Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přetaktování i7-ky v notebooku

Lze zvýšit násobič až o 4 pro každou {4,2,1} core turbo max frekvenci, tedy až o 400MHz. Na napětí není třeba šahat. Je mi divné, že cpu má tak velký load, opravdu vše má na svědomí ta hra? U ivy bridge mi nešlo nastavit napětí přes throttlestop, ale jde to přes UEFI proměnné (přes ty se to nastaví trvale), ale nenastavoval jsem to, je možné, že i když bude napětí změněno, stejně to bude volbu ignorovat.

U 3630 QM to má smysl, protože je to stejná rodina jako 37xxQM nebo 38xxQM nebo dokonce 39xxXM, ale jen má nižší frekvence, má frekvence turba 3.2 / 3.3 / 3.4 GHz, tudíž ho posuneš na 3.6 / 3.7 / 3.8, ovšem pokud notebook nedosahuje dlouhodobě těchto (před i po přetaktování) těchto frekvencí při zátěži, pak to nebude mít význam.

Bohužel u ivy bridge mám pocit, že přetaktování násobiče není možné runtime přes throttlestop ve windows, ale musí se přes právě uefi proměnné přes grub setup_var., ne každý notebook, ale má dostupný dump proměnných a známé čísla proměnných.
můžeš zkusit intel xtu.

TDP má furt 45W, je ale možná, že jde o horší kus který víc topí a proto je označen jako 3630QM s nižšími takty, než stejný křemík, který by zvládal vyšší.

Závěr: Jedna věc je, zda to má teplotní/ energetický smysl a druhá věc, zda je notebook umožní, jsou různé způsoby, kde to povolit a nastavit(Pozor, většinou nestačí jen nastavit násobič, je to nutné i povolit, ve windows je výhoda, že když je to zamčené tak to vidíš, že to nejde). Nevím, jak jsou asus na tom a zda tam půjde nahrát třeba vlastní Intel ME firmware, který umožní i extra přetaktování.

Z vlastní zkušenosti mohu poradit, že přetaktování je wow a cool, ale prakticky se to nevyplatí. Jednak přetaktovat 4-core limit je stejně na nic, protože při 100% zátěži všech jader notebook už dost přesahuje zvládnutelný TDP, takže smysl může mít jen 2-core a 1 core, kde jsem napálil plných +400MHz. Další věc je, že funkce spotřeby roste rychleji než lineárně (kvůli potřebě vyššího napětí) (zjednodušeně P=C•f• U^2), takže v nějaké pásmu to roste krásně lineárně, ale když se blížíš k limitu frekvence, jádro potřebuje víc napětí na práci při této frekvence a pak tam je nad-lineární růst.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny