Předmět Autor Datum
Třeba ten starý tajný notebook nepodporuje boot z USB. Nebo nějaký problém s USB diskem -> zkusit ji…
host 24.05.2018 15:44
host
V boot menu se ti může objevit i jako HDD, mrkni na to.
Lukas1982 24.05.2018 15:57
Lukas1982
Na instalaci windows z usb jsem slyšel různé pomluvy. Zdaleka neni tak bezproblémová jako instalace…
ml1 24.05.2018 17:47
ml1
Jaké pomluvy ? Co to je ? Buď máš dobře udělanou instalačku a jedeš jako z divka,nebo něco děláš blb…
kozakl 24.05.2018 18:13
kozakl
Třeba že v části instalace, kdy si windows načte svoje ovladače (přestane používat služby biosu), př…
ml1 25.05.2018 09:26
ml1
Kde žiješ? WXP ještě neměly v instalačce USB ovladače, W7 měly USB2 (USB3 se dají doplnit). Od té d…
dsa 25.05.2018 09:51
dsa
Co chceš programovat? poslední
xyz2 27.05.2018 17:05
xyz2

Na instalaci windows z usb jsem slyšel různé pomluvy. Zdaleka neni tak bezproblémová jako instalace linuxu. Že by to ntb nepodporoval je málo pravděpodobné, to by nebyl starší, ale historický.
Ale nejdřív je potřeba bios donutit, aby vůbec instalátor z USB zavedl. Obecně je potřeba zapnout podporu legacy USB a bootování z USB-HDD, USB-CD, USB-FDD podle toho jak se to USB přihlásí. Přesnější postup bude záviset na značce a typu notebooku, jestli se to musí překonfigurovat v bios setupu nebo postačí vyvolat bootmenu a jak se vyvolává. Třeba stolní PC i můj notebook HP v bootmenu ukazuje USB jen pokud je povolené bootování z USB (navíc někdy jako USB-CD někdy jako USB-HDD), starší PC na tom netrval a k bootování nabízel všechna zeřízení.

Třeba že v části instalace, kdy si windows načte svoje ovladače (přestane používat služby biosu), přestane existovat USB ve kterém je fleška. Stačilo prý přepnout do jiného USB a vše bylo v pořádku. Ale jak jsem se snažil naznačit, je to na úrovni jedna paní povídala. Osobně jsem radši vždy připojil externí mechaniku (notebook, na kterém jsem instaloval naposledy měl dokonce e-sata, tím to bylo jednodušší, ale s převodníkem USB/SATA+IDE udělám externí mechaniku z každé), windows zas tak často neinstaluju - windows7 jsem instaloval celkem třikrát na dva počítače (respektive notebook a počítač, počítač byl jasný, ten je vybavený BD mechanikou, notebook ji měl nefunkční, tak oté, co jsem si přečetl zkušenosti, jsem radši připojil externí mechaniku, vlastně tam jsem jel z recovery DVD, ale ani to by neměl být z USB problém, teoreticky), novější windowsy neznám, nějak nemám náladu kupovat si tento experimentální systém. Ono mé instalace linuxu by se taky daly spočítat na prstech, zase tolik počítačů nemám, ale tam jsou navíc live verze, kterých jsem vyzkoušel celou řadu. Jak píšeš, to funguje u linuxu a ideálně by to tak mělo fungovat i u windows. Zřejmě to tak většinou i funguje (ono stížnosti píšou ti nespokojení a další miliony spokojených ani nehlesnou) a pokud se tazateli podaří přinutit bios k nabootování z flešky (a fleška je dobře vytvořená) tak třeba žádný problém nenastane. Zase už uplynula nějaká doba, tak třeba ms vyřešil i toto.
Alespoň v tom linuxu je to z flešky podstatně rychlejší, pokud se použije slušná fleška, ale to je důležitější na live edici, aby člověk po každém kliknutí nemusel čekat věčnost, než se daná část načte z flešky do paměti (SD karta class 10 se mi zdála být dostatečná).

Kde žiješ?

WXP ještě neměly v instalačce USB ovladače, W7 měly USB2 (USB3 se dají doplnit). Od té doby ale uteklo něco času ...

Jinak dnešní Live edice jsou udělány tak, že se zkopírují na RAM disk a jedou z něho, takže na rychlosti CD či USB už pak nezávisí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru