Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem WD VelociRaptor WD3000HLHX. Vada ?

Dobrý den,
před rokem jsem koupil manželce do PC rychlejší HDD značky Western Digital typ VR WD3000HLHX.
Před týdnem vypadl v celé ulici elektrický proud a PC se po pozdějším zapnutí již nespustilo.
HDD jsem zkusil pomocí Windows 10 instalačního DVD opět naformátovat a nainstalovat na něj systém, ale systém neudržel a když jsem na něj opět nahrál data, tak se po vypnutí PC již opět nespustil.
Koupil jsem nový disk tentokrát SSD a ten starý WD velociraptor jsem zkusil připojit přes externí box tak jako připojuji jiné HDD SATA i PATA jak 2,5'' tak 3,5'' ale tento se nechce připojit. Po zastrčení do boxu a zapojení k notebooku jej systém ohlásí, v seznamu disků se ovšem hlásí jako 01F0F01C místo WH3000HLHXVL jak se hlásil dříve. Když se podívám do správy disků, tak systém souborů je RAW (?).
Navíc po zapojení přes USB na externí box se systém Windows 10 zamrzá, jakoby se zpomalí a i po otevření Tento Počítač se stále zobrazuje hláška Připravuje se, a nevidím ani DVD-Rom ani systémový primární disk ani ten externí.

Ví si někdo s tím rady, nejspíše je disk odepsaný, s tím počítám že je nepoužitelný, ale mám na něm nějaká celkem důležitá data a rád bych je dostal z disku ven...
Děkuji za každou radu.

Richard

Předmět Autor Datum
Systém raw.. zkusil bych na to TestDisk (pozor! není nijak uživatelsky přívětivý) Důležitá data máš…
L-Core 23.01.2018 22:04
L-Core
No, zalohovaci disk byl prave tento. Jiny HDD jiz nemam. Bylo tam na 30000 fotek, nejake dokumenty o…
adzi 24.01.2018 05:28
adzi
Pokud nemas data na minimalne dvou discich soucasne, tak nic zalohovano nemas. :!: Kdyby tam byl je…
RedMaX 24.01.2018 06:44
RedMaX
Záloha je něco, co je navíc/rezerva, když se pokazí to hlavní. Když potřebuju volné místo, prostě ko… poslední
L-Core 24.01.2018 06:48
L-Core

No, zalohovaci disk byl prave tento. Jiny HDD jiz nemam. Bylo tam na 30000 fotek, nejake dokumenty od baraku, dulezite kopie scanu a konfirmaci plateb v PDF apod. Mel jsem to na na 128GB USB disku ale ten jsem potreboval na neco jineho, tak jsem jej musel nakopirovat na novy HDD (ten co je ted v zavade), a tim padem je to vse tam. Jednou se hlasi jako RAW, pri dalsim zapnuti jako neformatovany NTFS potom treba zase jako neznamy system souboru apod. HD tunes ho najde ale nemuze jej otestovat protoze k nemu nema pristup.

Pokud nemas data na minimalne dvou discich soucasne, tak nic zalohovano nemas. :!:

Kdyby tam byl jenom RAW, tak reknu, ze vadna tabulka oddilu, ale jestli kvuli tomu zamrza i Windows po pripojeni pres USB, tak spis to neprezila elektronika. To by znamenalo pro obnovu dat nutny zasah profesionalni firmy a teda ucet v desetitisicich korun, samo doma tomu moc sanci nedavam.

Záloha je něco, co je navíc/rezerva, když se pokazí to hlavní. Když potřebuju volné místo, prostě koupím další disk - mít data jen jednou je risk. Ale to je jedno…

Možná bych zkusil (kromě TestDisku) nabootovat live linux a ten disk namountovat k němu, zda náhodou nepůjdou data vytáhnout. Nebo rovnou firmu, zabývající se záchranou dat (což může být docela drahá sranda).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru