Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak locknout rozlišení a frekvenci monitoru

Zdravím, mám starší monitor s rozlišením 1360x768 60Hz, což mi naprosto vyhovuje a neměnil bych za vyšší rozlišení. Problém je, že při spouštění her, se většina spustí ve fullscreenu a sama si nastaví nějaký šílený rozlišení a obnovovací frekvenci, pak naskočí hláška na monitoru "mimo dosah" a já musím počítač zapnout v modu nízkýho rozlišení a všechno přenastavit zase zpět. Některý hry jdou ve fullsreenu v pohodě, ale většinu musím hrát v okně bez okrajů. Taky mám v nastavení na výběr strašně moc rozlišení, který monitor ani nepodporuje. Už jsem měl několik Pc i notebooku, ale s tím jsem se nikdy nesetkal. Vždy mi to dávalo na výběr jen podporovaný rozlišení. Tak by mě zajímalo, jak mám locknout rozlišení a frekvenci, aby to výš prostě nešlo? Zkoušel jsem nastavit v nvidia ovládacích panelech frekvenci na 59Hz, což fungovalo, pak jsem ale přeinstaloval windows a už to nepomáhá. Konkrétně mi jde teď o hru Black Desert Online, protože když hraju v okně, tak se mi vykreslují textury jen velmi blízko, takže hra vypadá otřesně. Když jsem předtím měl nastaveno na 59Hz, tak BDO jelo ve fullscreenu a žádnej problém s texturama nebyl..

Windows 10, Intel Xenon e5420, 8GB ram, Gtx 550ti, monitor mám připojenej přes VGA kabel, jako u předchozích počítačů.

Předem mockrát děkuju za jakoukoliv pomoc a prosím o vysvětlení jak pro debila - v počítačích se zas tak nevyznám...

Předmět Autor Datum
á musím počítač zapnout v modu nízkýho rozlišení a všechno přenastavit zase zpět. - Muzes zkusit s…
XoXoChanel 18.03.2018 13:33
XoXoChanel
Ano, to jsem zkoušel. Nastavil jsem frekvenci na 59Hz a od té doby hry šly spouštět ve fullscreenu.…
elex 18.03.2018 13:49
elex
Ted jsem zkusil připojit na VGA kabel nějakou přípojku (vypadá jak VGA, ale trošku širší) a už mi po… poslední
elex 18.03.2018 14:29
elex

á musím počítač zapnout v modu nízkýho rozlišení a všechno přenastavit zase zpět.

- Muzes zkusit stisknout [ALT+ENTR] pro vychod z FullScreen (ze hry).
* Hru muzes ukocit i klavesy [ALT+F4] (nemusi fungovat u kazdé hry)

- Jaky pouzivas momentalne ovladac pro tvou grafickou kartu ?
- Zkousel jsi v panelu NVIDA vytvorit vlastni rozliseni, a nastavit ho jako vychozi ?

RESOLUTION : 1360x768 
REFRESH RATE : 60Hz
+ APPLY (potvrdit)

[81707-nvidia-custom-png]

Ano, to jsem zkoušel. Nastavil jsem frekvenci na 59Hz a od té doby hry šly spouštět ve fullscreenu. Pak jsem přeinstaloval, nastavil znovu na 59Hz, ale už to nefunguje. Ovladač mám nejnovější, co jde (391.01), zkoušel jsem i starší ovladač, ale taky nejde. Podle mě to je tím, že grafika podporuje vyšší rozlišení, než monitor, takže když zapnu hru, tak se nastaví to nejvyšší, co jde.. Ale to jen typuju, fakt se v tom moc nevyznám..

Edit : hledal jsem i přímo na forum hry Black Desert, kde jsem našel, že hra se sama nastaví do nějaké špatné frekvence, že když máš monitor 144hz, tak hra jede jen třeba na 70Hz, když máš 60Hz, tak jen na 24Hz atd.. Což právě řešilo nastavit frekvenci na 59Hz, kterou hra asi neumí nějak přenastavit a šlo to, ale bohužel už to nefunguje.. Omlouvám se, že to je napsaný tak chaoticky, ale snad se to dá pochopit..

Ted jsem zkusil připojit na VGA kabel nějakou přípojku (vypadá jak VGA, ale trošku širší) a už mi počítač nabízí jen podporovaný rozlišení. Fakt by mě nenapadlo, že za to může kabel a jsem blbec, že jsem to nezkusil dřív :D Hry jsem ještě nezkoušel, ale snad to bude už ok :) Každopádně mockrát děkuju za pomoc! :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru