Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Využití jader / paměti notebooku

Dobrý den,
mám notebook Dell Inspiron 15 (3537). Má dvojjádrový procesor, ale když si otevřu msconfig, tak mám v upřesnění možností spouštění jako počet procesorů 1. Taky se docela rychle vytíží např. při hraní. Nejsem si jistá, jestli opravdu využívám obě jádra.
Další problém je RAM. Mám 8 GB, ale ve správci úloh se mi zobrazuje vytížení na 90 %, přičemž podle programů by to mělo být tak 50 % max (viz obrázek).
Nemáte nějakou radu? Nejsem PC expert, BIOSu se bojím, ale když napíšete přesný postup, tak můžu zkusit i přes něj :)
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No podle úrovně dotazu si nejsi jistá víc věcma. Co znamená rychle vytíží? Jaká se stav před a po vy…
alock 16.02.2018 17:28
alock
V prohlížeči mám většinou otevřené tak jedno nebo dvě okna pořád + pár oken při vyhledávání. Ráda by…
kristýnakiki 16.02.2018 18:00
kristýnakiki
Každopádně mapped file 1.5GB active + 2GB standby je divný, pokud zrovna nekopíruješ nebo nesleduješ…
alock 16.02.2018 23:45
alock
Mrkla jsem na ten Process Explorer, ale moudrá z toho nejsem. Přijde mi, že to ukazuje trochu jiné h… poslední
kristýnakiki 17.02.2018 11:21
kristýnakiki

No podle úrovně dotazu si nejsi jistá víc věcma. Co znamená rychle vytíží? Jaká se stav před a po vytížení?
Co se týče představ o využití RAM, tak si spusť prográmek RAMMap, a zjistíš, že RAM může být využita různými způsoby (vertikalnimi)a programy sjou čast z nich. Záleží taky na pojmenovani oblasti RAM (horizontalni). Například podělaná driver k síťovce po delší době udělá 2GB memory leak, který nepatří zadnemu procesu a pomuze jen restart.

A 2GB na browser je málo... je to ale ruzne dle vyuziti

V prohlížeči mám většinou otevřené tak jedno nebo dvě okna pořád + pár oken při vyhledávání. Ráda bych hrála některé "pomalejší" hry (tj. takové, kde není tolik akce - třeba simulátory, ty Sims 3 a 4 a tak) a zároveň měla otevřený prohlížeč s FB nebo YT. A aby ta hra jela plynule. Počítač mi to zvládne, ale větrák hučí jak blázen. A procesor je vytížený na 99 %. RAM taky vytížené jak blázen - a to je ten problém, že mi to ukazuje vytížení RAM na 90 %, ale přitom mám otevřený jen ten prohlížeč (dejme tomu 2 GB v průměru) a tu hru (konkrétně Sims 4 si berou cca 2,5 GB) - což nám dává 4,5 GB. A to je vytížení na 90??? Ty ostatní procesy, co v tu dobu běží jedou třeba na 15 MB a podobně, takže dejme tomu, že si budou brát tyhle ostatní procesory cca 1 GB dohromady, což nám dá 5,5 GB. Neříkejte mi, že systém a procesy, které se ve správci úloh nezobrazují, si berou těch zbylých 2,5 GB???
Jak můžu zjistit, jestli mám ten memory leak? Kromě restartu, vypínám notebook tak jednou týdně. Přijde mi prostě, že ten notebook nevyužívá z procesoru ani RAM tolik, kolik tam ve skutečnosti je.

Každopádně mapped file 1.5GB active + 2GB standby je divný, pokud zrovna nekopíruješ nebo nesleduješ film nebo co já vim. A 4GB žerou procesy, je taky podezřelé, chtělo by to ,aby se na to někdo podíval, kdo tomu rozumí a hned viděl, o kde je žrout.

Problém s vytížením CPU s RAM vůbec nesouvisí, ale vytížený CPU na 99% je známka, že se tam děje něco divného, chtělo by se v Process Exploreru či správci úloh či resmon.exe podívat na CPU history graf (což je jen zatížení cpu v čase). Pokud to není způsobené tou hrou je to divné? Dneska lidi jsou zdegenerovaný, že si nevšimnou že jim třeba něco těží bitcoiny na pozadí a dokonce i vbrowseru.

Problém je i vnáročnosti dnešeních aplikací, xichtokniha primitivní stránka nebo chat, co by mělo běžet v mobilu s 64MB RAM ( a vešlo by se do 40kB appky), ale v PC se to rozleží do půl giga, protože to taky umí mnohem víc věcí a je to celé responzivní a pružné

Mrkla jsem na ten Process Explorer, ale moudrá z toho nejsem. Přijde mi, že to ukazuje trochu jiné hodnoty než Správce úloh. Ta standby memory mě ale docela trápí. V PE se ukazuje standby memory jako 1,5 GB a následně je tam 1 GB memory zeroed. Free je 0. Viz obrázek. CPU tam ale vypadá dobře. Projela jsem ty procesy, které by měly být spuštěné, a vše je MS, DELL atd. (ověřené systémové věci), a to co není, jsou buď moje "ověřené" programy třetích stran (Spotify, Origin) a ten neoznačený zbytek, který se jmenuje jenom směsicí písmen, jsem pogooglila, a taky to jsou to všechno systémové procesy (i podle barvy by měly být všechny ok).
Fotky jsou udělány s tím, že mám spuštěný "jen" prohlížeč (žádnou hru nebo jiného velkého žrouta).

Jinak ještě dodám, že jsem hned po reinstalaci měla ještě větší problémy - při otevřeném prohlížeči vytížení procesoru na 99 %. Po nějakém tom googlení jsem zakázala superfetch a windows search (cortana) a snížilo se vytížení na 25 % při otevřeném prohlížeči. Takže jestli to nedělají jiné podobné "důležité" procesy operačního systému.

Mám Windows 10, pro upřesnění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru