Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úplný hloubkový formát HDD

Dobrý den,
abych popsal moji situaci, potřebuji úplně vymazat HDD aby data nebylo možné nijak obnovit (neřešte proč, nejde o terorismus ani trestnou činnost, spíš o zbytky původního odpadního systému a odpadních dat která ale nechci aby někdo obnovoval). Nemám možnost rozdělávat skříň a fyzicky zasahovat do HW ani jeho zapojení nebo něco přidávat, odebírat ani vytahovat a přendávat do jiných PC která nemám. V PC je jeden HDD a jedna optická mechanika a USB port (flashku nemám). Ale mám možnost zasahovat do BIOSu a bootovat ze zařízení jakého chci. Po čtení z internetu jsem si našel silnou výkonnou jistotu která neukrývá čertíka v krabičce a dělá skutečně to co dělat má:

Našel jsem si na internetu spolehlivý postup, který celý disk nebo partition přepíše nulami nebo náhodným vzorkem - to přesně chci a nic víc a nic míň:
1.) Vypálit boot CD nějakého linuxového distra.
2.) Nabootovat z toho boot CD linuxu.
3.) Pustit terminál.
4.) Do terminálu napsat příkaz "dd if=/dev/(zero nebo random) of=/dev/(můjdisk např. hda)".
5.) Čekat, čekat a zase jen čekat.
6.) Hotovo.

Postup skutečně funguje, jen problém je, že se nikam nijak neukazuje ani nevypisuje žádné informace o průběhu činnosti, není tedy absolutně nijak poznat, jestli se formátuje nebo se operace zasekla.

Můj dotaz: Prosím Vás, nevíte někdo, jestli a jak je možné upravit příkaz dd aby vypisoval nějaké informace o průběhu, je jedno jestli do terminálu nebo graficky, jestli v kB, MB, GB nebo % velikosti nebo v blocích nebo jestli existuje i nějaký lepší příkaz terminálu nebo linuxový prográmek v bootovatelné Live CD distribuci který toto dělá stejně spolehlivě i s výpisem aktuálního stavu?

Dále pokud nastavím vyšší velikost bloku v příkazu dd, můžu tím zvýšit rychlost formátování nebo se bude formátovat pokaždé stejně rychle ať už nastavím velikost bloku v dd 512 kB nebo 4096 kB nebo cokoliv?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Hledej utility "wipe disk" nebo "kill disk".
host 01.03.2018 19:13
host
KillDisk, je třeba na UBCD. https://helpdeskgeek.com/free-tools-review/5-free-programs-to-completel…
karel 01.03.2018 19:14
karel
Prakticky každý SW pro "image" disků obsahuje "wipe" funkci ...
dsa 01.03.2018 21:02
dsa
Jo ještě, běžné "formátování" jde spustit s parametrem "kontrola povrchu", kdy se přepíše disk. poslední
dsa 01.03.2018 21:05
dsa

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru