Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stínový profil na Facebooku

Zdravím,

Facebook mám, nemám tam skutečné jméno a v prohlížeči tam trvale přihlášen nejsem. Maximálně jednou za 2 týdny tam v anonymním režimu na minutu skočím odpovědět na zprávy a hned okno zavírám. V Chromu používám z těch blokovacích doplňků Disconnect, Ghostery a uBlock Origin, takže by o mně žádný "stínový profil" Facebook mít neměl.

Na mobilu aplikace Facebook, Messenger ani WhatsApp nemám. Je to asi 3 dny, kdy jsem si stáhnul Instagram, abych mohl sledovat instastorries a streamy, ale opět v nejbližší době přijde odinstalovat, protože by měl ten "stínový profil" vytvářet i Instagram.
V Chromu mám doplněk Chrome IG Story, ale tam musí být člověk taky přihlášen, takže tam chodím taky jen v anonymním režimu. A navíc ještě nejde nastavit, aby se zobrazovalo upozornění na nové instastories a nezkoušel jsem, zda jde sledovat stream.
Nevíte někdo o doplňku, či aplikaci na počítač (do sandboxu), kde bych se nemusel přihlašovat a i tak by se mi zobrazovaly upozornění o určitých aktivitách konkrétních lidí?

Zajímalo by mě, jak Facebook dokáže propojit "stínový profil" s tím stávajícím, kdybych nepoužíval ty blokátory, na Facebook chodil dál pouze v anonymním režimu a změnil si IP nebo používal VPN.

___

V minulosti, když jsem byl mladší, jsem na Facebooku byl asi tak 1000x aktivnější než teď, ale po nějaké době (asi 5 let zpět) jsem se leccos (dost) dozvěděl, takže jsem udělal několik výše popsaných kroků a ze záznamů aktivit smazal všechno, co šlo. Od té doby jsem si všiml, že je na Facebooku ten samý bug už několik let a i přes mé upozornění Facebooku to tam je dál a zřejmě naschvál kvůli takovým, jako jsem já. :D
Například jde o to, že se zobrazuje chybný počet přátel - za tím asi stojí právě ty "stínové profily", kdy se několik skrytých (= zdánlivě zrušených) účtů dál uchovává, ale u těch přátelích se nezobrazují. Jinak nevím, kde je chyba.
Taky se mi stalo, že když jsem si smazal všechny dostupné záznamy aktivit, co šly, po nějaké době, když jsem opět kouknul do těch záznamů a projel to komplet do doby založení profilu, zobrazilo se i několik dalších záznamů, které předtím nebyly vidět, takže čas od času tam ještě mrknu, protože mi něco říká, že tam ještě pár věcí určitě skrytých bude.

Docela jsem koukal, když jsem si stáhnul ten ZIP soubor se všemi informacemi o sobě. Právě dost z těchto věcí jsem marně hledal v těch záznamech. A co se týče toho naplnění platnosti GDPR, nemělo by to znamenat, že i tyhle skryté informace o sobě by měly jít smazat?
Kromě facebookových záloh disků by ty smazané informace (všech záznamů, označování lidí na fotkách) už znát neměl, ne?

Omlouvá se za sloh. :D

Předmět Autor Datum
Zlatý Facebook, https://www.zive.sk/diskusia/131928/facebook-nemal-kontrolu-nad-datami-pred-problem…
Nuda 27.04.2018 22:56
Nuda
Nadávky nejsou odpovědí. Tady prostě všichni rádcové skautů a pionýrů musí nadávat a nadávat. Poradn…
Rce 27.04.2018 23:09
Rce
Souvisí s tím GDPR tak, že by Facebook měl zamezit veškeré sbírání dat o stínových profilech? poslední
cm 25.05.2018 02:14
cm

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru