Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pamět mobilního telefonu

Zdravím,
mám starší mobil Lenovo a poslední dobou mi píše že nemohu aktualizovat aplikace, protože je plné úložiště. Ale na SD kartě je ještě 4Gb volného místa a v paměti telefonu 1,5GB.
Potom se mi ještě zobrazuje interní úložiště, které je skoro plné, takže předpokládám že to je ten problém.

Mé dotazy, lze toto místo nějakým způsobem zvětšit? Kde v parametrech telefonu najdu kapacitu interního úložiště?(např. při koupi nového)
Existuje nějaká možnost, jak místo uvolnit, nebo mám dát tovární nastavení a tím to celé promazat?

Děkuji za rady

Řešení:

Paměť a baterie 4 GB, RAM: 1 024 MB, baterie: 3 500 mAh

To 4GB predstavuje cele interni uloziste telefonu, ktere se sklada z uloziste systemu, cache a zobrazovaneho interniho uloziste. Cim vetsi teda bude hodnota celku, tim vetsi bude i to interni uloziste, ktere potrebujes.

Zkus jit do nastaveni - uloziste - interni uloziste a klikni na data ulozena v mezipameti a smaz je, pokud to pujde, u nekterych telefonu to jde, nekde ne, take nazvy jednotlivych ulozist se mohou mirne lisit.

Předmět Autor Datum
Paměť a baterie 4 GB, RAM: 1 024 MB, baterie: 3 500 mAh To 4GB predstavuje cele interni uloziste te…
RedMaX 07.04.2018 15:15
RedMaX
Prípedne "finta" - cez správcu aplikácií tie dodatočne nainštalované presunúť na SD kartu (externé ú…
yYy 07.04.2018 17:22
yYy
Podotknu jen, ze aplikace musi presun na externi uloziste umoznovat, coz se tyka cim dal mene aplika…
RedMaX 07.04.2018 18:13
RedMaX
Díky oběma za rady. Promazal jsem co šlo, odstranil dvě nepoužívané aplikace a zatím to vypadá v poh…
Karelll 08.04.2018 14:34
Karelll
V budoucnu, kdyby nebylo zbytí, tak pomůže tahle apka, ale je placená. https://play.google.com/store…
Mišák99 08.04.2018 17:50
Mišák99
Ještě jeden dotaz, u novějších verzí androida má systém stále pevně vymezené místo, nebo už je to sd…
Karelll 19.04.2018 23:44
Karelll
Jak to myslis? V telefonu je stale jedno uloziste. Maximalne se da udelat RAID0 z uloziste v telefo…
RedMaX 21.04.2018 06:45
RedMaX
Myslím to tak, že momentálně mám 4 Gb, ale pro systém je vymezeno jen 750mb, i když mám na vnitřním…
Karelll 21.04.2018 10:47
Karelll
Zalezi na vyrobci mobilniho telefonu, jak to uloziste naformatuje a jak rozdeli oddily. Nevim, jest…
RedMaX 21.04.2018 11:04
RedMaX
Nakonec svuj problem s malým uložištem asi vyresim koupi noveho telefonu, tak chci vedet, na co se p… poslední
Karelll 21.04.2018 11:08
Karelll

Paměť a baterie 4 GB, RAM: 1 024 MB, baterie: 3 500 mAh

To 4GB predstavuje cele interni uloziste telefonu, ktere se sklada z uloziste systemu, cache a zobrazovaneho interniho uloziste. Cim vetsi teda bude hodnota celku, tim vetsi bude i to interni uloziste, ktere potrebujes.

Zkus jit do nastaveni - uloziste - interni uloziste a klikni na data ulozena v mezipameti a smaz je, pokud to pujde, u nekterych telefonu to jde, nekde ne, take nazvy jednotlivych ulozist se mohou mirne lisit.

Prípedne "finta" - cez správcu aplikácií tie dodatočne nainštalované presunúť na SD kartu (externé úložisko) a až potom aktualizovať. Mobil totiž sťahuje aktualizácie (akékoľvek) a rozbaľuje ich zásadne v internom úložisku (aj napriek nastaveniu ukladania na externé úložisko). Odtiaľ však už bude aktualizovať tie aplikácie už na externom úložisku (ovšem časovo o niečo dlhšie, ale u mňa to funguje).
Potom - niektoré menej používané aplikácie nechať na ext. úložisku (SD karta), tie často používané s potrebou prístupu vrátiť späť na interne úložisko.
Presunom na externé úložisko, vymazaním cache sa získa dostatok miesta.
Po ukončení operácií aktualizácii sa treba pozrieť a vymazať opäť cache, priečinok Download na internom úložisku a vyčistiť to.

Podotknu jen, ze aplikace musi presun na externi uloziste umoznovat, coz se tyka cim dal mene aplikaci. Samozrejme zkusit to muze a treba tak ziska dostatek mista, zvlast u starsich mobilu taky doporucuju se zamyslet, ktere aplikace opravdu uzivatel pouziva a vsechno ostatni dat pryc.

Jak to myslis?

V telefonu je stale jedno uloziste. Maximalne se da udelat RAID0 z uloziste v telefonu a sd-karty, ale nedoporucuju to, ztratis vyhodu odnimatelne sd-karty.

V internim ulozisti telefonu je od zacatku fungovani Androidu nekolik oddilu a dohromady tvori interni uloziste. Mozna nevyjmenuju vsechny, ale mel by tam byt oddil system, data, cache a uzivatelsky pristupny oddil. Oddily se daji zvetsovat a zmensovat, ale neni to uzivatelsky pristupne, musis si na to stahnout nastroje nebo to muze byt pristupne z recovery. System je klasicky linuxovy a prilis se nelisi od pismenkoveho systemu oddilu z Windows (C:, D:, ....).

Myslím to tak, že momentálně mám 4 Gb, ale pro systém je vymezeno jen 750mb, i když mám na vnitřním ještě 1,5gb volného místa.
Takže by mi přišlo logické, že si systém může zabrat ještě něco víc z toho volného prostoru co tam je.
Nebo je vždy dáno že z interního úložiště má systém řekněme pětinu a přes to nejede vlak?

Zalezi na vyrobci mobilniho telefonu, jak to uloziste naformatuje a jak rozdeli oddily.

Nevim, jestli ti to pomuze, ale kdyz si koupis pocitac, tak tam mas disk C: napriklad 250GB a disk D: napriklad 750GB. Pritom mas v PC jeden disk, ktery ma 1TB = 1000GB.

Kdyz si budes Windows instalovat sam, tak si ty oddily muzes vytvorit , jak chces velike ty. Androida instaluje vyrobce telefonu, tak tam to rozdeli vyrobce, ale je to na jeho libovuli. Muze to rozdelit, jak uzna za vhodne.

Otazka je, co ti to ukazuje, ze mas volneho. Ja bych rekl, ze to 1,5GB volneho mista pravdepodobne bude soucet oddilu /data a tveho uzivatelskeho prostoru, teda misto kam se nahravaji aplikace a kam si ukladas treba fotky. Naopak misto, ktere ma vyhrazen Android v oddile /system se do toho vubec nepocita.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru