Předmět Autor Datum
V podstatě Beryl je fork Compizu, ale vývoj Beryl byl zastaven. Jeho funkce převzal Cmpiz Fusion, kt…
Rce 16.05.2018 01:10
Rce
Dobrý den, děkuji. Chápu tedy dobře, že dnes je tedy vyvíjený a udržovaný a ke stažení v aktuální ve… nový
Luboš123456 17.05.2018 08:58
Luboš123456
Ne, takhle to je: Vznikl nejdříve Compiz, z něho fork Beryl. Protože Compiz byl dál vyvíjen a obsaho… poslední
Rce 18.05.2018 01:21
Rce

Dobrý den, děkuji.
Chápu tedy dobře, že dnes je tedy vyvíjený a udržovaný a ke stažení v aktuální verzi jen Compiz Fusion, a Compiz a Beryl už nikdo nevyvíjí, protože jejich funkce převzal Compiz Fusion, chápu to správně, nebo je to jinak?
A co ten Emerald, co přesně dělá a co se s ním stalo dnes, pokračuje dále nebo byl taky do něčeho začleněn?
Compiz a Beryl jsou ještě v jejich posledních verzích někde ke stažení a podporovány než přešly do Compiz Fusion? A jsou nějaké rozdíly ve funkčnosti a počtu funkcí mezi jednotlivými těmito programy (Compiz Fusion, Beryl, Compiz)?

Ne, takhle to je: Vznikl nejdříve Compiz, z něho fork Beryl. Protože Compiz byl dál vyvíjen a obsahoval skoro všechny kompozitní efekty, tak se na Beryl vývojáři vyprdli a nechali ho u ledu. Compis Fusion je plugin (přípojný modul) do Compizu, který obsahuje další efekty, hlavně z Berylu, které v původním Compizu nebyly. Je to trochu zamotané, ale věřím, že jsi pochopil, jak to je nyní. Beryl není už dále vyvíjen. Takže: Je nyní spravovaný (dál vyvíjený) Compiz. Compiz Fusion není nutný pro jeho funkci, jsou tam jen další kompozitní efekty - připojuje se jako Plugin modul. Emerald je samostatný modul, který se stará o dekorace oken. To jest rámečky, titulkový pruh, stíny oken a tak. Compiz s pluginem Fusion a Emeraldem jsou součástí obvyklých repozitářů a používá je zejména prostředí MATE. Prostředí Plasma má svoje kompozitní efekty zabudované, s Compiz se to tluče. Nejvíc funkcí má tedy Compiz + Compiz Fusion + Emerald (všechny tři moduly se dále vyvíjejí). Beryl je prakticky už mimo hru. Jen malá poznámka, plno efektů dělá pak na obrazovce spíš maglajz, než rozumnou práci. V nastavení Compizu můžeš spustit/zastavit kterýkoliv efekt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru