Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Operační systém v RAID1, má smysl?

Stavím nový PC. Data budu zálohovat do NASu, čili datový disk nemá smysl raidovat.

Přišla na mě ale myšlenka, koupit dva SSD disky o kapacitě 250 GB, postavit je do RAID1.

Chápu, že RAID není záloha, to je mi jasné, ale pokud chcípne jeden disk, nebudu muset přeinstalovávat sytém a všechno znovu nastavovat. Na systémovém disku samozřejmě budou všechny aplikace a software (LibreOffice, prohlížeče, Gimp, Thunderbird atd.)

Myslím, že na operační systém a ostatní programy stačí kapacita 250 GB, víc není potřeba.

Když budu mít disky v RAID1, bude i běh systému a programů asi rychlejší.

Co říkáte na takový nápad?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to nesmysl, ktery ani nemusi fungovat, pokud se sejde spatna shoda okolnosti. Resenim je, jak uz…
RedMaX 13.01.2018 08:09
RedMaX
I ve windows je bbitova kopie disku, ktera se da jednou za cas provest a mit ji jako vychozi pro moz…
RedMaX 13.01.2018 08:11
RedMaX
Klon je ISO soubor? Některým z těch vyjmenovaných programů provedu "kopii" celého systémového disku,…
KROS 13.01.2018 13:24
KROS
Klonovani disku - obsah jednoho disku se prekopiruje na druhy vcetne zavadeciho oddilu, takze kdyz p… poslední
RedMaX 13.01.2018 14:49
RedMaX
Mimochodem, myslíte, že pro systémový disk 250 GB stačí? Já mám teď Windows 7, a pracuji jen s někol… nový
KROS 13.01.2018 13:27
KROS
Pokud nehrajes hry, tak by 250GB melo stacit i s rezervou. nový
RedMaX 13.01.2018 14:39
RedMaX

Je to nesmysl, ktery ani nemusi fungovat, pokud se sejde spatna shoda okolnosti.

Resenim je, jak uz bylo receno program na klonovani/zalohu disku jako napriklad Acronis True Image, AOMEI Backupper, EasyUS ToDo Backup a dalsi.

Klon je ISO soubor? Některým z těch vyjmenovaných programů provedu "kopii" celého systémového disku, uložím někam na DVD, na externí disk, do cloudu, do NASu..... a když systémový disk chcípne, pak jen zpětně překopčím?

No jo, jenže to má nevýhodu, že tohle budu muset někomu zadat, nějaké firmě na opravu PC, jelikož mj PC nebude fungovat :-) Proto jsem právě myslel, že v případě RAID1 stačí jen odmontovat skříň, vlézt dovnitř, vyndat jeden disk, vložit nový, potom nabootovat a při startování systém najede z toho druhého disku a sám se překopíruje na disk nový. Ale možná si to vše chybně představuji :(

Klonovani disku - obsah jednoho disku se prekopiruje na druhy vcetne zavadeciho oddilu, takze kdyz prvni disk vyndas z PC, tak system nabootuje z druhe nakolovaneho disku, u Windows se pak musi jen doresit aktivace licence na jinem disku, nekdy se proste zaktivuje, nekdy je treba telefonicka aktivace, zalezi na verzi Windows.

Bitova zaloha disku Windows 7 (je to takto pojmenovano i ve Windows 10) - udelas na jiny nez systemovy disk zalohu a kdyz systemovy disk odejde, vlozis do pocitace instalacni DVD Windows, vyberes obnovu bitove kopie a obnovis ji na novy disk.

Zaloha disku specialnim nastrojem - mas-li zvolenym softwarem zalohovano (ne nejsou to ISO, ale maji ty zalozni soubory vlastni priponu dle zvoleneho zalohovaciho programu), vlozis bootovaci DVD nebo flash disk toho softwaru, najdes v nem ty sve zalohovane soubory, ktere nekde mas a das je obnovit na novy disk.

Takze opravdu nepotrebujes firmu na opravu PC. :-)

Mimochodem, myslíte, že pro systémový disk 250 GB stačí? Já mám teď Windows 7, a pracuji jen s několika programy (LibreOffice, Gimp, prohlížeče, Skype....), které dohromady zaberou asi 120 GB, něco asi zabere swapování, ale to je možná zahrnuto v tom. Budu kupovat nový PC s Windows 10 Professional, předpokládám, že ten bude náročnější na místo na disku, ale 250 GB asi stačit bude i s ohledem na průběžné aktualizace Windows a jeho nabobtnávání, že?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru