obrovský výprodej grafik v bazarech a ceny by spadly na dno i v obchodech, ale tomu bohužel nic nenasvědčuje.

Naopak černý scénář je další růst ceny ETH, postupně třeba až na $2000 do konce zimy. To by pak mohlo být zabité i déle jak ty 3 měsíce, těžko říct.

Výrobci samozřejmě reagují, jenže:
-Zvýšit výrobu nějak zvlášť rychle nejde.
-I kdyby šlo, tak výrobci jsou opatrní, protože nějaký větší krach kryptoměn by pro ně znamenal problém už teď, natož kdyby výrazněji navyšovali výrobu.
-Dostupnost je lepší v USA a na Asijských trzích, do ČR se toho v těchto "krizích" bohužel dostává ještě méně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny