Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno šíleně vysoká teplota cpu, ale ostatní teploty v normálu :-/

Čus lidi, mam moc vysokou teplotu cpu (97*C+) přitom ostatní teploty jsou do 40 *C. Je to měřeno programem SpeedFan. Ale problém je taky v tom, že když hraju nějakou hru tak mi začne pípat a cukat obraz trošku při tom pípnutí vždycky a občas při náročnější hře se odhlásí a vypne, takže je prakticky nemožný si zapařit. Chlazení mam dobré - přední větrák 15cm, boční větrák 25cm, na grafice, na cpu... když šáhnu na cpu větrák je v pohodě, vůbec neni nějak vařící, i všude jinde, tak nevim kde to tu velkou teplotu bere. Chladící pasta tam je taky dobrá. Předem dík za odpovědi :)

deska: ASUS M2N32 deluxe
procák: AMD athlon x2 6000+
grafika: ATI sapphire x1950 pro
RAM: A-DATA extreme ed. 2x 1GB

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zle ti sedi chladic na CPU, alebo si tam dal vela pasty apod. Pasty sa dava len velmi tenka vrstva,…
MM.. 27.06.2008 17:55
MM..
uz předtim sem pro jistotu dal novou pastu (ale ne moc, jenom trochu) a dal chladič, sedí to všechno…
mayhem87 27.06.2008 18:07
mayhem87
To nie je teplota CPU, je to blbost to mozes ignorovat. Alebo je to teplota chipsetu alebo grafiky a…
MM.. 27.06.2008 18:08
MM..
ehm já nevim co je chipset :D.. myslíš základní deska? ta má pasivní chlazení.. jinak grafika je doc…
mayhem87 27.06.2008 18:21
mayhem87
chipset je to co je na zakl.doske. Mal som na mysli konkretne northbridge, je hned vedla CPU a je na…
MM.. 27.06.2008 18:40
MM..
tyjo v catalyst control center na grafiku mi to hlásí 77*C... to je asi hodně co? :X to bude asi ono
mayhem87 27.06.2008 19:00
mayhem87
grafika by mohla vydrzat aj do 100 ale treba pozerat teplotu pri hrani, ak je 77° v klude ked nic ne…
MM.. 27.06.2008 19:04
MM..
no teď sem to zkoušel na cod4 a po pípání sem to vypnul a grafika má 98*C :X...nevíš co s tim? je to…
mayhem87 27.06.2008 19:08
mayhem87
.. a uisti sa ze vpredu vetrak vhana vzduch smerom dnu, zo strany tiez asi najlepsie smerom dnu, zdr…
MM.. 27.06.2008 19:16
MM..
tak sem se na tu grafiku mrknul, zapojená je dobře, větrák sedí dobře akorát byl zaprášenej... nevim…
mayhem87 27.06.2008 19:29
mayhem87
No, ja ked kupim grafiku tak davam zvycajne ten chladic (hlucny jak vysavac) z grafiky prec a davam…
MM.. 27.06.2008 20:38
MM..
mno právě že ikdyž mam otevřenej case, zlepšilo se to jen o pár stupňů.. bude to chtít ten fan vzadu…
mayhem87 27.06.2008 21:48
mayhem87
Vietor ma robit vetrak na grafike, ak nerobi tak je na nom nieco zle (neobmedzil si otacky vetraku g…
MM.. 27.06.2008 22:24
MM..
mno teď sem si stáhl ATI Tray Tools a nastavil sem permanentní otáčky větráčku na 95%.. normálně to…
mayhem87 27.06.2008 22:43
mayhem87
Vietor pomaha len tak ze okolo chladica prudi vzduch rychlejsie. Teplota nie je nizsia. Ten vietor b…
MM.. 27.06.2008 22:59
MM..
ta sestava je tak půl roku stará, zdroj mam 500w značky Fortron, to by mělo stačit.. jinak určitě to… poslední
mayhem87 27.06.2008 23:29
mayhem87

Zle ti sedi chladic na CPU, alebo si tam dal vela pasty apod. Pasty sa dava len velmi tenka vrstva, skoro priesvitna :-)
Skus preistotu aj program core temp. Ak ukaze tiez vysoku teplotu, tak ako som pisal, ti zle sedi chladic CPU. Ak core temp ukaze normalnu teplotu tak je chyba inde.

To nie je teplota CPU, je to blbost to mozes ignorovat. Alebo je to teplota chipsetu alebo grafiky alebo coho, tak sa ti mozno prehrieva to. Alebo je to blbost (nezapojeny vstup monitoring chipu).
Takze teplotu CPU mas 40° to je OK a problem je niekde inde.

Mas tam niekde v speedfane aj teplotu grafiky? Neprehrieva sa? (skusit prstom apod) Skontroluj aj grafiku ci sa chladic neuvolnil.
Chladic na chipsete je OK? Sedi dobre, nie je uvolneny? Da sa dotknut prstom? Skus ho dotlacit (ten na chipsete). Ta teplota 97° je tam hned uz ked zapnes studeny PC alebo to postupne stupa az po 97°?

P.S. inac kontroluj teplotu CPU core temp-om aj pri hrani (tesne po hrani, ked sa to zacne sekat) ak by bola pri hrani nad ca. 65° tak by som to videl na nedostatocny chladic pre CPU (moc maly, nevykonny).

ehm já nevim co je chipset :D.. myslíš základní deska? ta má pasivní chlazení.. jinak grafika je docela horká ale větráček jede dobře a sedí tam normálně.. a myslim že když mam i slušný boční chlazení 25cm fan že by to mělo bejt ok.. ale neni no

edit: chlazení na CPU bylo box (v krabici s CPU) a má bejt úměrný procesoru prej
edit 2 : a těch 97*C je ihned po startu PC, jinak je i vyšší..o pár *C

chipset je to co je na zakl.doske. Mal som na mysli konkretne northbridge, je hned vedla CPU a je na tom zvycajne pasivny chladic. Ten treba skontrolovat ci sa neuvolnil (ci nie je jedna zapadka uvolnena a tym by sa chladic oddialil od chipsetu).

Skus to nechat uplne vychladnut preistotu uplne vypnute z 230V (cez noc) a rano to zapni a hned zapni speedfan a pozri tu teplotu. Ak bude furt 97° tak to je nejaka blbost a treba to ignorovat (aj ked sa mi zda divne ze to je "internal temperature", to by mala byt vnutorna teplota hwmonitoring chipu alebo chipsetu). Moze to byt teplota southbridge - to je na zakl.doske velky je asi tak isto ako northbridge (to je ten vedla CPU), ale southbridge je dalej od CPU smerom niekde k slotom apod. Moze mat tiez chladic, skontrolovat ci sa chladic neuvolnil.

Blbnutie hier moze sposobovat aj nieco ine, napr. slaby zdroj, pretaktovanie, apod. alebo nezapojene dodatocne napajci konektor do grafickej karty alebo do zakl.dosky (skontrolovat ze su zapojene vsetky dodatocne napajacie konektory - kabliky zo zdroja do zakl.dosky a grafckej karty do vsetkych konektorov ktore vyzeraju ako napajacie).
Moze byt aj vadna zakl.doska.

.. a uisti sa ze vpredu vetrak vhana vzduch smerom dnu, zo strany tiez asi najlepsie smerom dnu, zdroj vyfukuje vzduch von, a dal by som asi dozadu pod zdroj vyfukovaci vetrak. Alebo ten zboku skusit otocit nech vyfukuje. Co ja viem. Ja som zastanca riesenia - len vyfukovacie vetraky vzadu. T.j. jeden vyfukovaci v zdroji a jeden vyfukovaci pod zdrojom. To zvycajne staci, vetraky ktore vhanaju vzduch dnu podla mna netreba vzduch sa predsa nasava automaticky cez vsetky diery. To je moj nazor na chladenie kejsu, mne to tak vzdy fungovalo, ale kazdy ma iny nazor :-)

P.S. ale malo by fungovat aj riesenie ze vpredu tlacit vzduch smerom dnu, zboku tlacit smerom dnu, a on ten natlaceny vzduch potom sam odide von zozadu cez dieru pod zdrojom (ciastocne aj cez zdroj samozrejme), tak to asi mas teraz, podla mna to je OK.

tak sem se na tu grafiku mrknul, zapojená je dobře, větrák sedí dobře akorát byl zaprášenej... nevim teda co dál, asi přikoupim odfoukávací fan dozadu aby tam bylo něco na odvod vzduchu... jinak ono je snad všeobecně známí že na ati sapphire 1950 pro je špatnej větrák.. tak snad pude na to dát nějakej lepší nebo něco. No aspoň už vim čim to bylo ty problémy s teplotou :) tak dík za ochotu a rady

edit: jojo zepředu i ze strany to jde dovnitř..

No, ja ked kupim grafiku tak davam zvycajne ten chladic (hlucny jak vysavac) z grafiky prec a davam na ne velky vejarovy chladic zallman, zvycajne to rozmermi sedi. Ale mozno bude u teba stacit poriadne chladic ocistit od prachu.

P.S. skus to s otvorenym kejsom, vtedy sa vetraky na kejse neprejavia (okolo grafiky je vtedy vzduch s teplotou miestnosti, lepsi uz nemoze byt)

Vietor ma robit vetrak na grafike, ak nerobi tak je na nom nieco zle (neobmedzil si otacky vetraku grafiky nejakym programom? Vacsinou to programy od vyrobcu grafiky umoznuju ale tusim ze len ak su spustene - nemas nejaky taky program spusteny?). Ocistil si poriadne cely chladic od prachu?
Dodatocne vetraky kejsu maju len dostat vzduch s teplotou miestosti do kejsu, nizsia teplota ako teplota vzduchu miestnosti tam nebude, fyzikalne nemozne.

mno teď sem si stáhl ATI Tray Tools a nastavil sem permanentní otáčky větráčku na 95%.. normálně to je o dost méně, až snad na 95*C se to dá na 90%... jinak je to fyzikálně možné protože když uzavřu case, ale pude na to studenej vítr z boku a ze předu, je to lepší než žádnej vítr s otevřenym casem... takže vítr z fanů udělá ten pokojovej vzduch studenej ne t? :) ten vítr má určitě menší teplotu než 25*C

Vietor pomaha len tak ze okolo chladica prudi vzduch rychlejsie. Teplota nie je nizsia. Ten vietor by mal prave vytvorit vetrak na grafike. Samozrejme cim silnejsi vietor tym lepsie, ale pri zavretom kejse moze byt vnutri kejsu vyssia teplota takze zvycajne otvoreny kejs je lepsi, ale samozrejme sila vetra a teplota okolo grafiky zavisi od umiestnenia a sily vetrakov v kejse, vseobecne sa to neda proste to skus. Skus aj najvyssie otacky ze aka bude teplota...

Ta teplota sa mi zda extremne vysoka, podla mna ten chladic na grafike nesedi dobre. Skontroluj to poriadne.
P.S. a samozrejme mozno ta grafika vydrzi taku teplotu (to ja neviem po aku teplotu je navrhnuty ten tvoj ATI chip) a problemy moze robit nieco ine, ako som uz pisal kdesi vyssie moze to byt slaby/odchadzajuci zdroj, nejake HW problemy - vadna MB alebo grafika apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru